5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGurile de canal distruse, „marcă înregistrată“ pentru strada Râului (GALERIE FOTO)

Gurile de canal distruse, „marcă înregistrată“ pentru strada Râului (GALERIE FOTO)

Gurile de canal distruse, „marcă înregistrată“ pentru strada Râului. Strada Râului din Craiova a devenit din nou un pericol pentru şoferi, din cauza gurilor de canal descoperite sau distruse. Acestea par să devină o „marcă înregistrată“ a acestui drum.

O arteră importantă de circulaţie din Bănie, care s-a dovedit însă un coşmar pentru şoferi chiar din prima zi a modernizării ei. Strada Râului a fost reabilitată în urmă cu cinci ani, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 10 milioane de euro care a cuprins şi modernizarea altor două drumuri din Craiova: Caracal şi Bariera Vâlcii. Între timp, şi strada Bariera Vâlcii a început să cedeze, dar Râului este, de departe, campioană la capitolul de deficienţe.

Ambele străzi au ceva în comun: au fost reabilitate de firma Tel Drum SA, câştigătoare a licitaţiei ca lideră de asociere. E drept că strada Râului a început să se degradeze chiar înainte de recepția lucrărilor (24 iunie 2016). De fapt, nici nu s-au finalizat bine lucrările că problemele au și apărut. 420 de metri liniari de fisuri transversale și 82 de metri de fisuri longitudinale a contabilizat Inspectoratul de Stat în Construcții pe perioada recepției lucrărilor (iunie 2016).

ISC chiar a emis atunci un punct de vedere separat, în care recomanda respingerea recepției din cauza soluției tehnice alese de proiectant pe tronsonul de drum cu probleme. Primăria Craiova a avut însă o altă părere și a admis recepția fără nicio obiecție privind carosabilul. Asta în ciuda deficienţelor apărute. Strada s-a degradat rapid şi a ținut-o așa de la an la an, cu toate cârpelile care s-au făcut. În special în zona gurilor de canalizare. Adică acolo unde sunt şi acum probleme. 

Gurile de canal distruse de pe strada Râului, marcate cu balize

Şoferii care circulă zilnic pe strada Râului trebuie să fie foarte atenţi la gurile de canal de pe mijloc. La unele capacul lipseşte pur şi simplu, altele stau să se prăbuşească. Capacul lipsă a fost înlocuit cu o baliză, „peisaj“ frecvent întâlnit pe Râului. „De un an stă baliza asta aici“, afirmă un şofer care tocmai ce ocoleşte baliza. O alta postată de luni bune la intersecţia străzii Râului cu bulevardul Ilie Balaci era, joi, urcată pe trotuar. Gura de canalizare pe care o „proteja“ rămăsese astfel liberă. Pe jumătate spart, capacul ar putea ceda în orice moment sub greutatea unei roţi.

Mergând mai departe, tot pe sensul către Brestei, două balize blochează prima bandă în dreptul intersecţiei cu strada Bucovăţ. Şi aici lipseşte capacul de la canalizare. La următoarea intersecţie, cea cu strada Câmpia Islaz, gura de canalizare este complet distrusă. Problema este veche. Atât de veche încât şoferii ocolesc din instinct groapa formată, fără a mai fi nevoie de vreo baliză de avertizare. Vor dispărea vreodată toate aceste deficienţe? Greu de crezut. 

Primăria cheamă din nou Tel Drum pe strada Râului

Cu toate acestea, Primăria Craiova susţine că va chema din nou firma Tel Drum pe strada Râului, pentru a face reparaţiile de rigoare. Drumul este încă în garanție, până la vară. Constructorul a intervenit aici atât în 2018, cât și 2019, dar numai pentru mici reparații. S-a lucrat doar la remedierea gurilor de canalizare şi cam atât. Şi asta după mai multe cereri din partea primăriei. Situația s-ar repeta și acum.

Viceprimarul Aurelia Filip a precizat, pentru GdS, că a notificat firma Tel Drum SA pentru a trimite o echipă în Craiova, care să verifice şi să remedieze deficienţele apărute pe cele două străzi pe care le-a reabilitat cu fonduri europene: Râului şi Bariera Vâlcii. „Am trimis o notificare către Tel Drum să vină să vadă lucrările aflate în garanţie, care au nevoie urgentă de reparaţii. Sunt obligaţi să intervină. Le-am dat un termen de două săptămâni pentru a face toate aceste remedieri. Dacă nu, le facem noi şi le oprim banii din garanţia de bună execuţie depusă la obţinerea contractului“, a afirmat Aurelia Filip.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS