11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoi staţii de încărcare rapidă pentru vehicule electrice, la Craiova

Noi staţii de încărcare rapidă pentru vehicule electrice, la Craiova

În Craiova vor apărea noi staţii de încărcare rapidă pentru vehicule electrice. În prezent, municipiul dispune doar de două astfel de staţii, ambele amplasate în parcarea subterană de la Teatrul Naţional. Tot aici există şi 244 de prize de reîncărcare vehicule electrice.

În afara parcării, şoferii care au autoturisme electrice nu găsesc staţii de alimentare. Consilierii locali USR-PLUS Eduard Cîrceag, Cezar Drăgoescu, Cosmin Teodorescu, Manuel Borțoi și Lucian Săuleanu au venit cu iniţiativa realizării în Craiova a unei rețele de stații de reîncărcare a vehiculelor electrice. Consilierii au cerut executivului un proiect de hotărâre în acest sens, prin care să se aprobe „identificarea și inventarierea, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, a amplasamentelor pentru punerea în funcțiune a 9 stații de alimentare a automobilelor electrice pe teritoriul municipiului Craiova“. 

Solicitarea USR-PLUS a fost luată în calcul, iar proiectul se află pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local (CL) Craiova. „Având în vedere impactul negativ al combustibililor fosili asupra mediului, sănătății publice și energiei factorii de decizie din domeniul securității sprijină înlocuirea combustibililor fosili cu alternative noi si sustenabile“, se arată în expunerea de motive a consilierilor municipali din partea USR-PLUS.

Primăria spune că şi-ar dori transport în comun mai mult cu mijloace electrice

Revenind de proiectul de hotărâre privind amplasarea în Craiova a nouă staţii de încărcare rapidă pentru vehicule electrice, primăria a menţionat în raportul ataşat că a avut şi ea în vedere o astfel de iniţiativă. Executivul a susţinut că a ţinut astfel cont de Pachetul Clean Power for Transport adoptat în 2013, care își propune să stimuleze dezvoltarea unei piețe unice pentru combustibilii alternativi pentru transport în Europa, dar şi de o Directivă Europeană din 2014 referitoare la implementarea infrastructurii de combustibili alternative. Aceasta din urmă impunea statelor membre să elaboreze cadre de politici naționale pentru dezvoltarea pieței combustibililor alternativi și a infrastructurii acestora, după cum explică Primăria Craiova. 

Directiva UE stabilește cerințe minime privind crearea insfrastructurii pentru combustibili alternativi, inclusiv puncte de reîncărcare destinate vehiculelor electrice. Directiva a fost transpusă în legislația națională prin Legea nr. 34/2017 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, iar de la ea a plecat şi introducerea în planurile de mobilitate urbana a strategiilor de implementare a transportului care utilizează combustibili alternativi.

„Scopul Planului de Mobilitate Urbana Durabilă este ca, în varianta finală a scenariului preferat, cota transportului electric să fie majoritară în municipiul Craiova şi acest lucru se referă în primul rând la transportul în comun, dar consideră o componentă importantă şi transportul privat“, susţine Primăria Craiova. 

Unde vor fi amplasate noile staţii de încărcare rapidă pentru vehicule electrice

În ceea ce priveşte cele nouă staţii de încărcare rapidă pentru vehicule electrice dorite de primărie, acestea ar fi fost prinse în Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi. Primăria susţine că a depus anul trecut dosarul de finanţare pentru proiectul privind amplasarea de nouă staţii de încărcare rapidă, cu trei puncte de încărcare. Acestea vor fi amplasate pe strada Romul (o staţie), pe strada Nicolaescu Plopşor (o staţie), pe bulevardul Decebal, la Facultatea de Automatică (o staţie), şi pe Calea Bucureşti, în dreptul Electroputere Mall (şase staţii).

Pe străzile Romul şi Nicolaescu Plopşor din centrul Craiovei va fi amplasată câte o staţie de încărcare rapidă pentru autovehicule electrice, cu trei puncte de încărcare
Pe străzile Romul şi Nicolaescu Plopşor din centrul Craiovei va fi amplasată câte o staţie de încărcare rapidă pentru autovehicule electrice, cu trei puncte de încărcare

Proiectul s-ar afla în verificare la Administrația Fondului pentru Mediu. Proiectul de hotărâre supus aprobări în şedinţa CL de joi se referă la identificarea și inventarierea amplasamentelor a altor nouă stații de încărcare rapidă, dar şi la locul unde vor fi puse în funcțiune primele nouă stații de alimentare a autovehiculelor electrice.

„Proiectul de hotărâre pe care l-am inițiat și care este supus aprobării în şedinţa de joi se referă la încă nouă locații pentru stații de încărcare rapidă de 22 KW. Staţiile ar trebui amplasate prin cartiere, pentru a oferi și celor care nu locuiesc la casă posibilitatea de a încărca mașina peste noapte și aproape de locuință“, a afirmat Eduard Cîrceag, iniţiatorul proiectului.

Se doreşte şi o staţie de gaz natural comprimat pentru vehicule

Recent, CL Craiova a aprobat, e drept că după discuţii aprinse, concesionarea unui teren de 1.499 mp pentru realizarea unei staţii de gaz natural comprimat pentru vehicule (GNCV). De fapt, investiţia se doreşte a fi una privată, municipalitatea punând la dispoziţie doar terenul pentru o perioadă de zece ani, în schimbul unei redevenţe anuale care va pleca de la 31.050 de lei fără TVA (20,71 lei/mp/an), echivalentul a 6.354 de euro (4,24 euro/mp/an). Asta înseamnă 2.587 de lei pe lună, adică 530 de euro. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS