16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii au consumat mai puţină căldură în ianuarie decât în decembrie

Craiovenii au consumat mai puţină căldură în ianuarie decât în decembrie

Craiovenii au consumat mai puţină căldură în luna ianuarie 2021 faţă de luna decembrie a anului trecut. Furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Craiova a facturat în ianuarie 2021 un consum de 54.300 Gcal, în timp ce în luna decembrie 2020, cantitatea facturată populaţiei a fost de 56.407 Gcal.

Drept urmare, factura din luna ianuarie 2021 a fost în valoare de 15.352.782 de lei, iar cea din luna decembrie 2020 s-a ridicat la 15.624.738 de lei. Consumul a fost influenţat atât de temperaturile exterioare, cât şi de faptul că din acest an, Termo a redus furnizarea căldurii asociaţiilor de proprietari cu mari datorii. Mai trebuie menţionat că din luna ianuarie 2021 preţul gigacaloriei a crescut la 282,74 de lei/Gcal faţă de 277,00 de lei, cât era preţul gigacaloriei în 2020.

Craiovenii au consumat mai puțină căldură în ianuarie decât în decembrie
Craiovenii au consumat mai puțină căldură în ianuarie decât în decembrie

Câteva gigacalorii în minus sau în plus

Reprezentanţii proprietarilor spun că spre surprinderea lor, dar şi a locatarilor, în luna ianuarie consumul de căldură a fost mai mic comparativ cu prima lună de iarnă a acestui sezon rece. La cele mai multe dintre asociaţiile de proprietari este o diferenţă de şase, şapte gigacalorii între luna decembrie şi luna ianuarei.

Întreținere
Întreținere

„Este curios, dar factura din ianuarie 2021 este mai mică decât factura la căldură din luna decembrie 2020. Proprietarii nu au avut nimic de comentat. De exemplu, la asociaţia noastră, cu 26 de scări factura la căldură a fost în luna ianuarie 2021 de 63 de mii de lei, iar în decembrie a fost de 74 de mii de lei. S-a văzut această scădere, atât la consum cât şi la valoarea facturilor”,

a spus administratorul Asociaţiei de proprietari 3 Calea Bucureşte, Carmen Georgescu.


În cazul altor asociaţii de proprietari factura la căldură a înregistrat un salt, dar nesemnificativ spun reprezentanţii acestora. „Facturile nu au fost prea mari. Factura la energie termică pe întreaga asociaţie a fost în decembrie 2020 în valoare de 62 de mii de lei. În ianuarie a înregistrat o creştere neînsemnată şi a ajuns la 69 de mii de lei. Nu este o sumă prea mare pentru cele 24 de scări pe care le avem în asociaţie. Cred că această creştere vine din scumpirea gigacaloriei, altă explicaţie nu văd”, este de părere Gheorghe Albu, preşedintele Asociaţiei de proprietari 1 Mirceşti.

Facturi mai mari, căldură mai puţină

În cazul altor asociaţii de proprietari facturile la căldură aproape s-au dublat de la o lună la alta. Cu căldura a fost însă probleme. Aceasta nu a fost livrată în parametrii, spun reprezentanţii asociaţiilor care au primit plângeri de la locatari.

Facturi
Facturi

„Facturile la căldură au fost mai mari în ianuarie. Proprietarii s-au plâns că nu prea a fost căldura în parametrii. De exemplu, în decembrie un apartament cu două camere a plătit la căldură 240-260 de lei. În ianuarie, costurile au fost mai mari, un apartament cu două camere a plătit 400 de lei la căldură. În schimb, un apartament cu trei camere a plătit în decembrie 2020 pentru căldura consumată 340-360 de lei. În ianuarie factura la căldură a crescut la 500 de lei”, a explicat Gabriela Kurtoglu, administartorul Asociaţiei de propreitari 11- 1 Mai.

Nu este singura asociaţie de proprietari în care locatarii au avut în ianuarie costuri mai mari la căldură comparativ cu luna decembrie 2020.

„Am văzut că în luna ianuarie au fost facturi mai mari la căldură. Vă dau exemplu blocul H5 din asociaţia noastră. Un apartament cu trei camere a plătit la căldură 700 de lei, unul cu două camere 425 de lei, iar o garsonieră are un consum la căldură în valoare de 250 de lei”, spune Tudor Ştefan, preşedintele Asociaţiei de propreitari nr.10 Rovine.

Facturi
Facturi/foto:arhiva GdS


Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari mai spun că, din experienţa lor, în luna februarie costurile sunt mai ridicate. Chiar dacă este o lună mai scurtă comparativ cu celelalte, facturile au fost tot timpul mai scumpe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS