24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveni disperaţi din cauza unui vecin care a adunat în curte munţi de gunoaie

Craioveni disperaţi din cauza unui vecin care a adunat în curte munţi de gunoaie

-

Craioveni disperaţi din cauza unui vecin care a adunat în curte munţi de gunoaie. Un bătrân din Craiova şi-a disperat vecinii. Acesta a adunat în propria curte munţi de gunoaie. Mirosul greu şi şobolanii care vin din curtea lui „nea Nelu” i-a determinat pe vecini să-şi baricadeze ferestrele, să-şi ţină copiii închişi în casă. Se tem şi pentru animalele de companie pe care le mai au, fiindcă altele au fost muşcate de şobolani şi au murit. Oamenii spun că nu mai suportă duhoarea care vine dinspre curtea vecinului lor din cauza resturilor adunate din tomberoane şi aduse în curte şi în casă. Este o groapă de gunoi în miniatură şi un pericol pentru sănătatea vecinilor. Oamenii se plâng că autorităţile nu fac nimic.

Bătrânul locuieşte singur. Spune că nu aude şi nimeni nu poate confirma dacă mai este conştient de realitatea din jurul său. Cert este că zilnic acesta caută prin gunoaie şi cară în propria curte de pe strada Carpenului tot felul de resturi, peturi, plastice, cartoane, lemne, resturi vegetale, borcane şi vechituri. Toate sunt aruncate anapoda, în spatele unui gard de lemn dărăpănat. Printre ele mai este loc doar de o potecă de picior până la uşa casei.

Un bătrân din Craiova şi-a disperat vecinii. Acesta a adunat în propria curte munţi de gunoaie.

Vecinii sunt revoltați


„El locuieşte singur. Este bătrân, bolnav şi de peste un an de zile adună gunoaie în propria curte. Nu mai suportăm mirosul. Este un focar de infecţie. Am alergat pe la toate autorităţile: DSP, Primărie, poliţie, gardă, am sunat la telefonul cetăţeanului. Nimeni nu ne ajută. Am gardul căzut în spatele casei, dacă vreau să-l schimb și dacă-l dau jos tot gunoiul pică la mine în curte. De miros nu mai vorbim. Intră şobolanii peste noi în casă, ne-au distrus izolaţia la casă. Toţi vecinii sunt disperaţi, patru, cinci case în stânga şi dreapta lui sunt invadate de şobolani. Merge la containere şi ia tot ce poate şi aduce în curte. Are munţi de gunoaie. Autorităţile dorm, nu fac nimic. Spun că dacă el nu-şi dă acordul nu pot face nimic. Este de necrezut, atâtea familii stau la mâna unui singur om. Vine vara va fi un miros groaznic aici. Eu am copil mic, nu pot să aerisesc, să ţin o fereastră deschisă. Şobolanii mi-au muşcat câinele, din cauza asta a şi murit. Autorităţile nu ne ajută cu nimic. Am alergat şi am bătut pe la toate uşile, am trimis sesizări şi ne spun că nu au ce să-i facă”,

spune Maria Bîrzanu, vecina bătrânului.

Un război al neputinţei

Vecinii se adună în stradă, vociferează, îl iau la rost, dar bătrânul nu-i ia în seamă. Este un război al neputinţei spun aceştia, fiindcă autorităţile ori sunt nepăsătoare, ori fac cale întoarsă de la poarta bărbatului şi spun sec că nu au ce măsuri să ia.

Dacă îl întrebi, bătrânul ridică din umeri şi face semn că nu aude. „Nu aud. Vreţi să intraţi în curte?”. Iese din curte şi merge către vecinii adunaţi la poartă. Aceştia îşi feresc copiii din calea lui şi şi îl apostrofează: „Lasă copiii! Mai bine faci curat, că ne sufoci aici, ne mănâncă şobolanii”, spun vecinii. Bărbatul face abstracţie de toată lumea şi se pierde în curte printre grămezile de gunoaie.

Gunoiul adunat de un craiovean în propria-i curte


„Spune că nu aude, dar dacă te iei de el imediat aude. Până la urmă am zis că-i facem noi curat, dar unde să duci mizeria asta. Unde să ne ducem, la cine să apelăm că nu ne aude nimeni? Am ajuns ca în situaţia femeii de lângă Piaţa Centrală care avea casa îngropată în gunoi. Noi nu înţelegem, nici o autoritate din oraşul ăsta nu are competenţă să ia măsuri? Atunci de ce mai există poliţie, DSP, Mediu, Salubritate, Primărie, de ce?”, se întreabă o altă vecină a bătrânului.

Autorităţile îl iau în braţe pe : „Nu se poate face nimic”

Am încercat să găsim un răspuns la autorităţile în măsură să schimbe situaţia şi să-i scape pe localnicii de pe strada Carpenului de acest focar de infecţie.
Ce spun reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Craiova:


„Da, noi am intervenit de două ori la această locaţie. Persoanei în cauză i-au fost ofertate măsurile sociale, să primească o masă caldă, locuinţă la un cămin de vârstnici. El le refuză, spune că are o pensie şi se poate întreţine. Noi am făcut sesizare către DSP şi aşteptăm ca instituţia în cauză să ia măsuri. Cu Salubritatea de asemenea, dar refuză accesul angajaţilor în propria gospodărie. El nu este o persoană care are probleme cu întreţinerea, dar se vede clar că prin tot ce aduce acolo reprezintă pentru el şi pentru cei din jur un focar de infecţie. Vecinii ne-au sesizat, am mers acolo, dar mai mult nu am putut face, atâta timp cât persoana în cauză refuză ajutor”, a spus Cosmin Gagiu, directorul D.G.A.S. Craiova.

Curtea imobilului de la nr.67 de pe strada Carpenului este o groapă de gunoi

O altă instituţie de la care locuitorii de pe strada Carpenului aşteaptă o rezolvare este Direcţia de Sănătate Publică Dolj. „Dacă cele sesizate se confirmă, Direcţia aplică o amendă. Dacă se face sesizare a doua oară pentru aceeaşi situaţie nici amendă nu mai putem aplica. Anunţăm şi noi la rândul nostru primăria, poliţia locală. Dacă nu ai acordul proprietarului nu poţi face nimic”, spune Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

Ce spun reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj


„Şi noi am fost sesizaţi cu privire la această situaţie. Dacă persoana respectivă nu are discernământ, dacă nu are pe nimeni trebuie să intrevină primăria să constate starea acesteia. Este un caz care cade în competenţa Asistenţei Sociale. Noi, Garda dacă mergem aici tot către primărie vom face solicitări. Verificarea unei proprietăţi private se face în anumite condiţii. În acest caz, mai degrabă Poliţia Locală are competenţă conform HCL 107/2021”, a precizat Gheorghe Călinoiu, reprezentant GM Dolj


De la Poliţia Locală nu am obţinut un răspuns.

Ce spune Regulamentul


Conform Regulamentului referitor la stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii avem următoarele:

„Persoanele fizice și juridice au obligația să asigure îngrijirea clădirilor și a terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința lor, a anexelor gospodărești, curților și împrejmuirilor, prin efectuarea de lucrări de reparații, curățare, spălare a geamurilor și a vitrinelor, a fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuire și zugrăvire periodică a acestora, inclusiv prin activități de dezinsecție și deratizare, să păstreze ordinea și curățenia pe străzi, drumuri, în piețe, parcuri și grădini, în celelalte locuri publice și să mențină curățenia locurilor de parcare pe care le folosesc, precum şi în mijloacele de transport în comun”, art.3, alin2.


Mai departe la art. 4 (1) se spune:

„Constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către persoane fizice și juridice: Neasigurarea condiţiilor de igienă prin operaţii de curăţenie a locuinţelor individuale, blocurilor de locuinţe, anexe gospodăreşti, în jurul blocurilor de locuinţe oriîn jurul spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, de către proprietari, reprezentanții
acestora (asociații), chiriaşi ori deţinători legali”.


În acelaşi Regulament la art 33 se spune că:


„Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către:
a).Primar şi împuterniciţii acestuia;
b).Poliţiştii din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Craiova.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Craiovean prins în flagrant delict când vindea droguri

Un craiovean a fost prins în flagrant delict în...

ȘTIRI GdS