11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădiniţele din Craiova au peste 6.000 de locuri pentru înscrieri

Grădiniţele din Craiova au peste 6.000 de locuri pentru înscrieri

Au început înscrierile la grădiniţă de ieri. Prioritate au preşcolarii care sunt deja la grădiniţă pentru care părinţii trebuie să depună cererile şi actele pentru a-i înscrie în anul şcolar următor. Din 31 mai se vor înscrie şi copiii care vor merge în grupa mică.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj pentru anul şcolar 2021-2022 sunt 14.635 de locuri în grădiniţe. În Craiova sunt 6.634 de locuri din care 653 sunt la privat şi 5.981 în grădiniţe de stat. În ceea ce priveşte grupa mică, în Craiova sunt 1.660 cde locuri din care 1.467 sunt la învăţământul de masă, patru locuri sunt în învăţământul special şi 189 de locuri sunt în grădiniţele private care au intrat în reţeaua şcolară a judeţului Dolj. Pentru copiii care deja frecventează grădiniţa, părinţii trebuie să depună cerere pentru anul şcolar viitor. Din 31 mai se vor ocupa locurile în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă. Se fac înscrierile grupa mare, grupa mijlocie și apoi la grupa mică.


Orarul reînscrierilor sau înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia şi pe site-urile inspectoratelor şcolare.

Ce criterii se aplică atunci când numărul de cereri depăşeşte numărul locurilor

Pentru înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ prin poștă electronică, telefonic sau fax, datele necesare pentru a fi introduse în aplicația specifică. Etapa de validare a fișelor și de completare a dosarelor cu documentele necesare se va desfășura în momentul anunțării de către unitatea de învățământ, pe zile și intervale orare, în ordinea în care cererile au fost introduse în aplicație, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară. Aceste date vor fi publicate atât pe site-ul unității de învățământ, cât și la avizier.În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.


Prioritate au copiii orfani de ambii părinţi, apoi copiii orfani de un părinte. După aceste criterii au prioritate cei care au un frate sau o soră în grădiniţa respectivă, iar după aceea cei care au un document medical eliberat de medicul specialist sau certificat de orientare școlară și profesională sau certificat de încadrare în grad de handicap a copilului. Fiecare grdăiniţă poate aplica şi crietrii specifice aprobate de Consiliul de Administraţie dar numai după epuizarea criteriilor generale.

Grădiniţele particulare vort afişa statutul

Unităţile de învăţământ preșcolar particular vor afişa și informații privind statutul grădiniței respectiv: autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată de Agenția pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).
Pentru soluționarea diferitelor situații legate de reînscriere/înscriere în unitățile de învățământ preșcolar, ISJ va consilia și sprijini părinții pentru a lua decizii în interesul superior al copilului, potrivit legislației în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS