10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSchimbări de funcții la Consiliul Județean Dolj

Schimbări de funcții la Consiliul Județean Dolj

Schimbări de funcții la Consiliul Județean Dolj. Patru consilieri județeni au renunțat la mandate după nici o lună de la constituirea noului Consiliu Județean Dolj. Motivul: starea de incompatibilitate. De fapt, Ninel Cercel și Adinel Ilinca au preferat să rămână în funcțiile de directori deținute anterior, iar Oana Bică și Cosmin Durle au trecut pe funcții mult mai bine plătite în comparație cu indemnizația de consilier județean. Totul s-a aprobat ieri, într-o ședință fulger a consiliului județean desfășurată on-line.

La Consiliul Județean (CJ) Dolj a avut loc, ieri, o ședință extraordinară convocată de îndată. A fost prima întâlnire a noului consiliu județean de la constituirea sa în formulă completă (36 de consilieri plus președintele, doi vicepreședinți și șase comisii de specialitate). O formulă care se va schimba însă la următoarea ședință, pentru că patru consilieri județeni au renunțat la mandate și va trebui înlocuiți.

Caracterul urgent al ședinței de ieri a fost însă legat de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova, care avea mare nevoie de un sprijin financiar pentru achiziția unor echipamente necesare în contextul pandemiei de coronavirus. Și l-a primit, CJ Dolj aprobând alocarea către SJU a sumei de 423.000 de lei. Banii sunt din bugetul pe anul 2020 al județului Dolj și vin din economiile făcute de două dintre instituțiile subordonate Consiliului Județean: Muzeul Olteniei Craiova și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. Să le luăm pe rând.

Schimbări de funcții la Consiliul Județean Dolj. Cine vine în locul celor patru demisionari

Consiliul Județean Dolj s-a întrunit în sistem on-line pentru a vota cele șapte puncte de pe ordinea de zi. Președintele Cosmin Vasile, vicepreședintele pe probleme tehnice Mihail Neațu, vicepreședintele pe probleme economice Antonie Solomon și secretarul general al județului Dolj, Anda Nicolae, au discutat cu consilierii prin intermediul unei platforme digitale. 29 de consilieri județeni au răspuns prezent la ședința de ieri, dintre care unul s-a aflat în sală, decanul de vârstă al consilierilor, Dorel Luică. Proiectele au fost aprobate în unanimitate.

CJ Dolj a luat act de demisiile a patru consilieri județeni, toți din partea PSD+ALDE. Este vorba de Oana Bică – fost vicepreședinte CJ în mandatul trecut, Cosmin Durle – fost administrator public al Doljului și al municipiului Craiova, aflat pe locul cinci pe lista PSD pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare din decembrie, Ninel Cercel și Adinel Ilinca. În ședința de ieri s-a aprobat încetarea de drept a mandatelor celor patru și vacantarea locurilor respective, pe care le vor ocupa următorii patru supleanți de pe lista PSD+ALDE de la alegerile locale. Și anume Ionuț Robert Ungureanu, Romeo Tiberiade, Fănel Văduva și Daniel Adrian Cristescu. Prima „rezervă“ de consilier județean PSD+ALDE este acum Daniel Naicu.

Schimbări de funcții la Consiliul Județean Dolj. Oana Bică va fi consilier al președintelui CJ Dolj

Revenind la cei patru demisionari din CJ Dolj, se știe deja și viitoarea lor destinație. Oana Bică va ocupa o funcție mult mai bine plătită, aceea de consilier personal al lui Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj. La fel va fi și în cazul lui Cosmin Durle. El va reveni în funcția de administrator public al județului Dolj, pe care a ocupat-o înainte de „transferul“ de un an la Primăria Craiova.

La rândul lor, Ninel Cercel și Adinel Ilinca au preferat să rămână în funcțiile de directori deținute anterior. Cercel este directorul RAADPFL Craiova, Regia din cadrul primăriei care administrează domeniul public și fondul locativ din municipiu, iar Ilinca deține funcția de director adjunct la Parcul Industrial, aflat în subordinea CJ. Ambii au considerat că sunt incompatibili cu funcția de consilier județean, așa că au renunțat la mandat.

Sprijin financiar pentru SJU Craiova

În ședința extraordinară de ieri s-a aprobat și o rectificare a bugetului propriu al județului pe anul 2020. CJ Dolj a luat din banii necheltuiți de către două dintre instituțiile subordonate și a direcționat o parte din ei către Spitalul Județean de Urgență. Mai exact, Muzeul Olteniei a dat înapoi 285.000 de lei, iar Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj a disponibilizat suma de 368.000 de lei. La SJU Craiova a ajuns din acești bani suma de 423.000 de lei, pentru procurarea unor materiale și echipamente destinate gestionării cazurilor de pacienți confirmați sau suspectați de infectare cu noul coronavirus.

Ședința fulger de la Consiliul Județean Dolj s-a desfășurat în sistem on-line. Cosmin Vasile, alături de secretarul general al județului Dolj, Anda Nicolae
Ședința fulger de la Consiliul Județean Dolj s-a desfășurat în sistem on-line. Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj, alături de secretarul general al județului Dolj, Anda Nicolae

„Am decis să organizăm o ședință de îndată a CJ Dolj, întrucât avem o solicitare venită din partea Spitalului Județean pentru susținerea financiară în vederea achiziționării unor echipamente și materiale, necesare în contextul luptei împotriva COVID-19. SCJU Craiova trece prin momente dificile, întrucât, în această perioadă grea pentru toată lumea, este suprasolicitat și aglomerat pe anumite secții. De aceea, apreciez că este bine să-i ajutăm din puținul nostru, iar suma necesară, de peste 420.000 de lei, o alocăm în urma unei rectificări bugetare”, a afirmat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Ce echipamente vor fi achiziționate de Spitalul Județean cu banii de la CJ Dolj

Lista echipamentelor și materialelor pentru achiziționarea cărora Spitalul Județean de Urgență Craiova a solicitat finanțare de la Consiliul Județean cuprinde tuburi cu oxigen, lămpi cu lumină ultravioletă pentru dezinfectare și decontaminare, dar și tâmplărie PVC pentru reconfigurarea spațiilor și crearea unor circuite sigure din punct de vedere epidemiologic sau scaune destinate dotării zonelor de așteptare pentru pacienți.

SJU Craiova a fost desemnat, prin ordin al ministrului Sănătății, spital suport pentru pacienții pozitivi sau suspectați de infectare cu SARS-CoV-2 într-o serie de specialități cu profil unic la nivelul județului Dolj, printre care Anestezie și Terapie Intensivă, Cardiologie pentru infarct miocardic acut, Neurochirurgie sau Radioterapie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS