25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDupă ce s-a făcut de râs, CEO promite că își face temele data viitoare în fața Comisiei Europene

După ce s-a făcut de râs, CEO promite că își face temele data viitoare în fața Comisiei Europene

Complexul Energetic Oltenia(CEO) și statul român s-au făcut de râs când au trimis la Comisia Europeană(CE) Planul de restructurare al CEO 2021 – 2025. Documentul a fost desființat la majoritatea capitolelor de către specialiștii Comisiei Europene.

Planul de restructurare este o obligație a statului român și a companiei față de Comisia Europeană, având în vedere că este vorba de o societate care a beneficiat anul trecut de un ajutor financiar de 251 de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2. Pentru că nu a mai putut rambursa împrumutul, ajutorul de salvare a devenit ajutor de restructurare.

Astfel, în schimbul banilor, CEO trebuie să restructureze profund compania și a elaborat, și cu ajutorul unei firme de consultanță, un Plan în acest sens. Documentul are nevoie de avizul Comisiei Europene. Din păcate, specialiștii în energiei și economie de la Comisia Europeană au desființat Planul de restructurare a mineritului și sectorului energetic din Oltenia.

Planul nu are surse de finanțare certe

Potrivit unei scrisori trimise statului român, Planul de restructurare a CEO nu are precizate sursele clare de finanțare. Este nevoie de contracte de vânzare de energie pe termen lung. Nimeni nu garantează însă că, după implementarea măsurilor de restructurare, compania va fi eficientă.

De asemenea, ajutoarele primite de CEO de la stat pot fi considerate un avantaj în fața celorlalți competitor interni și externi de pe piața de energie. O altă precizare importantă este că statul nu va acorda un nou ajutor companiei fără avizul Comisiei Europene. În replică, administrația CEO susține că data viitoare va fi mai bine. Colosul energetic are însă nevoie urgentă de un nou ajutor de 240 de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2 pentru anul trecut. Certificatele trebuie să fie cumpărate până pe 30 aprilie.

Șefii CEO susțin că ar fi răspuns în parte la întrebările Comisiei Europene, care a declanșat o investigație la CEO: „Guvernul României discută cu reprezentanții Comisiei Europene modul în care propunerile incluse în Planul de Restructurare și Decarbonare (PRD-CEO) al CE Oltenia pot fi adaptate pentru a răspunde recomandărilor făcute de Comisie la începutul lunii februarie, luând în considerare contextul energetic național și nevoia ca acest complex să își continue activitatea. Declanșarea procedurii de investigație la nivelul Comisiei Europene este o etapă în procesul de analiză a Planului de Restructurare a CE Oltenia trimis de România.

Comisia Europeană a semnalat câteva capitole din aplicația pentru ajutor de stat unde este încă nevoie de ajustări. În unele cazuri, Ministerul Energiei împreuna cu CE Oltenia au luat deja măsuri menite să răspundă acestor solicitări. Pentru situațiile cu un grad ridicat de complexitate, se lucrează la identificarea și adaptarea unor soluții, în consultare cu Comisia Europeană.”, conform CEO.

E nevoie de modificarea legislației

Potrivit CEO, în cadrul procesului de notificare a ajutorului de stat pentru restructurare în favoarea CE Oltenia, precum și în etapele de clarificare aferente, a fost inclusă posibilitatea de a fi încheiate contracte bilaterale de vânzare de energie electrică pe termen lung (PPA) de către companie, condiția fiind ca acest lucru să fie permis de legislația în vigoare.

În acest sens, compania a prezentat un plan de acțiune care să conducă la încheierea de contracte tip PPA cu consumatori și furnizori, în paralel cu procesul de armonizare a legislației naționale la directivele europene. CE Oltenia a demarat dialogul cu importante instituții bancare din România, bănci comerciale, dar și cu instituții bancare europene pentru a securiza împrumuturi care să susțină contribuția proprie a CE Oltenia la efortul de restructurare, se precizează într-un comunicat.

De asemenea, au loc discuții cu reprezentanții Fondului Proprietatea, acționar minoritar cu o cotă de 21,5%.

CE Oltenia precizează că prețul certificatelor de CO2 aproape s-a dublat, de la 22 de euro/certificat, cât era la momentul întocmirii Planului de restructurare. „Restabilirea viabilității se va atinge începând cu anul 2026, în principal ca urmare a punerii în funcțiune a centralelor pe bază de gaze naturale. Dialogul deschis cu Comisia Europeană va continua. CE Oltenia și toți actorii implicați în acest demers furnizează deja propuneri și soluții pentru clarificarea tuturor întrebărilor Comisiei în vederea definitivării și aprobării cât mai rapide a Planului de Restructurare.

Complexul Energetic Oltenia este o companie strategică a sistemului energetic național și un producător de care România are nevoie pe termen scurt, mediu și lung. CEO deține o cotă de piață de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a României.

Din acest motiv sunt necesare dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și accesul la resurse noi, mai puțin poluante, necesare pentru a-și putea continua activitatea în condiții optime și cu respectarea normelor de mediu existente.”, se menționează într-un comunicat al CEO. Companiei i s-a imputat că nu a arătat concret de unde va lua bani pentru a susține investițiile noi, precum grupurile pe gaze naturale de la Ișalnița și Turceni.

Sindicatele sunt îngrijorate de reacția dură a CE

Sindicatele sunt îngrijorate de reacția dură a Comisiei Europene și se tem pentru pierderea locurilor de muncă. Luni este programată o întâlnire pe tema viitorului Complexului Energetic Oltenia. Discuțiile vor fi găzduite la Prefectura Gorj, de la ora 12,00.

Cei care au convocat ședința sunt reprezentanții principalelor federații sindicale reprezentative din Complexul Energetic Oltenia, îngrijorate de faptul că încă nu a fost aprobat Planul de restructurare a CEO. A fost solicitată prezența ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Au mai primit invitație: prefectul de Gorj, Corneliu Răducan Morega, președintele COnsiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, cei șapte parlamentari de Gorj și cei trei membri ai Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Sindicatele se declară îngrijorate de situația economică a companiei. Sunt anunțate trei teme de discuție: Întârzierea aprobării Planului de Restructurare al Complexului Energetic Oltenia SA; necesitatea adoptării unui act normativ în vederea acordării de venit de completare pentru salariații societății afectați de programul de restructurare; necesitatea adoptării unui act normativ referitor la reducerea vârstei de pensionare, aplicabil salariaților societății.

„Solicităm participarea dumneavoastră la o întâlnire cu reprezentanții organizațiilor noastre, pentru identificarea unor soluții comune la problemele cu care se confruntă salariații companiei, în data de 15.03.2021, ora 12.00, la sediul Prefecturii Gorj.”, conform unei adrese semnată de liderii de sindicat Adrian Marciuc, de la Federația „Univers” și Dumitru Pârvulescu, de la FNME.

Un parlamentar consideră „maculatură” Planul CEO

Unul dintre parlamentarii de Gorj se va interesa la Ministerul Energiei de situația Planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia 2021 – 2025. Este vorba de Cristinel Rujan, senator de Gorj.

Acesta a declarat că îi va transmite o interpelare ministrului Energiei, Virgil Popescu, pe tema Planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Senatorul a declarat că Ministerul Energiei ar fi trebuit să fie interesat mai mult de compania energetică la care deține 77% din acțiuni; practic, prin intermediul acționarilor poate lua sau nu decizii care să afecteze prezentul și viitorul companiei. Parlamentarul a menționat că a citit scrisoarea trimisă de Comisia Europeană statului român pe tema Planului de restructurare a CEO.

Cristinel Rujan cataloghează Planul trimis de CEO, Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței Comisiei Europene drept „maculatură”. În plus, compania energetică ar trebui să recupereze banii de la firma de consultanță care a elaborat Planul de restructurare și decarbonare pe baza datelor primite de la CEO, mai spune parlamentarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS