12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞeful Gărzii Naţionale de Mediu a descins în zona caselor cu turnuleţe din Craiova

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a descins în zona caselor cu turnuleţe din Craiova

Şeful Garzii Naţional de Mediu, Octavian Berceanu a ajuns ieri pentru a doua oară în decurs de o lună în judeţul Dolj. În Craiova a descins împreună cu jandarmii şi poliţia chiar în „raiul” dezmembrărilor ilegale din zona caselor cu turnuleţe de pe bulevardul Râului şi în Popoveni.


„Suntem în cartierul Popoveni, Craiova. Industria ilegală a dezmembrărilor de autovehiculelor a fost infloritoare, până acum. Au început să curgă amenzile şi măsurile de igienizare a locaţiilor. Urmărim dacă deşeurile vor fi depozitate pe depozitele legale. E multă muncă, dar merită tot efortul”, nota Octavian Berceanu pe pagina sa de Facebook.

Control

Ulterior, Octavian Berceanu a făcut într-o conferinţă de presă un bilanţ al măsurilor trasate, în urmă cu două săptămâni şi a rezultatelor acestora.

Comisarul a spus că în acest interval, comisarii au verificat 35% din localităţile din Dolj, vizând depozitele ilegale de deşeuri. Au verificat agenţi economici de tot felul, au aplicat amenzi în cunatum de aproximativ 500 de mii de lei, au confiscat maşini şi utilaje.


„Am ajuns în zona Popoveni. Am descoperit o balastieră care nu avea autorizaţie de mediu şi nu este singura pe raza judeţului. Este de mirare că o balastieră care funcţionează ilegal, fără autorizaţie de mediu funcţionează în proximitatea Craiovei. Am trecut în revistă 35% din numărul de UAT-uri din judeţ, am verificat diferite amplasamente pe care erau depozitate deşeuri, am verificat agenţi comerciali.

Aceştia au au fost verificaţi înainte, iar acum am urmărit să vedem dacă au respectat măsurile impuse. La 10 UAT-uri am găsit amplasamnete ilegale de deşeuri. Am verificat spitalul, agenţi mici şi agenţi mari. La acest moment este în curs de verificare Depozitul de deşeuri de la Mofleni. Putem spune că sunt localităţi pe care le-am adus din zona neagră în zona gri şi tindem să ne ducem chiar spre zona albă”,

a declarat Octavian Berceanu.

Deşeurile, o problemă

Berceanu a marjat şi de această dată pe problema deşeurilor, a gropilor ilegale aflate la tot pasul în judeţ. Nici situaţia Depozitului de la Mofleni nu este una prea fericită, din moment ce comisarul GNM a spus că aici se vor dispune măsuri şi sancţiuni.


„Există o presiune şi la nivel european şi la nivel de minister de a gestiona mult mai bine aceste depozite, de fapt de a eradica pentru că suntem în zona infrigement. Deşeurile din proximitatea localitătilor trebuie să dispară. Ce m-a bucurat este faptul că populaţia din anumite zone ale oraşului Craiova a început să strângă gunoiul, am găsit o deschidere din partea dumnealor, iar primăria Craiova a început să le transporte în depozitele legale.

Acesta a făcut referiri și la Depozitul de deșeuri de la Mofleni

Vizavi de Depozitul de deşeuri categoric vom dispune măsuri şi inivtăm şi celelalte instituţii să se aplece asupra acestui caz care necesită atenţia tuturor. Mă refer la modul în care funcţionează şi ce se poate face astfel încât dacă sunt eventuale prejudicii faţă de populaţia oraşului, mă refer la miros, acestea să fie din ce în ce mai mici. S-au dat amenzi în cuantum de aproximativ 500 de mii de lei. Comisarii noştri au fost împărţiţi în cinci echipe, cu jandarmi şi poliţie, au fost depistate aproape 26 de contravenţii, au fost maşini reţinute, utilaje reţinute.

Pasul următor este să verificăm măsurile trasate UAT-urilor şi agenţilor economici. În mod normal ar fi să depozităm tot mai puţin şi să colectăm într-o cantitate mult mai mare. Ce am făcut aici a fost să dăm un exemplu şi pentru celelalte judeţe din ţară. Am fost ajutaţi de Jandarmerie- brigada mobilă şi de poliţie. Oamenii trebuie să înţeleag că avem şi sprijinul autorităţilor. Vom invita şi presa în acţiuniile viitoare, să participe alături de noi, jandarmerie şi poliţie. Aşa oamenii vor înţelege ce se întâmplă în spatele unor ziduri, în spatele unor instituţii”,

a mai spus Octavian Berceanu.

Şeful GNM are o părere proastă despre colectarea selectivă din Craiova

„Colectarea selectivă în Craiova este reprezentativă pentru România. Prost. Nu am cu ce să compar modul în care noi români colectăm selectiv, dacă ne comparăm cu Europa, noi stăm prost” Acesta a mai spus că cenuşa de la SE Electrocentrale II Craiova este un factor de poluare, aceasta este purtată de curenţii de aer şi poate ajunge până în zona Bucureştiului.

Şeful Gărzii de Mediu Dolj rămâne în picioare

Comisarul GNM spune că nu este interesat să-l schimbe pe comisarul Gărzii de Mediu Dolj, respectiv Gheorghe Călinoiu. Acesat din urmă a intrat într-o activitate febrilă de verificări, după ce în urmă cu două săptămâni şeful său îi cerea să devină proactiv. Ieri, şeful GM Dolj a efectuat un control la Depozitul de Deşeuri de la Mofleni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS