9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTârgul rămâne închis până pe 12 iunie

Târgul rămâne închis până pe 12 iunie

A trecut mai mult de o jumătate de an şi Târgul Municipal din Craiova tot nu şi-a deschis porţile. Cei mai afectaţi sunt comercianţii de haine şi încălţăminte second-hand. Sectorul de comercializare produse second-hand din Târg rămâne închis până pe 12 iunie, sau până ce guvernul va permite redeschiderea lui.

S-a ajuns în această situație după ce prin HG. nr.935/5 noiembrie 2020 s-a decis suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, a târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante precum și a talciocurilor. Inițial comercianții s-au arătat revoltați și au cerut socoteală autorităților locale. Aceştia nu au găsit o rezolvare, iar acum aşteaptă ieşirea din starea de alertă.

Hotărârea de Guvern nr. 531 din 11 mai 2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial nr.488 din 11 mai 2021, a prelungit până pe 12 iunie suspendarea activității târgurilor, bâlciurilor și talciocurilor.
Prevederea legală face parte din Anexa III: Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc, ce prevede la Art. 12: (1) În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se suspendă activitatea târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare.

Târgul Municipal
Târgul Municipal

S-a prelungit starea de alertă, Târgul rămâne închis


Prin hotărârea de guvern menţionată, starea de alertă s-a prelungit cu 30 de zile începând cu data de 13 mai. Ca atare, şi suspendarea activităţii Târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor este prelungită pe aceeaşi perioadă, deci până pe 12 iunie.
Actul normativ a fost modificat câteva zile mai târziu, prin Hotărârea de Guvern nr. 550 / 14 mai 2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 506 din aceeaşi dată. Modificările nu au vizat, însă, art. 12 din Anexa 3 a HG 531/11 mai 2021, care se referea la activitatea târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor, astfel că acestea rămân în continuare suspendate.
Aşadar, Sectorul de comercializare produse second-hand din Târgul Municipal rămâne închis până pe 12 iunie, sau până ce guvernul va permite redeschiderea lui.

Târgul de vechituri rămâne închis
Târgul de vechituri rămâne închis

Cerere pentru deschiderea Târgului

Reprezentanţii societăţii care administrează Târgul Municipal din Craiova, SC Piețe și Târguri spun că solicitări pentru reluarea comerţului vin şi din partea celor care vând aici diverse produse, dar şi din partea cumpărătorilor.


„Există multe solicitări din partea cetăţenilor pentru redeschiderea Sectorului de produse second-hand din Târgul Municipal Craiova. Solicitările vin atât de la persoane care vor să vândă aici diverse bunuri, cât şi de la cei care vor să cumpere diverse lucruri care se găsesc doar aici. Tuturor le spunem că am făcut nenumărate demersuri pentru redeschiderea acestui sector din Târgul Municipal Craiova, dar decizia redeschiderii nu ne aparţine. Ne conformăm legislaţiei în vigoare în această privinţă. Ultimul astfel de demers a fost către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică de pe lângă Consiliul Judeţean Dolj, instituţie căreia i-am solicitat sprijinul în vederea găsirii unei soluţii pentru redeschiderea acestui sector al târgului” – Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS