14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a scumpit şi reabilitarea Policlinicii pentru Sportivi

S-a scumpit şi reabilitarea Policlinicii pentru Sportivi

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a aprobat, în şedinţa ordinară de săptămâna trecută, o nouă valoare a investiţiei de reabilitare a Policlinicii pentru Sportivi.

După modelul adoptat de Primăria Craiova, care a actualizat valoarea reabilitării termice a mai multor blocuri, rezultând un cost mai mare faţă de devizul iniţial, şi CJ Dolj a modificat indicatorii tehnico-economici ai proiectului „Creşterea eficienţei energetice, a rezistenţei şi stabilităţii clădirii publice situată în strada Aleea Voinicului, nr. 14“. Este vorba de Policlinica pentru Sportivi din Craiova, singura de acest fel din Oltenia, care urma să fie reabilitată cu fonduri europene.

Contractul de finanţare a fost semnat în august 2020, pentru valoarea totală de 2.757.067,60 lei, inclusiv TVA. Jumătate din aceşti bani, adică aproximativ 1,4 milioane de lei, urma să fie asiguraţi din bugetul judeţului Dolj. După actualizarea devizului general, suma necesară investiţiei a crescut la 4.373.193,42 lei (TVA inclus), iar partea CJ Dolj a crescut cu 1,6 milioane de lei. Concret, dacă, iniţial, contribuţia proprie a judeţului a fost de 1.356.470,17 lei, acum ea a crescut la 2.972.595,99 lei. Diferenţa de 1.616.125,82 lei trebuie asigurată de Consiliul Judeţean pe parcursul implementării proiectului, respectiv până în anul 2022, inclusiv.

De ce au crescut costurile de reabilitare a Policlinicii pentru Sportivi

Cum s-a ajuns la majorarea costurilor de reabilitare a Policlinicii pentru Sportivi? După același tipar ca și la alte investiții pentru care documentația de avizare a lucrărilor a fost realizată în urmă cu trei ani. În cazul de față, valoarea inițială a proiectului a fost stabilită în baza devizul general întocmit la faza DALI, în august 2018. Contractul de finanțare a fost semnat în august 2020, după care a urmat proiectarea, care a venit cu alte costuri. Evident, mai mari.

„Având în vedere perioada care a trecut de la elaborarea devizului general, proiectantul investiției a analizat și reevaluat din punct de vedere economic documentația, ajungând la concluzia că este necesară actualizarea devizului general, luând în considerare evoluţia indicelui preţurilor de consum, creșterea prețurilor actuale la materialele de construcţii, scumpirea materiilor prime, creșterea manoperei“, se explică în raportul atașat proiectului de hotărâre.

La creșterea costurilor au mai „contribuit“ ISU Dolj și Compania de Apă

Tot din raport aflăm că necesitatea actualizării devizului general a reieșit și din revizuirea şi actualizarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC), conform normativelor în vigoare în materie de securitate la incendiu precizate de ISU Dolj în faza de analiză a documentației depuse pentru obținerea avizului.

Policlinica pentru Sportivi din Craiova va fi reabilitată cu un cost mult mai mare decât valoarea iniţială a investiţiei. Suma în plus va fi suportată din bugetul judeţului Dolj.
Policlinica pentru Sportivi din Craiova va fi reabilitată cu un cost mult mai mare decât valoarea iniţială a investiţiei. Suma în plus va fi suportată din bugetul judeţului Dolj.

Și Compania de Apă a avut „vina“ ei pentru creșterea costurilor de reabilitare a Policlinicii. În martie 2021, CAO a informat Consiliul Județean că instalaţia actuală de hidranţi interiori a clădirii este alimentată printr-o conductă de oţel care asigură un debit maxim 3,3 l/secundă, la o presiune maximă de 2,5 bari. Așa că a mai fost nevoie de o investiție suplimentară.

„Debitul şi presiunea asigurate de Compania de Apă nu sunt suficiente funcţionării corecte a instalaţiei interioare de stins incendii și, în consecință, pentru funcţionarea corectă a instalaţiei interioare de stins incendii şi pentru respectarea reglementărilor tehnice în vigoare s-a impus adoptarea unei soluţii de alimentare cu apă a instalaţiei de stingere, respectiv – rezervor de acumulare şi staţie de pompare“, se explică în raport.

Care sunt noile cifre ale investiției

După actualizarea devizului general din data de 21 iulie 2021, valoarea totală a investiției a devenit 4.373.193,42 lei, TVA inclus. Din acești bani, partea de construcții și montaj reprezintă 3.190.110 lei. Valoarea totală neeligibilă, inclusiv TVA, aferentă noii investiții este de 2.944.012,37 lei, în timp ce valoarea eligibilă a rămas aceeași: 1.429.181 de lei.

Contribuția proprie a județului Dolj la reabilitarea Policlinicii pentru Sportivi este acum de 2.972.595,99 lei. Aici intră contribuția solicitantului la cheltuielile eligibile (inclusiv TVA) de 28.583,62 lei și contribuția la cheltuielile neeligibile, în sumă de 2.944.012,37 lei. Asistența financiară neramburabilă din partea UE a rămas aceeași: 1.400.597,43 lei.

„Imobilul în care funcționează ambulatoriul pentru sportivi avea neapărat nevoie de reabilitare. Au crescut costurile, e adevărat, dar nu puteam să renunțăm la investiție și, implicit, la fondurile europene obținute pentru acest obiectiv. După proiectare o să demarăm licitația pentru execuție. Cu lucrările se va intra și în anul următor, așa că diferența rezultată de 1,6 milioane de lei va fi alocată, cel mai probabil, din bugetul pe anul 2022“, a explicat Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.

Ce presupune reabilitarea Policlinicii pentru Sportivi

Cosmin Vasile a enumerat și o parte din intervențiile care se vor realiza la Policlinica pentru Sportivi.

„Investițiile de aici sunt menite să creeze condiții de lucru mai bune pentru angajați, dar și să aducă acest obiectiv într-o clasă superioară de eficiență energetică. Vor fi refăcute fațadele, termoizolația, precum și tot ceea ce înseamnă instalații electrice și termice, urmând să fie montate sisteme de alimentare cu energie electrică și de încălzire bazate pe utilizarea panourilor solare“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS