24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSurprize pentru constructori, după ce au răzuit pereţii interiori ai Primăriei Craiova

Surprize pentru constructori, după ce au răzuit pereţii interiori ai Primăriei Craiova

Constructorii care se ocupă de reabilitarea sediului central al Primăriei Craiova au avut parte de primele surprize, după ce au răzuit pereţii interiori.

Clădirea monument istoric de pe strada A. I. Cuza, nr. 7, unde funcţiona Primăria Craiova, a intrat într-un amplu proces de reabilitare şi consolidare. Activitatea primăriei s-a mutat la Centrul Multifuncţional din cartierul Romaneşti, iar constructorii au avut, astfel, front de lucru. Au avut însă parte de primele surprize, după cum a anunţat chiar primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, pe pagina sa de socializare.

„Am vizitat șantierul pentru reabilitarea clădirii Primăriei Craiova, monument istoric Clasa A, unde au început să apară și primele surprize. După răzuirea straturilor de vopsea, la interior, s-au descoperit alte nuanțe decât cele pe care le știam și se pare că au existat și picturi. Urmează să descoperim în etapele următoare“, a scris Olguţa Vasilescu, pe Facebook.

Reabilitarea clădirilor Primăriei Craiova se face cu bani împrumutaţi de la BERD

Reabilitarea şi consolidarea sediului central al Primăriei Craiova se face cu fondurile obţinute din împrumutul de 15 milioane de euro pe care municipalitatea l-a contractat în decembrie 2018 de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Banii erau destinaţi pentru finanțarea a patru proiecte: reabilitarea clădirii principale a primăriei precum și a celei de la Palace, reabilitarea a șase instituții de învățământ, plus achiziția celor 38 de autobuze Diesel Euro VI. Suma totală ajungea însă la 22,5 milioane de euro, aşa că primăria urma să pună diferenţa din fonduri proprii. În iunie 2020 însă, executivul primăriei a cerut şi a obţinut suplimentarea împrumutului de la BERD cu încă 9,2 milioane de euro, invocând creșterea costurilor cu reabilitarea clădirilor.

Care sunt costurile de reabilitare a sediului central

Clădirea centrală a Primăriei Craiova urma să „înghită“, potrivit proiectului tehnic actualizat, 10.190.422 de euro fără TVA, cu peste 4 milioane de euro mai mult decât valoarea estimată iniţial. De lucrări se ocupă firma Recon SA, din Craiova, singurul ofertant prezent la licitaţia derulată de BERD.

Preţul înaintat de Recon a depăşit şi valoarea totală estimativă din devizul general. Adică, oferta a fost de 55.948.508,79 lei, fără TVA, echivalentul a 11.569.648 euro fără TVA, iar devizul aprobat în decembrie 2019 a fost de 47.448.364,12 lei, fără TVA. Valoarea totală a investiției, cu tot cu TVA, a ajuns, aşadar, la 67.867.396,60 lei, din care partea de construcţii + montaj reprezenta 51.664.420 de lei (inclusiv TVA). Durata de executare a lucrărilor este de 36 de luni.

Pentru anul 2021 au fost alocați, iniţial, două milioane de lei de la bugetul local, pentru TVA, și 14 milioane de lei din împrumutul de la BERD, pentru clădirea de pe strada A.I. Cuza nr. 7. Din totalul de 55,9 milioane de lei (fără TVA) primăria şi-a propus însă să cheltuie în acest an 24,7 milioane de lei din creditul extern și 3 milioane de lei din bugetul local (pentru TVA).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS