17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUPDATE.Comercianţii din Târgul Municipal au ocupat domeniul public (GALERIE FOTO)

UPDATE.Comercianţii din Târgul Municipal au ocupat domeniul public (GALERIE FOTO)

Comercianţii din Târgul Municipal din Craiova au ocupat domeniul public din zona 1 Mai. La doi paşi de sediul Poliţiei Locale şi al Secţiei 2 de Poliţie, comercianţii şi-au întins marfa direct pe trotuar, prin parcarea blocurilor şi spaţiul verde de pe strada Dimitrei Gerota, strada Constantin Severneanu şi pe bulevardul Râului.

UPDATE: Legat de situația comercianților din Tâtgul Municipal Craiova, reprezentanții IPJ Dolj au făcut următoarele precizări:

Potrivit art. 1 din Legea nr. 222/2020 pentru abrogarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite și pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, care a intrat în vigoare la data de 5 noiembrie a.c:
(1)Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 18 februarie 2014, se abrogă.

Potrivit prevederilor existente înainte de abrograre, la art. 1 lit. a şi b din Legea 12 Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 18 februarie 2014,se menţionau următoarele:
Articolul 1 Următoarele fapte reprezintă activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite şi constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
a) efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, după caz, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege;
b) vânzarea ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primării, consilii judeţene sau prefecturi;
De asemenea, la articolul 2 lit. a – c din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 18 februarie 2014 erau prevăzute următoarele:

Articolul 2(1) Contravenţiile prevăzute la art. 1 săvârşite de către persoane fizice se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei, iar dacă sunt săvârşite de persoane juridice, cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către funcţionarii din aparatul de specialitate al primarului, de organele Direcţiei generale antifraudă fiscală, de organele controlului financiar şi de personalul Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Poliţiei de Frontieră Române.
(3) Contravenţiile prevăzute la art. 1 lit. b)-d), g), h) şi k) se constată şi se sancţionează şi de către inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Astfel, având în vedere faptul că, începând cu data de 5 noiembrie a.c. a intrat în vigoare Legea nr. 222/2020 pentru abrogarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite și pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, prevederile enumerate mai sus, existente în conţinutul Legii 12/1990 nu mai pot fi puse în aplicare.

În cadrul OG nr. 21 din 21 august 1992 privind protecția consumatorilor, aflată în prezent în vigoare, sunt realizate următoarele menţiuni:
Articolul 26(1) Comercializarea produselor și prestarea serviciilor se fac în locuri și în spații autorizate, conform reglementărilor legale în vigoare.
Articolul 50(1) Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:
d) încălcarea dispozițiilor art. 13 alin. (1), art. 17-25 și art. 26 alin. (1) și (2), cu amendă contravențională de la 1.000 lei la 10.000 lei;
Articolul 54(1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 50 și 51 se fac de către reprezentanții împuterniciți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
(1)Organele de poliție sunt obligate să acorde, la cerere, sprijinul necesar persoanelor împuternicite prevăzute la alin. (1), aflate în exercițiul funcți…

Hainele second hand, încălţămintea şi alte produse vechi sunt aşezate pe trotuarele din preajma Tîrgului, în parcările blocurilor, în spaţiile verzi şi pe gărduleţul viu din faţa blocurilor învecinate. Sunt scene dezolante cu comercianţi şi cumpărători care ocupă la propriu domeniul public.

Autorităţile locale spun că nu au pârghii să ia măsuri. „Pe domeniul public sunt multe instituţii ale statului abilitate să acţioneze. Nimănui nu îi place ce se întâmplă acolo! Dar Primăria nu are nicio pârghie la dispoziție. Doamna Primar a sesizat conducerea IPJ Dolj în legătură cu acest aspect, să ia măsuri, având în vedere faptul că Poliția Locală nu mai este în subordinea Primăriei Craiova“, spune Primăria Craiova.

GdS a încercat să obţină un punct de vedere şi de la IPJ Dolj. În momentul în care va veni, îl vom publica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS