20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPandemia a făcut femeile din Dolj să își dorească să devină şoferiţe de tir

Pandemia a făcut femeile din Dolj să își dorească să devină şoferiţe de tir

Pandemia Covid 19 a adus schimbări mari în ceea ce priveşte obţinerea de permise de conducere şi înmatriculările din Dolj. De asemenea, perioada grea provocată de apariţia virusului, i-a făcut pe mulţi doljeni să se întoarcă acasă din străinătate. O noutate neaşteptată este că multe femei vor să devină şoferiţe de tir.

Despre toate acestea ne-a vorbit comisarul-șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Dolj, Maria Vasile. Legat de înmatriculări, în judeţul nostru numărul acestora se menţine foarte mare de aproximativ patru ani, de când a fost eliminată taxa de poluare. „Chiar dacă ne-am aştepta ca oamenii să nu mai aibă aceeaşi capacitate de a cumpăra maşini, având în vedere că foarte mulţi şi-au pierdut locul de muncă odată cu pandemia, nu este deloc aşa. Numărul de înmatriculări este la o cotă ridicată, chiar aş putea spune că, în primele cinci luni ale acestui an s-au făcut deja înmatriculări câte se făceau într-un an, înainte de eliminarea taxei, în 2017. Sunt deja 20.000 de certificate de înmatriculare emise de la începutul anului. O foarte mică parte din acest număr îl reprezintă certificatele schimbate, însă restul sunt numai de la înmatriculări noi (prima înmatriculare în România şi transcrieri)“, a declarat Maria Vasile, pentru GdS.

Cum funcţionează Programul Rabla

În ultimii ani, chiar dacă numărul de maşini care au intrat în parcul auto din Dolj a fost unul masiv, majoritatea autovehiculelor sunt vechi. „În parcul auto, ponderea o deţin tot maşinile vechi, second hand. Ce-i drept, există eforturi, care au şi rezultate, de a încuraja cumpărarea de maşini noi, prin Programul Rabla. S-au cumpărat în ultima perioadă, mai multe maşini electrice şi hybrid. Există o orientare către vehiculele nepoluante mult mai mare decât în alţi ani. Însă, nu este suficient de mare pentru a contrabalansa achiziţia de maşini uzate“, a spus comisarul-șef al SPCRPCIV Dolj.


Programul Rabla a fost special creat pentru a încerca să înnoiască parcurile auto şi se pare că, de la an la an, are mai mult succes. „În programul Rabla există o serie de instituţii angrenate, printre care şi instituţia noastră. Dacă un cetăţean doreşte să îţi schimbe maşina veche cu una nouă, trebuie mai întâi să se prezinte la dealerul de la care vrea să îşi achiziţioneze maşina cea nouă. Acolo va trebui să dovedească faptul că maşina cea veche are toate documentele necesare şi să arate un certificat de atestare fiscală, prin care dovedeşte că nu are datorii. Apoi, va trebui să meargă cu vehiculul la o societate abilitată cu dezmembrarea de maşini, care îi va elibera un certificat de distrugere. După aceea, trebuie să vină la noi, la SPCRPCIV, pentru radierea autovehiculului. Circuitul se închide când cel care doreşte să cumpere o maşină nou se întoarce la dealerul ales pentru a dovedi că maşina este scoasă din circulaţie şi radiată şi pentru a beneficia de bonusul oferit prin Programul Rabla“, a mai declarat Maria Vasile.

Interes foarte mare pentru obţinerea permisului de conducere

În acest an există un număr foarte mare al cererilor pentru obţinerea permisului de conducere. „Sunt creşteri şi la numărul de persoane examinate pentru permisul de conducere. Există deja peste de 10.000 de candidaţi la examenul scris pentru obţinerea permisului. Pandemia a crescut dorinţa oamenilor de a circula independent şi de a folosi mijloace de transport personale. Mulţi oameni au vrut să renunţe la mijloacele de transport în comun, cel mai probabil de teama infectării cu Covid. De când am ieşit din starea de urgenţă se împlineşte un an, iar acest an a fost unul atipic. În această perioadă, au fost scoase pe piaţa muncii multe locuri de muncă pentru şoferi auto. Asta i-a determinat pe oameni să se orienteze foarte mult spre domeniul acesta, al transportatorilor. Aşa că au început să vină la noi să solicite permise de profesionişti. Cererea pentru această categorie este mult mai mare faţă de alţi ani. Vara simţim şi o orientare către achiziţia de motociclete, dar şi către obţinerea permisului pentru conducerea acestora. Am avut deja 80 de candidaţi pentru obţinerea permisului de categoria A“, a mai spus Maria Vasile.

Multe femei din Dolj vor să conducă tiruri

Tot pandemia le-a făcut pe femei să se reorienteze spre un domeniu care ar părea destul de dificil pentru ele. De la începutul anului, al nivelul SPCRPCIV, a existat o cerere mare din partea femeilor care vor să devină şoferiţe de tir. „O noutate vine din rândul femeilor. Avem un număr foarte mare de femei care solicită obţinerea permisului de conducere de categoria C, C-E şi D. Adică sunt multe femei care vor să conducă tiruri. Ele reprezintă aproximativ 20% din dintre solicitanți. Însă, exigenţa este aceeaşi la acest capitol şi pentru femei şi pentru bărbaţi. Procentul de promovabilitate pentru permisul de conducere, la toate categoriile, este în jur de 42-45%. Uneori ajunge chiar şi la 50%. Doar pentru categoria B, procentul este de 62%. Femeile sunt cele care promovează mai repede la proba teoretică. În schimb, la proba practică lucrurile se inversează. Bărbaţii sunt cei care trec mai repede de examenul practic“, a mai explicat comisarul-şef.

Cele mai mari cifre din ultimii 10 ani pentru preschimbarea permiselor emise în străinătate

Odată cu apariţia virusului, mulţi români aflaţi în străinătate şi-au pierdut locul de muncă şi au revenit acasă. Aşadar, mulţi dintre ei au solicitat schimbarea permisului de conducere obţinut în străinătate cu unul românesc. „Creşterea cea mai mare este la numărul de permise schimbate, avem cele mai mari cifre din ultimii 10 ani. Asta înseamnă că mulţi români, care au obţinut permisul de conducere în alte state, s-au întors acasă şi au venit să îl schimbe cu unul românesc. Dacă în alţi ani aveam doar 200, maxim 300 de astfel de cereri într-un an, acum avem deja 1.000 în mai puţin de şase luni. Sunt cifre foarte mari la acest capitol. Simţim la ghişeele noastre prezenţa românilor întorşi acasă. Legislaţia spune că un cetăţean este obligat să îşi schimbe permisul de conducere în ţara unde locuieşte mai mult de şase luni pe an“, a mai spus comisarul-șef.

Anumite documente pot fi solicitate online la SPCRPCIV

Pe perioada pandemiei, SPCRPCIV a implementat anumite servicii pentru a uşura relaţia cu oamenii. „Noi am căutat mereu soluţii prin care am dorit să evităm aglomeraţia. Dar, în acelaşi timp, am vrut să rezolvăm cât mai multe solicitări ale cetăţenilor. Una dintre aceste soluţii a fost radierea unei maşini, prin intermediul email-ului. Cetăţeanul are alternativa de a nu se mai prezenta la noi. Socitatea de dezmembrări ne poate trimite, scanat, pe mail, certificatul de distrugere, împreună cu solicitarea cetăţeanului. Apoi noi eliberăm certificatul de radiere. Este vorba despre radierea din oficiu a autovehiculelor dezmembrate. În ultimul an am primit multe astfel de solicitări. De asemenea, există posibilitatea ca un reprezentant al dealerului să vină la noi şi să solicite înmatricularea unui vehicul pentru clientul său, în baza unui mandat.

Tot prin intermediului email-ului, cetăţenii au posibilitatea să solicite preschimbarea permisului de conducere. Este vorba despre permisele pierdute, deteriorate sau pentru care se solicită schimbarea numelui. Însă, acestea trebuie să fie încă valabile. În cazul acestor permise nu este necesară fişa medicală. Cererea completată şi scanată, alături de copia cărţii de identitate şi copia după chitanţa taxei se trimit pe email, la adresa [email protected]. În momentul în care permisul este gata, oamenii se duc personal să îl ridice de la ghişeul SPCRPCIV Dolj. Acesta va avea valabilitatea permisului vechi“, a încheiat Maria Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS