7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSC Pieţe şi Târguri, profit simbolic în 2021

SC Pieţe şi Târguri, profit simbolic în 2021

SC Pieţe şi Târguri şi-a propus ca în acest an să cheltuiască aproape tot ce câştigă. Banii veniţi din chirii, aproximativ 9,8 milioane de lei vor merge în salarii şi investiţii, adică 9,7 milioane de lei. Profitul este unul infim de doar 100.000 de lei.

Pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi Consiliului Local Craiova se află şi proiectul de aprobare a bugetului SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. Societatea care administrează pieţele din Craiova şi-a propus pentru anul 2021 cheltuieli de 9,7 milioane lei, la venituri estimate de circa 9,8 milioane lei.

Chirile sunt, de fapt, principala sursă de finanţare a societăţii care se autofinanţează în totalitate, fără să primească subvenţii de la Primăria Craiova.
Profitul ar urma să fie unul simbolic, de doar 100.000 de lei, SC Pieţe preferând să cheltuiească banii proveniţi din chirii în cîteva investiţii.

Piața/foto:arhiva GdS
Piața/foto:arhiva GdS

Salariile nu cresc în acest an

Fondul de salarii al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, estimat pentru anul 2021 la circa 5,93 milioane lei, va fi cu doar 3% mai mare faţă de cel al anului trecut. Creşterea este explicată exclusiv de creşterea salariului minim din luna ianuarie a acestui an. Ca atare, salariile de aici nu vor înregistra creşteri în 2021. În fondul de salarii este inclusă şi suma de 200.000 lei, reprezentând salariile administratorului Alin Mărăcine pe anul în curs.

Începe modernizarea Pieţei de la Ciupercă

Aşa va arăta Piaţa de la Ciupercă

Lista de investiţii pe acest an a SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL e deschisă de modernizarea Pieţei Ciupercă. Studiul de fezabilitate a fost realizat anul trecut, fiind aprobat de Consiliul Local Municipal prin HCL 385/2020. Pentru 2021 s-a prevăzut în bugetul Pieţelor suma de 436.000 de lei, în vederea proiectării şi construirii noii pieţe.


„În ultima perioadă, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a încercat să modernizeze în fiecare an cel puţin o piaţă din cele pe care le are în administrare. Anul acesta a venit rândul Pieţei Ciupercă, în ideea înlocuirii actualelor tarabe de acolo, aşezate sub cerul liber, cu o construcţie nouă, metalică, în care să-şi desfăşoare activitatea comercianţii de fructe şi legume.

Hala, cu dimensiunea de 14/8 m, va fi ridicată pe acelaşi amplasament cu actuala piaţă. Va fi prevăzută cu uşi-rulou, care vor permite deschiderea ei pe trei laturi, pe cea de-a patra latură urmând să fie amplasat biroul inspectorilor, toaleta şi platforma de gunoi. Considerăm că o asemenea investiţie ar fi benefică atât pentru comercianţi, cât şi pentru craiovenii care locuiesc în zonă şi îşi fac cumpărăturile din Piaţa Ciupercă”, a declarat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Piaţa Centrală

Societatea îşi cumpără maşină

După Piaţa Ciupercă, următoarea pe lista modernizărilor pare să fie Piaţa Brazda lui Novac. Cel puţin aşa reiese din proiectul de buget al aceleiaşi societăţi, care a prevăzut pentru anul 2021 suma de 50.000 de lei, în vederea realizării studiului de fezabilitate pentru modernizarea Pieţei Brazda lui Novac, inclusiv a halei de produse preambalate din această locaţie.
La capitolul de investiţii mai apar refacerea acoperişului Pieţei Centrale, estimată la 198.000 lei, şi refacerea acoperişului din Piaţa Craioviţa Nouă BIG, estimată la 80.000 lei.

De asemenea, în parcarea cu plată a Pieţei Centrale dinspre strada Vasile Alecsandri se intenţionează instalarea unui sistem automat de parcare, prevăzut cu bariere şi sistem de achitare a parcării fără operator uman, în valoare de 100.000 lei.
Pieţele doresc totodată să-şi îmbunătăţească parcul auto cu încă un autoturism, în valoare de 50.000 lei, prin Programul Rabla, în locul unui Cielo aflat în propietatea lor de peste 15 ani.

Societatea cumpără mese, vitrine şi maşini de măturat

Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL spun că bugetul pe acest an cuprinde şi alte investiţii pentru asigurarea îmbunătăţirii condiţiilor de comercializare în pieţe, precum şi a curăţeniei. Cei drept, în pieţele din Craiova curăţenia şi condiţiile în care se comercializează produsele agroalimentare şi lactate lasă de dorit. Halele şi zonele adiacente acestora stau prost la capitolul aspect şicurăţenie.


„Îmbunătăţirea condiţiilor din pieţe este în permanenţă în atenţia noastră, iar asta se poate vedea şi din proiectul de buget al societăţii noastre pe anul 2021. În buget s-au prevăzut, spre exemplu, sumele necesare pentru achiziţionarea a 650 de mese, în vederea înlocuirii tuturor meselor din Piaţa Centrală, o idee mai veche a noastră pe care ne dorim s-o concretizăm în acest an. De asemenea, se intenţionează achiziţionarea a unor noi vitrine frigorifice, în valoare de 16.000 de lei, a trei maşini pentru măturat şi spălat pardoseli cu om la bord, în valoare de 124.000 lei, precum şi a echipamentelor care să permită conectatea tuturor pieţelor la sistemul integrat de facturare şi încasare al societăţii”, a menţionat purtătorul de cuvânt Adrian Dinu.

Piața Centrală/foto:arhiva GdS

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS