12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii au avut în decembrie căldură şi facturi pe măsură

Craiovenii au avut în decembrie căldură şi facturi pe măsură

Facturile pentru căldura din luna decembrie 2018 şi care au fost emise şi plătite în luna ianuarie 2019 au fost pe măsura temperaturilor pe care craiovenii le-au avut în apartamente. Ele s-au dublat faţă de luna noiembrie a anului trecut şi au crescut semnificativ faţă de luna decembrie 2017, din câte spun reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. „În noiembrie 2018 am avut la Termoficare o factură în valoare de 31.203 lei doar căldura pentru 311 apartamente, iar în luna decembrie, valoarea a crescut la 60.114 lei. La fără repartitoare, unde am două camere, factura este 2.201 lei la 19 de apartamente, asta înseamnă 120 de lei un cost mediu per apartament. La cu repartitoare, 1.291 de lei pe tot blocul, ceea ce înseamnă cam 70 de lei de apartament. Nu sunt facturi foarte mari la căldură. Am şase blocuri care au şi două camere, şi garsoniere, aici factura este de 2.500 de lei per bloc şi 125 de lei per apartament. Proprietarii nu au mai comentat, nu am avut plângeri din partea lor“, a spus Gheorghe Albu, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 1 Mirceşti. Tot reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că valorile facturilor la căldură vor exploda abia în ianuarie 2019, dat fiind şi temperaturile mai scăzute, dar şi creşterea tarifului la gigacalorie.

Facturi la căldură între 89 și 500 de lei

Ce valori au înregistrat însă facturile la căldură defalcat, în funcție de suprafața echivalentă termic (SET) și modul de contorizare ne-a explicat reprezentantul Asociației de proprietari nr. 17 Brazda lui Novac, Ion Poenaru. „Avem în asociaţie apartamente şi cu repartitoare, şi fără repartitoare, ceea ce diferenţiază atât consumul, cât şi costurile. În plus, să nu uităm că deosebirea de la un apartament la altul o face şi SET-ul. În decembrie, un apartament cu trei camere şi cu repartitoare a plătit o factură la căldură în valoare de 350 de lei. În schimb, un apartament tot cu trei camere fără repartitor a plătit şi 450-500 de lei. Proprietarii apartamentelor cu repartitoare au plătit diferit. De exemplu, avem 195 de lei la două camere, iar la trei camere – 250 de lei. Sunt şi excepţii, să le spun aşa, care au plătit la trei camere doar 89 de lei. Locatarii nu s-au plâns, au avut căldură şi, prin urmare, plătesc facturile astfel calculate. Să vedem din ianuarie cât mai creşte preţul. Și temperaturile au fost mai scăzute comparativ cu anul trecut“, a precizat Ion Poenaru.
Diferenţele nu sunt foarte mari de la un bloc la altul sau de la un cartier la altul al Craiovei, cu excepţia cazurilor izolate, unde consumul facturat a fost influenţat de diverse cauze, cum ar fi dezechilibrarea sistemului prin debranşările din bloc, închiderea repartitoarelor, SET-ul fiecărui apartament. Iată ce facturi la căldură au avut proprietarii dintr-o asociaţie din cartierul Nicolae Titulescu.
„Un apartament cu două camere, la pauşal, plăteşte pentru căldură între 220 și 250 de lei, dar sunt facturi care ajung până la 370 de lei în luna decembrie. Un apartament cu trei camere şi tot la pauşal a plătit pentru căldura din decembrie 2018 între 320 și 330 de lei, şi chiar 400. Proprietarii care au montate repartitoare de costuri au valori mai mici, dar, cu siguranţă, au avut şi temperaturi mai scăzute în locuinţă. Prin urmare, un apartament cu două camere a plătit pentru căldura din decembrie 2018 o factură de 150 de lei, iar pentru trei camere factura s-a ridicat la 320-350 de lei“, a spus Ion Beznă, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 5 Nicolae Titulescu.
La această dată, craiovenii au plătiti facturile pe luna decembrie 2018 şi urmează ca asociaţiile de proprietari să le calculeze pe cele pe luna ianuarie 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS