8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolaris trebuie să scape în 3 luni Târgu Jiul de poluarea de la depozitul de gunoi

Polaris trebuie să scape în 3 luni Târgu Jiul de poluarea de la depozitul de gunoi

Administratorul depozitului de gunoi de la Târgu Jiu are termen trei luni de zile pentru eliminarea poluării olfactive.

Este înțelegerea la care s-a ajuns împreună cu autoritățile locale, pentru ca din prima lună a acestei veri poluarea olfactivă să fie eliminată și concentrată măcar în zona depozitului.

Este de precizat că de aproape doi ani depozitul de gunoi din municipiul Târgu Jiu poluează olfactiv locuitorii din cartierele din zonă. Cel mai afectat este cartierul Slobozia, dar mirosul ajunge de foarte multe ori pe Calea Severinului, Luncilor, Meteor, și chiar în comunele Bălești și Lelești.

Când temperaturile sunt ridicate, mirosul de gunoi în descompunere ajunge inclusiv în zona semicentrală și centrală a orașului, unde se află și operele sculptorului Constantin Brâncuși, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii.

Depozitul de gunoi nu va mai polua de la 1 iunie

Nimeni nu a găsit până acum o soluție pentru eliminarea poluării.

S-a ajuns în cele din urmă la aplicarea de amenzi multiple de către Garda de Mediu Gorj. Sunt așteptate și controale de la Direcția de Sănătate Publică, abilitată prin noua Lege a mirosului.

În timp ce localnicii din cartierul Slobozia cred că singura soluție este mutarea depozitului, deci acesta să fie închis, autoritățile încă mai speră ca până pe 1 iunie să fie realizate lucrările necesare astfel încât se poată continua activitatea la depozitul ecologic de la Târgu Jiu.

Este necesar ca firma Polaris să construiască o instalație pentru captarea gazelor produse de gunoiul în descompunere. Gazele captate urmează să fie arse.

De asemenea, se ia în calcul și transportul levigatului în altă zonă, unde mirosul să nu afecteze pe cineva.

Depozitul de gunoi de la Târgu Jiu este singurul din județ și, dacă nu este închis, nu poate fi amenajat altul în altă parte, după cum este prevăzut în Masterplanul pe salubritate aprobat pentru județul Gorj.

Nici alte județe nu s-au arătat deschise să primească gunoiul din județul Gorj.

Problema este că procesul de suspendare pentru 6 luni a activității depozitului de gunoi de la Târgu Jiu a fost declanșat. Agenția de Protecția Mediului Gorj a dispus deja suspendarea autorizației, însă decizia a fost contestată în instanță. Firma Polaris a pierdut la Tribunalul Gorj, iar totul depinde acum de rezultatul recursului de la Curtea de Apel din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS