10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStrada Teilor, modernizată pentru conexiunea cu drumul expres Craiova – Pitești

Strada Teilor, modernizată pentru conexiunea cu drumul expres Craiova – Pitești

Strada Teilor din Craiova a intrat de marţi în reabilitare. Artera va trebui modernizată pentru că ea face legătura cu Centura de Nord la giratoriul de la Gherceşti, de unde pleacă viitorul Drum Expres Craiova – Pitești.

Strada va fi cea care va prelua traficul greu de pe DX Craiova – Piteşti, aşa că ea va fi lăţită şi va avea trei straturi de asfalt, potrivit constructorului. Reabilitarea străzii Teilor se face în baza acordului cadru de modernizare a drumurilor din Craiova, atribuit în 2018 firmelor Erpia SA și Construcții Erbașu SA. De proiectarea străzii Teilor s-a ocupat asocierea Erpia SA – Romasco Concept SRL, iar lucrările sunt executate de firma craioveană Erpia.

Reabilitarea străzii Teilor a început de marţi, după cum a anunţat pe Facebook şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. „De astăzi (marţi – n.r.), au început lucrările de introducere a canalizării pluviale pe strada Teilor, care va prelua traficul de intrare și ieșire din oraș. De asemenea, sunt prevăzute lucrări de modernizare, dar și de extindere a drumului, în vederea preluării traficului greu. Aceste lucrări se vor desfășura pe o perioadă mai lungă de timp și de aceea șoferii trebuie să aibă în vedere respectarea prevederilor rutiere impuse“, a scris Olguţa Vasilescu.

Restricţii până în decembrie, pe strada Teilor

Pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare, pe strada Teilor au fost impuse restricţii de circulaţie. Acestea au fost instituite din data de 13 iulie şi ar dura până la sfârşitul anului. „În perioada 13.07.2021 – 16.12.2021 se va închide circulaţia rutieră pe strada Teilor, tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Prelungirea Teilor şi intersecţia cu DN 65F, ocolitoarea de nord a municipiului Craiova. Conducătorii auto trebuie să circule cu atenție și să se conformeze semnalizărilor rutiere ce vor fi instituite“, a anunţat Primăria Craiova.

Strada Teilor din Craiova a intrat în reabilitare pentru a fi pregătită de legătura cu viitorul drum expres Craiova – Pitești
Strada Teilor din Craiova a intrat în reabilitare pentru a fi pregătită de legătura cu viitorul drum expres Craiova – Pitești

Constructorul a precizat, pentru GdS, că circulaţia va fi deviată pe strada Prelungirea Teilor şi că va lucra pe porţiuni de 100 de metri. „Trebuie să pregătim strada pentru legătura cu drumul expres. Strada Teilor va avea trei straturi de asfalt, trotuare şi canalizare pluvială. Apa se va duce în tubul de PAFSIN montat pe bulevardul Carpenului, lucrare executată tot de noi şi finalizată anul trecut. Circulaţia va fi deviată pe strada Prelungirea Teilor“, au explicat reprezentanţii Erpia SA.

Modernizarea străzii Teilor va costa 6.236.751 de lei, potrivit noilor indicatori tehnico-economici aprobați la începutul anului de Consiliul Local Municipal. Din acești bani, partea de construcţii – montaj ar costa 5.641.262 de lei (TVA inclus). Față de devizului general aprobat în urmă cu exact cinci ani – 5.472.160 lei valoarea totală, investiția a crescut cu 764.591 de lei, din cauza unor lucrări suplimentare. Este vorba de acele lucrări care presupun corelarea structurii sistemului rutier al străzii Teilor cu cea a drumului expres Craiova – Piteşti.

Ce modificări va suferi strada

În referatul de aprobare a noilor indicatori tehnico-economici privind modernizarea străzii Teilor erau menţionate şi modificările care vor fi făcute pentru ca drumul să poată prelua traficul greu. Au fost recalculate, astfel, cantitățile de materiale pe baza pofilelor curente și a detaliilor de execuție, prin trecerea de la un drum cu 4 benzi rutiere (drumul expres) la unul cu două benzi (câte una pentru fiecare sens). Din acest motiv a trebuit ca lățimea părții carosabile a străzii Teilor să se mărească de la șase la șapte metri. De asemenea, s-a modificat și structura sistemului rutier, astfel încât să se poată prelua traficul drumului expres Craiova – Pitesti, în timp ce în curbe carosabilul a fost proiectat cu supralărgiri.

Strada Teilor din Craiova a intrat în reabilitare pentru a fi pregătită de legătura cu viitorul drum expres Craiova – Pitești
Strada Teilor din Craiova a intrat în reabilitare pentru a fi pregătită de legătura cu viitorul drum expres Craiova – Pitești

Tot din acest motiv, pe strada Teilor a trebuit să se proiecteze canalizare pluvială „în vedere preluării apelor meteorice și descărcării acestora către colectorul de pe strada Carpenului“. „Inițial, pentru strada Teilor nu s-a putut prevede canalizare pluvială, întrucât apa meteorică nu avea unde să fie descărcată, fiind prevăzută doar rigolă simplă, iar scurgerea se făcea treptat, în sol“, se explica în document. Tot de aici aflăm că trotuarele la faza de proiectare DALI au fost amenajate pe o lungime mai mică, iar ulterior, la faza proiectului tehnic, ca urmare a solicitărilor Poliției Rutiere Dolj, au fost realizate trotuare pe ambele părți ale străzii și a fost suplimentată semnalizarea rutieră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS