20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞi-a umplut garsoniera cu gunoi până în tavan

Şi-a umplut garsoniera cu gunoi până în tavan

-

Este incredibil ce poate strânge o craioveancă în propria-i locuinţă! Femeia adună gunoi de tot felul şi îl duce în casă. Pungi pline cu mizerie, pet-uri, borcane, conserve, mâncare stricată, cutii de carton şi plastic, resturi printre care mişună şoarecii şi gândacii sunt ticsite în locuinţa de la etajul al treilea al unui bloc din cartierul Rovine.

Mizeria se înalţă până la tavan şi cu greu pătrunzi în interior. Ca să poţi trece din hol în dormitor sau la baie trebuie să te târăşti de-a buşilea prin gunoiul cu miros de hoit.

Vecinii sunt terorizaţi de duhoarea şi mizeria din apartamentul cu numărul 16. În zadar au contactat toate instituţiile în măsură să-i sprijine sau au bătut la uşa asociaţiei de proprietari, locatara care a transformat propria-i garsonieră într-o groapă de gunoi este de neclintit.

Din câte spun chiar vecinii, femeia are probleme de sănătate şi le face viaţa un chin.

Pe lângă mizeria pe care o aduce în bloc, ea poate în orice moment să-i inunde pe cei de la etajele inferioare. Singurul robinet care mai funcţionează în apartament curge continuu. În fapt, apa este singurul serviciu de care femeia mai beneficiază.

Garsoniera unei craiovence este plină până la tavan cu gunoaie

Starea aceasta, destul de neplăcută ţine de mulţi ani. Elena trăieşte singură într-o garsonieră din blocul A56. Femeia este trecută de 60 de ani şi are probleme de sănătate mintală, susţin vecinii. Cât este ziua de mare, ea caută prin tomberoane, încarcă în sacoşe diverse obiecte şi le duce în locuinţă. Aici le depozitează şi de cele mai multe ori doarme printre ele. Nu permite nimănui să intre în garsonieră sau să-i arunce gunoaiele care putrezesc înăuntru.

Îngropată printre gunoaiele din casă

Cu ani în urmă, aceasta a fost găsită mai mult moartă decât vie, îngropată în gunoiul din propria casă.

Pompierii au spart uşa ca să poată să o scoată pe femeie dintre gunoaiele adunate până în tavan. A fost luat de ambulanţă şi internată într-o clinică de psihiatrie.

Atunci, angajaţii de la Salubritate au scos pe parcursul a trei zile peste cinci tone de mizerie. Gunoaiele au fost încărcate cu lopata în saci şi duse la depozitul de gunoi. Era pentru prima dată când încercările repetate ale asociației de proprietari și ale vecinilor de a scăpa de focarul de infecție de lângă ei aveau rezultate.

La acel moment GdS relata despe acest caz. Reprezentanţii asociaţiei de proprietari spuneau următoarele:

Apartamentul 16 este un focar de infecție


„Aveam hotărâre judecătorească pe obligația de a face. Adică, ea era obligată să-și facă singură curățenie, dar nu a făcut. Pentru că aceste probleme nu sunt de ieri, de azi, sunt de ani buni. Nu puteam intra în apartament pentru că nu aveam acordul ei.

Am mers în cele din urmă în instanță, am obținut hotărâre judecătorească. M-am dus cu ea peste tot, dar nu ne-a ajutat nimeni, nu au luat nici o măsură. Am înțeles că este în starea asta de când a rămas fără serviciu și atunci ar fi avut o depresie. La început ne înțelegeam cu ea, plătea, dar după aia a luat-o razna.

De prin 2006 a început să adune de prin gunoaie și ducea în apartament. Am luat legătura cu familia, care este pe undeva pe la Goicea, că are un băiat. A venit și ne-am înțeles cu ea să intrăm, să-i facem curat, apoi nu ne-a mai permis.

De atunci și până acum am solicitat peste tot, nu am putut face nimic. Urcau șoarecii pe bloc până la etajul trei. Cei de la doi erau disperați, la etajul patru nu s-au mutat din cauza mizeriei. Este dezastru, iar noi stăteam cu niște hotărâri judecătorești și… Nu mai avea curent, nu mai avea nimic. Are datorii de sute de milioane de lei la întreținere.

Sâmbătă seară, (pe 5 iulie – n.r.) au chemat vecinii poliția, pompierii pentru că țipa din spatele ușii. Când au spart pompierii ușa, că nu se mai putea deschide din cauza muntelui de gunoi, au dat peste un perete de mizerie. Camerele erau pline până la tavan cu gunoi, sticle și borcane cu urină. Ea se retrăsese spre ușă și își făcuse culcuș în mizeria de acolo. Era slabă, vai de ea. Au luat-o și au dus-o la spital“,

a povestit Constantina Ștefan, administratoarea Asociației de Proprietari 20 Rovine.

După puţin timp, femeia a fost lăsată să plece acasă şi s-a întors la vechea ei preocupare, căutatul în gunoi.

A luat-o de la capăt

Au trecut şapte ani de la internarea Elenei şi situaţia este neschimbată. Aceasta a umplut până la refuz locuinţa cu gunoi spre disperarea vecinilor. Familia nu vrea să ştie de ea, iar cei de la asociaţia de proprietari, unde este arondat blocul spun că duc o luptă cu morile de vânt.


„Avem o problema la apartamentul 16. De ani de zile ni se promite că se rezolva situația, asociația de care aparținem a făcut foarte multe sesizări către DSP Dolj dar nu s-a mișcat nimic. Este o problemă de peste şapte ani de zile.

Este o femeie care nu are nici un act de proprietate, nici buletin, absolut nimic. Aceasta adună gunoaiele de la ghenele din cartier și le aduce în casă. De ceva timp are un robinet stricat și curge apa rece de la dânsa în continuu. De la asociație ni s-a spus că trebuie să o plătim noi ceilalți locatari.

Nu putem intra măcar să rezolvam problema cu apa pentru că nu lasă pe nimeni în apartament. Nu mai vorbesc de focarul de infecție, de șobolani, gândaci și miros insuportabil”, spune Claudiu Luţă, proprietar în blocul A56.


Ca să intre în casă, femeia scoate uneori uşa din balamale, fiindcă aceasta este blocată de gunoi.

Vecinii caută disperaţi soluţii

Disperaţi, vecinii au făcut o şedinţă ad-hoc pe scară cu administratorul, cu preşedintele de la asociaţia de proprietari ca să caute o rezolvare.

„Ne-am întâlnit cu proprietarii, oamenii nu ştiu ce să mai facă. Este un focat de infecţie. Gunoiul este până la tavan. Duhneşte! Am făcut tot ce ţine de noi. Am făcut şi noi, fac şi vecinii adrese, dau telefoane pe la DSP, la Asistenţa Socială, la Salubritate. Degeaba.

Oamenii încearcă să intre în locuinţa acesteia ca să-i repare apa, fiindcă are robinetul stricat şi curge permanent. Alte utilităţi nu are. Ea nu plăteşte la întreţinere de foarte mult timp.

Avem dosare câştigate în instanţă, avem dosarul depus pentru executare silită la BEJ Moraru & asociaţii. Nu face nimic, bate pasul pe loc. În schimb, restanţele se adună, au trecut de 81 de mii de lei. Nu a mai plătit întreţinerea din 2009.

Data trecută Salubritatea a făcut curat în garsonieră şi ne-a taxat pe noi. Este un om al nimănui, este un om bolnav”, spune administratorul Asociaţiei de proprietari nr.20, Constantina Ştefan.

Ziua stă afară, noaptea îşi face culcuş printre gunoaiele din locuinţă

Pe timpul zilei, Elena stă mai mult afară. Noaptea se adăposteşte printre gunoaiele din propria casă. Aşa am găsit-o şi noi, lângă colţul blocului, cu două paporniţe de gunoi lângă ea. Am întrebat-o despre locuinţa plină ochi cu mizerii. Femeia a mormăit ceva şi-a luat plasele şi s-a mutat la celălalt colţ al blocului. Vecinii spun că este ora prânzului şi aşteaptă să primească mâncare de la o fundație.

Înştiinţaţi despre acest caz, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul primăriei Craiova spun că nu cunosc cazul Elenei. Poate situația Elenei a fost anunţată de vecini sau asociaţia de proprietari, iar numele ei nu apare înregistrat.

„Trebuie să găsim soluţii pentru acest caz. Voi avea discuţii în acest sens cu colegii mei”, spune Mihaela Sorescu, directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Ceremonia lopeții, la Spitalul Regional. Olguța a venit...

Astăzi a avut loc ceremonia de „spargere a solului”...

ȘTIRI GdS