7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboi pe linia de hotar

Război pe linia de hotar

Discuțiile dintre proprietarii blocurilor de pe strada Șoimului din Craiova sunt departe de-a se opri. Este vorba despre blocul de la numărul 32, construit cu câțiva ani în urmă și blocul de la numărul 30, imobil în curs de construire. Situația celor două condominii am prezentat-o cu puțin timp în urmă în Gazeta de Sud. Proprietarii din blocul deja construit susțineau că noua construcție le produce disconfort. Mai spuneau că iar distanța dintre cele două clădiri nu este respectată de constructor.

Proprietarii construcției, Petcu Geanina și Petcu Marinel au altă variantă. Dimpotrivă, constructorii spun că vechea construcție nu a respectat, la rândul ei, linia de hotar. Mai mult, locatarii din blocul de la numărul 32 le fac zile negre, punându-le mereu piedici. Constructorii spun că vechea construcție nu are geamuri mate la ferestrele care dau către construcția lor. În plus, constructorul ar fi avut inițial, la obținerea autorizației construcției de la numărul 32 prevăzute locuri de parcare la parterul blocului. Numai că ulterior a renunțat la acestea și a făcut apartamente. Mai mult, pluviala vechiului bloc se scurgea pe proprietatea de la numărul 30, iar proprietarul s-a văzut nevoit să facă reparația pe propria cheltuială.

Constructorul susține că respectă distanța prevăzută în autorizația de construire/foto:Claudiu Tudor

“Am văzut că locatarii din blocul vecin ne acuză de tot felul de nereguli. Aceste acuzații sunt nefondate. Noi am obținut autorizația de construire și am respectat-o întocmai. Poate locatarii nu știu, sunt în eroare. Constructorul de la care ei au cumpărat se pare că nu a respectat linia de hotar. Dacă ei au respectat legea, de ce clădirea nu are geamuri mate către proprietatea învecinată? Să nu mai spun, când noi am cumpărat terenul și am obținut documentația necesară începerii lucrărilor, pluviala de la blocul vecin se scurgea pe terenul nostru. Am făcut pe proprie cheltuială pluvială blocului vecin. Noi am respectat limita de vecinătate. Blocul nostru nu umbrește clădirea vecină. Avem studiu de însorire făcut, altfel nu primeam autorizația”, explică Geanina Petcu.

Șantierul sub tirul controalelor

Legat de disconfortul venit din șantier, constructorul susține că muncitorii sunt adeseori provocați de locatarii din blocul de la numărul 32. Proprietarii nu s-au oprit la simple injurii, le-au trimis pe cap tot felul de controale, inclusiv au sunat la 112. Din cauza acestor neînțelegeri între constructori și locatari s-au creat animozități.

„Între noi și locatari s-a ajuns la un adevărat război. Ne-au trimis în șantier tot felul de controale, ITM, Disciplina în Construcții, poliția, dar fără nici un rezultat. Am respectat program de lucru, am respectat autorizație, nu au ce să ne mai facă. Dacă au văzut așa, au început să ne înjure muncitorii, să ne arunce gunoi în șantier. Eu personal merg și fac curat în zona dintre cele două construcții, ca să nu mai existe discuții. Au sunat la 112, că nu respectăm programul de lucru. Ne hărțuiesc, dar fără rezultat, fiindcă nici una dintre autoritățile venite în control nu au găsit nereguli în șantier. Mai degrabă, eu cred că ei trebuie să vadă dacă, în cazul blocului lor, constructorul a respectat toate prevederile din autorizație. Altfel, voi ajunge să-i acționez în instanță pentru hărțuire”, a mai spus Geanina Petcu.

Constructorul spune că respectă autorizația de construire

Reamintim că, Petcu Geanina și Petcu Marinel construiesc imobilul de pe strada Șoimului, numărul 30 în baza unei autorizații în care se specifică:

Constructorul se ceartă cu locatarii din blocul vecin pe linia de hotar

“Se autorizează: executarea lucrărilor de construire pentru: Construire imobil locuințe colective P+7 cu parcări la parter și împrejmuire teren (Li=45,75 ml,Sc=355,00 mp,Sd=2840,00 mp,Su=2226,00 mp,Sl=1064,00 mp,sistem constructiv:cadre din b.a.,fundații din radier,acoperiș-șarpantă+terasă,învelitoare din tablă,împrejmuire:panou bordurat zincat)
Condiții:Construcția va respecta retragerea de 19,00 ml,iar împrejmuirea retragerea de 7,70 ml din axul străzii Șoimului,POT-ul=55%,CUT-ul=4, distanțele față de limita de proprietate de la nord 0,90 ml-0,80 ml-0,60 ml,față de limita de proprietate sud 0,60 ml,față de limita de proprietate este 10,50 ml,față de limita de proprietate vest 3,30 ml.Se va respecta Codul Civil pe limita de proprietate privind servitutea la vedere și picătura la streașină.

Cele două construcții de pe strada Șoimului

Se vor respecta avizele, acordurile și documentația ce a stat la baza emiterii autorizației de construire și dovada ridicării deşeurilor provenite în urma lucrărilor de construire.Asigurarea locurilor de parcare în incintă.Conform Legii 372/2005 cu modificările ulterioare la recepția lucrărilor se va prezenta certificat de performanță energetică a cladirii.La organizarea de șantier se vor respecta următoarele:amplasarea de plase/perdele pe întreaga înălțime a construcției până la finalizarea lucrărilor;protejarea zonelor de acces în șantier aparținând domeniului public împotriva degradărilor datorate traficului greu, menținerea curatățeniei în șantier și curățarea corespunzătoare a utilajelor înainte de ieșirea pe domeniul public.”,

Autorizația de construire cu numărul 141, eliberată la data de 21.02.2020

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS