14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a surpat asfaltul sub maşina ta? Rămâi cu paguba până hotărăşte judecătorul

S-a surpat asfaltul sub maşina ta? Rămâi cu paguba până hotărăşte judecătorul

Maşina ta a suferit avarii pe domeniul public din Craiova? Primăria municipiului nu te despăgubeşte decât în urma unei hotărâri judecătoreşti. Cu alte cuvinte, craiovenilor nu le rămâne decât să se roage la divinitate sau să inspecteze foarte atent zona în care parchează, altfel este posibil să scoată bani frumoşi din buzunar, dacă îşi găsesc maşina avariată.

Numai în ultima săptămână au avut loc două situaţii în care asflaltul s-a surpat sub două autovehicule. Primul caz a avut loc pe bulevardul Dacia din Craiova, unde asfaltul a cedat sub o maşina particulară. Al doilea caz s-a întâmplat pe strada Vasile Alecsandri, cu o mașină care transporta deținuți şi care a rămas blocată după ce s-a surpat asfaltul.

Însă, există şi alte tipuri de avarii care pot surveni pe domeniul public, cum ar fi copacii căzuţi peste maşini. Ce se întâmplă în astfel de situaţii? Din păcate, oamenii care au acest ghinion rămân cu paguba o lungă perioadă de timp. Sau, şi mai rău, există posibilitatea să nu îşi mai recupereze niciodată banii pentru reparaţii. Asta depinde de decizia judecătorului. „Primăria nu are un contract cu o firmă de asigurări. Primăria Craiova despăgubește persoanele ale căror autoturisme au fost avariate doar ca urmare a unei hotărâri judecătorești, care stabilește cuantumul despăgubirilor în baza unei expertize tehnice judiciare. În ceea ce privește arborii, obligația de îndepărtare a acestora de pe domeniul public revine RAADPFL, care are hotărâre de dare în administrare a acestei activități“, au menţionat reprezentanţii primăriei.

Ce spune legea

În cazul unei astfel de situaţii, legea spune că trebuie ca poliţia să facă constatare. Potrivit Art 80 din OUG 195/2002, alin. 1), „Proprietarul, deținătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă ori tramvai a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulație este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliție pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.
Persoanele prevăzute la alin. (1) sunt exceptate de la obligația prezentării la unitatea de poliție dacă există o asigurare facultativă în baza căreia pot fi despăgubite pentru avarierea vehiculelor respective. În situațiile prevăzute la art. 79 și 80, repararea vehiculelor se face pe baza documentului de constatare eliberat de unitatea de poliție sau, după caz, de societățile din domeniul asigurărilor“, meţionează legea.

Ce trebuie să faci când îţi găseşti maşina avariată pe domeniul public

Prin urmare, prima şi cea mai simplă soluţie este aceea când proprietarul maşinii avariate deţine o asigurare CASCO, care este opţională. În această situaţie, maşina se repară fără prea multe bătăi de cap, pentru că acest tip de asigurare acoperă astfel de daune. Însă, dificultăţile încep atunci când nu există CASCO. În cazul în care îţi găseşti maşina avariată pe domeniul public, va trebui, în primul rând să suni la 112 şi să anunţi cele întâmplate. În funcţie de situaţie, proprietarul va primi ajutor. Apoi, cel păgubit trebuie să se deplaseze la Biroul de accidente uşoare din cadrul Poliţiei Rutiere. Acest lucru se va întâmpla doar dacă nu va fi trimis la faţa locului şi un echipaj de la Rutieră. Poliţia va face constatarea şi apoi va elibera o autorizaţie de reparaţie. Documentul este absolut necesar la intrarea maşinii avariate într-un service auto autorizat. Odată reparată maşina, mecanicul va elibera un deviz pentru lucrările de reparaţii, inclusiv un cost estimat al acestora. Cu acest deviz, păgubitul va putea demonstra câţi bani a cheltuit pentru a-şi repara maşina avariată pe domeniul public.

Avocat: „Oamenii renunţă de cele mai multe ori“

După toate aceste demersuri, proprietarului maşinii care a suferit daune trebuie să meargă în instanţă. Pentru acest lucru, de cele mai multe ori este nevoie de un avocat care să îl reprezinte. Deci, alte costuri, în afară de cele folosite pentru a repara maşina. Apoi urmează un drum lung, în urma căruia nu se ştie cu siguranţă dacă banii vor fi recuperaţi. Aşa că multe persoane renunţă pe parcurs. „Cel care a fost păgubit trebuie să meargă cu maşina în service. Există posibilitatea să o ducă pe platformă, în cazul în care nu se mai poate circula cu ea. Apoi service-ul va face o factura proforma cu costurile pentru reparaţie. În mod normal, cu această factură păgubitul ar trebui să se prezinte la primărie. Apoi, dacă nu se rezolvă, se merge pe dreptul comun. Însă, în instanţă este puţin mai complicat, mai ales legat de durata mare a unui proces. Tocmai din această cauză oamenii renunţă de cele mai multe ori“, a spus Sorin Manafu, avocat.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS