10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a scumpit reabilitarea

S-a scumpit reabilitarea

Costurile pentru reabilitarea unora dintre blocurile din Craiova au crescut. Este vorba de blocurile care au intrat la reabilitare pe vechiul program, Programul Operațional Regional 2014-2020-Creșterea Eficienței Energetice în cadrul clădirilor Rezidenţiale din Municipiul Craiova. Cauza creşterilor preţului reabilitării este scumpirea materiilor prime, a manoperei şi transportului.Consilierii locali craioveni au votat în şedinţa de Consiliu Local de ieri modificarea preţului. Unii dintre ei chiar au făcut precizarea că votează fiindcă de la bugetul local nu se dă nici un ban în plus.

În cartierul craiovean Lăpuş două loturi de blocuri au fost prinse în proiectul de reabilitare. Unele dintre aceste blocuri sunt U2, U9, O10, O7, O8, U7. Primăria Craiova a scos la licitaţie achiziţionarea serviciilor de proiectare în anul 2017. Firmele de proiectare care au câştigat licitaţia au trasat la acel moment devizele de costuri, numia că între timp preţurile la materia primă, la transport şi manoperă au explodat. Prin urmare, primăria a cerut proiectanţilor întocmirea unor devize noi. Cu devizele refăcute, administraţia locală a cerut acordul proprietarilor.

Bloc Patria
Bloc Patria


„Noi avem prinse la reabilitare opt blocuri. De la primărie ne-au anunţat că se modifică vechiul preţ şi acum am făcut contract noi pe vechile valori. Creşterea este cu maxim 10 mii de lei, cam 20%. Locatarii au fost de acord, nu au zis nimic. Primăria ne-a cerut semnături de la 50 plus unu, dar noi am strâns mai mult. Noi am ţinut Adunare generală şi locatarii au venit şi au semnat”, spune Anca Radu, administrator asociaţie de propreitari Lăpuş.

Reabilitarea termică a blocurilor

Reabilitarea.Alte costuri

Spre exemplu, blocul O13 din cartierul Lăpuş, Asociaţia de proprietari nr. 5 a fost prins la reabilitare în anul 2018 cu „o valoarea totală a lucrărilor de intervenție inclusiv TVA, în sumă de 723.154,11de lei din care constructii-montaj (C+M) inclusiv TVA 19% în valoare de 601.453,46 lei. Ulterior, proiectantul a refăcut devizul de lucrări şi costurile au crescut. „Conform devizului general, actualizat la faza DTAC, valoarea totală necesară realizării obiectivului de investiție – blocul O13, este de 1.053.886,46 lei (inclusiv TVA) din care constructii-montaj 925.802,19 lei (inclusiv TVA). Durata de execuție a lucrărilor de intervenție este de 6 luni”, se arată în proiecul de HCL. Contribuția asociației de proprietari la cheltuielile eligibile reprezintă 25% din valoarea cheltuielilor eligibile .Principalele lucrări de intervenție sunt reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a blocului și reabilitarea termică a sistemului de încălzire /a sitemului de furnizare a apei calde.


În aceeaşi situaţie sunt şi alte trei blocuri situate pe str. Calea București și str. Ion Țuculescu, respectiv blocurile : O14, U6a, U6b. Valoarea totală a lucrării aprobată prin HCL nr. 328/26.07.2018, era în cuantum de 4.106.130,82 lei (inclusiv TVA) din care valoare totală eligibilă 3.961.309,68 lei și valoare totală neeligibilă 144.821,14 lei.
Contribuția proprie în proiect a primăriei și a Asociațiilor de proprietari nr. 5 Lăpuș și nr. 7 Lăpuș este de 1.729.345,01 lei reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului cât și contribuția de 40% din valoarea eligibilă a proiectului.

Reabilitarea.De ce au crescut costurile?

Cum a justificat unul dintre proiectanţi creşterea costurilor reabilitării ?
La solicitarea primăriei de a justifica modificarea valorii totale a lucrărilor de intervenție proiectantul
GLOBEXTERRA SRL, a comunicat următoarele:

Blocuri Lăpuș/arhivă GdS
Blocuri Lăpuș/arhivă GdS


” Valoarea necesară realizării obiectivului de investiții a fost majorată, față de valoarea estimată la faza
D.A.L.I., din următoarele considerente:
În primul rând, având în vedere abrogarea prin OUG nr. 85/2018 a standardelor de cost (HG.nr.363/2010),
standarde de cost care au stat la baza estimării la faza D.A.L.I., a valorii lucrărilor necesare
realizării obiectivului de investiții, la întocmirea listelor cu cantități de lucrări – faza Proiect
tehnic, s-a ținut cont de prețurile actuale ale materialelor de construcții, preluate de la furnizorii
din domeniu și din baza de date actualizată a programului de devize;
În al doilea rând, la data de 28.12.2018 a fost adoptată O.U.G. nr.114 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte
normative și prorogarea unor termene, prin care s-a impus un cuantum de minim 3.000 lei lunar
pentru salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru domeniul construcțiilor,
reflectat implicit în creșterea tarifului unitar mediu/ora de manoperă;
În al treilea rând, la faza de elaborare a proiectului tehnic, cantitățile de lucrări necesar a fi executate au fost stabilite în urma măsurătorilor efectuate la obiectivul supus proiectării, de către proiectanți pe specialități,
luând în considerare situația reală din teren”, se arată în proiect
. Cu alte cuvinte, valoarea lucrărilor a crescut pentru că au crescut costurile cu manopera, transportul şi preţul materiei prime.

Anvelopare
Anvelopare

Cota de cofinanţare a proprietarilor este de 25% din valoarea cheltuielilor

Costurile pentru reabilitare se schimbă şi pentru cvartalul de blocuri S3, S4, S5 şi S6 şi 4 de pe strada Grigore Pleşoianu. În cazul celor cinci blocuri documentaţia tehnică a fost întocmită de SC Hard expert Consulting SRL. De exemplu, conform devizului general actualizat, valoarea totală, inclusive TVA, a lucrărilor de intervenție pentru blocul 4 este de : 1.394.595,11 lei din care constructii-montaj (C + M) inclusiv TVA 19% în valoare de 1.195.601,88 lei. Durata totală de execuție 6 luni. Valoarea contribuţiei proprietarilor va fi de 136.953 de lei din cheltuielile eligibile şi 158.365de lei din cheltuielile neeligibile.

Ce spune primăria Craiova

Blocuri
Blocuri

Creșterea costurilor aferente lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor are următoarele cauze:

„- actualizarea prețurilor la materialele de construcții, în sensul corelării acestora cu prețurile existente în prezent pe piața materialelor de construcții.

aplicarea prevederilor OUG nr. 114 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificării și completării unor acte normative și prorogării unor termene prin care s-a impus un cuantum de minim 3.000 lei lunar pentru salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată pentru domeniul construcțiilor, reflectat implicit în creșterea tarifului unitar mediu/ora de manoperă.la faza de elaborare a proiectului tehnic fața de D.A.L.I au fost propuse lucrări suplimentare de optimizare a soluției tehnice propuse în D.A.L.I. Precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 din HG 907/2016, proiectul tehnic de execuție constituie documentația prin care proiectantul poate optimiza, prin propuneri tehnice, opțiunea aprobată în cadrul D.A.L.I”, a explicat Marina Andronache, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS