16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine ar putea monta noul gazon de pe arena „Ion Oblemenco“

Cine ar putea monta noul gazon de pe arena „Ion Oblemenco“

Primăria Craiova a primit o singură ofertă pentru noul gazon de pe arena „Ion Oblemenco“. La licitația demarată la foc automat la mijlocul lunii trecute, cu termen de primire a ofertelor data de 2 septembrie, s-a prezentat doar firma Sports Fields, din București. Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, oferta Sports Fields a intrat în evaluare.

Primăria trebuie să ia o decizie până pe 2 decembrie, dar evaluarea se va face, cel mai probabil, mult mai repede, având în vedere că primarul Lia Olguța Vasilescu susținea că ar vrea să schimbe gazonul în pauza competițională din octombrie. De altfel, conform caietului de sarcini, firma care va obține contractul are la dispoziție 15 zile să schimbe gazonul de la stadionul de fotbal. Este vorba de rulouri de gazon hibrid și artificil, care vor lua locul rulourilor de gazon actuale (hibrid și natural).

Pentru „achiziție lucrări de înlocuire rulouri gazon hibrid și aplicare rulou gazon artificial la Complex Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal“, primăria este dispusă să cheltuie circa 700.000 de euro, cu TVA. Arena „Ion Oblemenco“ are 10.000 mp de gazon, din care 8.000 mp gazon hibrid şi 2.000 mp gazon 100% natural (cel de pe marginea suprafeţei de joc). Acum, gazonul natural va fi înlocuit cu rulouri de gazon artificial, conform cerinţelor municipalităţii. Valoarea totală estimată pentru lucrările de înlocuire a rulourilor de gazon actuale este de 2.885.025,33 lei (fără TVA), aici intrând ambele tipuri de gazon (hibrid şi artificial).

Pe lângă acești bani, primăria a mai prevăzut şi o sumă aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute, de 1% din valoarea totală estimată, respectiv 28.850,25 lei (fără TVA). Ea „va putea fi accesată după caz, în funcţie de necesităţi“.

Cine este Sports Fields, firma care ar putea monta noul gazon de pe „Oblemenco“

Firma Sports Fields din București are un portofoliu bogat de lucrări în materie de înlocuire suprafețe de joc şi oferă o gamă completă de servicii în acest sens. Potrivit datelor de pe site-ul oficial, Sports Fields a realizat trei terenuri cu gazon natural și două cu gazon sintetic la baza de pregătire a FCSB, dar și terenurile naturale de la cantonamentul din Lunca Jiului, unde se antrenează Universitatea Craiova.

Singurul ofertant care s-a înscris la licitaţia pentru schimbarea gazonului de la stadionul de fotbal din Craiova a realizat terenurile naturale de la cantonamentul din Lunca Jiului, unde se antrenează Universitatea
Singurul ofertant care s-a înscris la licitaţia pentru schimbarea gazonului de la stadionul de fotbal din Craiova a realizat terenurile naturale de la cantonamentul din Lunca Jiului, unde se antrenează Universitatea

Firma a fost înfiinţată în anul 2000. „Pe parcursul celor 20 de ani am acumulat o experiență vastă și ne-am creat parteneriate puternice cu principalele companii ce se ocupă de realizarea și distribuția produselor și echipamentelor destinate gazonului. Soluțiile și calitatea lucrărilor noastre ne recomandă, SC Sports Fields SRL sub îndrumarea S.T.R.I (Sports Turf Research Institute) din Marea Britanie, a realizat schimbarea substratului și a suprafeței de joc de pe Arena Națională, în vederea pregătirii terenului pentru Finala Europa League din 2012. În 2021, echipa Sports Fields s-a ocupat de schimbarea suprafeței naturale cu una hibridă de pe stadionul Arena Națională și de întreținerea noii suprafețe pe perioada EURO 2020“, se menţionează pe site-ul firmei.

Ce lucrări mai are în portofoliu singurul ofertant

Sports Fields se mai laudă cu un alt proiect important, şi anume terenul de pe stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf“. „Compania noastră s-a ocupat de proiectarea și construcția sistemului de dranej, sistemului de încalzire cu glicol, nivelarea și pregatirea substratului de înradăcinare, montarea rolelor de gazon și de ranforsarea suprafeței cu fibre sintetice. În luna iunie 2021, stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf a fost baza de antrenament a echipelor Ucrainei, Austriei și Franței în cadrul EURO 2020“, susţine firma pe site-ul său.

Sports Fields mai are în portofoliu gazonul de la stadionul Municipal din Sibiu, terenul sintetic de la baza Federației Române de Rugby şi terenul sintetic de la bază de antrenament a echipei belgiene KAA Gent. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, Sports Fields SRL figura în 2020 cu 19 angajaţi, o cifră de afaceri netă de 9.780.176 de lei şi un profit net de 1.586.236 de lei.

Ce a cerut Primăria Craiova firmei care va monta noul gazon

La capitolul caracteristici ale noului gazon, Primăria Craiova a solicitat un gazon hibrid cu fibre sintetice de 5 cm. Ca specii de gazon a trecut 50% Lolium Perenne şi 50% Poa Pratensis (seminţe de gazon profesional). Maturitatea gazonului nu trebuie să fie mai mare de 12-14 luni, iar o maturitate mai mică nu se acceptă. În ceea ce priveşte covorul sintetic 100% solicitat pentru marginea suprafeţei de joc, el va trebui să aibă tot 5 cm, iar după montare peste el se va turna un strat de nisip de 2-3 cm. Va uram apoi perierea, nivelarea şi aplicarea unui strat de 1-1,5 cm de granule de cauciuc specifice gazoanelor sintetice 100%.

Pentru că nu poate cere garanţie la gazon, primăria a solicitat, prin caietul de sarcini, ca firma care va monta noile rulouri de gazon să acorde un termen de consultanţă gratuită, iar consultanţa să fie acordată de către un specialist în întreţinerea gazoanelor hibrid montate într-un stadion de fotbal semiacoperit, cum este cel de la Craiova. De asemenea, ofertantul va trebui să specifice, obligatoriu, toate lucrările şi tratamentele (ocazionale şi permanente) care se vor executa în termen de 90 de zile de la finalizarea montării, echipamentele necesare întreţinerii, precum şi recomandări de lucrări şi tratamente după perioada de 90 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS