14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSensurile giratorii provizorii au prins rădăcini

Sensurile giratorii provizorii au prins rădăcini

Unele sensuri giratorii provizorii din Craiova „au prins rădăcini” spre disperarea şoferilor. Sunt craioveni care spun că acestea, deşi sunt câteva balize aşezate la intersecţia unor străzi foarte circulate din oraş sau permanentizat. Balizele din plastic sunt adeseori acroşate de conducătorii auto, răsturnate şi distruse periodic, iar sensul giratoriu este deformat şi deplasat când spre o stradă când spre alta. Prin urmare, parte din locuitorii urbei cer autorităţilor locale să amenajeze o giraţie permanentă.

Sens giratoriu provizoriu/foto Claudiu Tudor

Giratoriul de pe strada Caracal intersecţie cu bulevardul Decebal şi Henry Ford, cel de pe strada Arieş intersecţie cu Alexandru Macedonski precum şi cel de la intresecţia străzilor Caracal cu General Magheru nu este pe placul tuturor craiovenilor. Problema este legată de faptul că balizele aşezate în formă circulară în mijlocul unei intersecţii sunt frecvent deplasate. Din acest motiv, rolul de decongestionare a traficul se pierde şi mai degrabă conducătorii auto se înghesuie în respectivul giratoriu. Nu este zi în care aici să nu se formeze cozi de maşini, în orele de vâf şoferii fiind nevoiţi să aştepte minute în şir până să treacă de aceste intersecţii.

Sens giratoriu provizoriu pe strada Arieş intersecţie cu strada Alexandru Macedonski/foto: Claudiu Tudor

Giratoriu, provizoriu de un deceniu

Sensul giratoriu de pe strada Caracal intersecţie cu Henry Ford şi bulevardul Decebal este în peisajul Craiovei din anul 2013. A fost amenajat ca un sens giratoriu provizoriu, dar a trecut aproape un deceniu şi giratoriul provizoriu a prins rădăcini. Amplasamentul rutier mai mult încurcă circulaţia la orele de vârf, spun unii dintre şoferi decât să o decongestioneze.

Balizele acroşate de autovehicule s-au distanţat una de cealaltă ori s-au aglomerat într-o parte, iar forma giratoriului nu mai este deloc rotundă. În acea zonă, traficul se aglomerează zilnic. Situaţia devine şi mai problematică atunci când muncitorii de la Ford vin sau pleacă de la fabrică şi se deplasează cu autoturismele dinspre şi înspre oraş.


„Eu mă confrunt mereu cu această problemă pe zona Ford. Sensul giratoriu de la „Calul mort” este problematic, zona este cu un trafic foarte mare, craiovenii merg spre Ford, Dedeman, Selgros, iar la orele de vârf şoferii stau blocaţi în trafic. Circulaţia se desfăşoară anevoios din cauza faptului ca sensul giratoriu este confecţionat din balize de plastic, acestea la un vânt mai tare sau la o atingere a vreunui vehicul îşi schimbă şi forma şi poziţia, ajungând uneori să fie ca o bariera pe un sens de circulaţie. Au trecut ani de zile şi tot giratoriu provizoriu a rămas”, spune craioveanul Mihai Ionescu.

Sens giratoriu provizoriu/foto: Claudiu Tudor


Acesta mai spune că a tot sunat la Telefonul cetăţeanului şi la Poliţia Locală, dar sesizările lui au rămas fără rezolvare.

„Am sunat la Telefonul cetăţeanului, pe la poliţie şi le-am spus că giratoriile astea şi-au pierdut forma, au ajuns în formă de triunighi, au o formă neregulată. Ei mă trimit la RAADPFL sau îmi spun că s-a rezolvat. Autorităţile trebuie să ia nişte măsuri, adică să amenajeze aceste giratorii”, a mai spus craioveanul.

Alte giratorii provizorii, uitate de autorităţi

Sens giratoriu/foto: Claudiu Tudor

Unul dintre cele mai vechi giratorii temporare este cel situat la intersecţia străzilor Arieş și Alexandru Macedonski. Acesta a fost amplasat prin anul 2011. Alt giratoriu pe care autorităţile par să-l fi uitat provizoriu este cel de la intersecţia străzilor Caracal cu General Magheru. Craiovenii care se plâng de aceste sensuri giratorii provizorii spun că nu amplasamentul rutiere le face probleme cât faptul că acestea se strică. În timp, se deplasează mult faţă de centrul intersecţiei, pentru că nu au destulă stabilitate.


Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova este cea care se ocupă de administrarea acestor sensuri giratorii, dar primăria este cea care ia decizii cu privire la starea de provizorat sau permanenţă a acestora. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Primăriei Craiova nu au oferit nici un punct de vedere referitor la situaţia acestor sensuri giratorii.

Sensul giratoriu de pe strada Caracal intresecție cu bulevardul Decebal

În schimb, specialişti din cadrul Poliţiei Rutiere spun totuşi că aceste giratorii au rolul de-a decongestiona traficul în oraş.


„Decizia aparţine autorităţilor locale. Ştiu că aveau nişte proiecte, dar primăria vă poate da mai multe detalii. Cele provizorii sunt o soluţie pentru fluidizarea traficului în acele zone. Cu cele provizorii consecinţele, în cazul unui accident nu sunt atât de grave, loveşti o baliză, dar dacă este unul permanent amenajat, consecinţele pot fi mai grave. Eu cred că sunt o soluţie viabilă la acest moment”, este de părere Sorin Gae, insector principal în cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Craiova şi membru în Comisia de sistematizare a circulaţiei rutiere din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS