20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieAntonie Solomon și Mihail Neațu, adjuncții oficiali ai lui Cosmin Vasile la CJ Dolj (VIDEO)

Antonie Solomon și Mihail Neațu, adjuncții oficiali ai lui Cosmin Vasile la CJ Dolj (VIDEO)

-

Consiliul Județean (CJ) Dolj are, de ieri, formulă completă. În ședința extraordinară convocată pentru 16 noiembrie a fost definitivată conducerea județului. În speță, au depus jurământul și ultimii supleanți ale căror mandate de consilieri județeni au fost validate de Tribunalul Dolj, au fost constituite și organizate comisiile de specialitate și au fost votați cei doi vicepreședinți ai CJ. Forul legislativ al Doljului este format din 36 de consilieri județeni, plus președintele, care are drept de vot.

Antonie Solomon și Mihail Neațu, adjuncții oficiali ai lui Cosmin Vasile la CJ Dolj. Județul Dolj are, în sfârșit, o conducere completă. Ultimele mutări au fost făcute ieri, când au depus jurământul și restul de opt consilieri județeni, șapte supleanți pe listele partidelor și unul absent motivat la ședința trecută. De asemenea, au fost votați cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Dolj, unul de la PSD (Neațu), celălalt de la PER (Solomon).

În data de 3 noiembrie, când s-a constituit Consiliul Județean, au depus jurământul 28 de consilieri din cei 29 care fuseseră validați de către Tribunalul Dolj, plus noul președinte al CJ, Cosmin Vasile. Între timp, au fost validate și celelalte șapte mandate de consilieri județeni, așa că a avut loc ședința extraordinară de definitivare a conducerii județului Dolj. În sală au fost prezenți toți cei 36 de consilieri din actualul legislativ, alături de președinte, secretarul județului, Anda Nicolae, și prefectul de Dolj Nicușor Roșca.

Au depus jurământul și supleanții Silviu-Cosmin Bosoancă (PMP), Cosmin-Constantin Gîdea (ProRomânia), Adriana Lorena Marcinschi-Moanță (PNL), Nicu Marinescu (PER), Ovidiu-Constantin Mateiță (PSD+ALDE), Dorin Constantin Margărit (PNL) și Cristian Lucian Scărlătescu (PSD+ALDE), plus Mihaela Roxana Jianu (PNL), cea care a absentat motivat de la ședința de constituire a CJ Dolj.

Consiliul Județean Dolj și-a intrat de ieri în atribuții, în formulă completă
Consiliul Județean Dolj și-a intrat de ieri în atribuții, în formulă completă

În formulă completă, s-a trecut la constituirea și organizarea comisiilor de specialitate în principalele domenii de activitate. În total, CJ Dolj va avea șase comisii, trei cu câte șapte membrii și trei cu câte cinci membrii. Ele își dau avizul pentru proiectele de hotărâre, în funcție de domeniile vizate de acestea.

Solomon și Niculina Stoican sunt în aceeași comisie. Își dau avizul pentru sănătatea, cultura și sportul din Dolj

Cele șase comisii de specialitate s-au constituit rapid. Asta pentru că fiecare consilier județean își alesese deja comisia din care va face parte. Interesant este faptul că Antonie Solomon (PER) și Niculina Stoican (PSD+ALDE) au ales aceeași comisie. Este vorba de comisia 4 – „Activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, tineret și sport, din care mai fac parte Mihai Rădoi și Ninel Cercel (ambii de la PSD+ALDE), Mihaela Jianu, Dorin Mărgărit (ambii PNL) și Cosmin Bosoancă (PMP).

Iată care sunt restul comisiilor de specialitate:

  • Comisia 1 – „Studii, prognoze social-economice, buget, finanțe, administrarea domeniului public și privat al județului Dolj“ (Mihail Neațu, Carmen Velișcu, Marius Pantilimon, Oana Bică – PSD+ALDE; Daniel Drîgnei, Alexandru Gâdăr, Mihai Soare – PNL);
  • Comisia 2 – „Organizarea și dezvoltarea urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului, monumente istorice“ (Marian-Viorel Marin, Cosmin Durle – PSD+ALDE; Dorel Luică, Adriana Lorena Marcinschi-Moanță – PNL; Marian Nisipeanu, Cosmin Gîdea – ProRomânia; Anișoara Stănculescu – PMP);
  • Comisia 3 – „Amenajarea și dezvoltarea rurală, servicii publice și comerț (Stelian Bărăgan, Cristian Scărlătescu – PSD+ALDE; Cristian Trandafir, Dan Alexandru Triță – PNL, Nicu Marinescu – PER);
  • Comisia 5 – „Administrație publică locală, apărarea ordinii publice, relații cu societatea civilă, relații externe (Gheorghe Nedelescu, Gheorghe Bică – PSD+ALDE; Veta Păsculescu, Marian Irinei – PNL; Octavian Stanciu – ProRomânia);
  • Comisia 6 – „Protecție socială, protecția copilului, juridic“ (Alin Nicola, Ovidiu Mateiță, Adinel Ilinca – PSD+ALDE; Cosmin Călin, Alexandru Gătăjescu – PNL).

Antonie Solomon și Mihail Neațu, adjuncții lui Cosmin Vasile la CJ Dolj. Solomon a primit cu un vot mai mult decât Neațu

Așa cum se preconiza, Antonie Solomon, din parte Partidului Ecologist Român (PER), și Mihail Neațu-Breciugă, din partea Alianței PSD+ALDE, sunt noii vicepreședinți ai Consiliului Județean Dolj. Cei doi vicepreședinți sunt dați de majoritatea din CJ Dolj, iar aceasta s-a format doar după ce PSD, cu 16 mandate de consilieri județeni, a bătut palma cu PER (două mandate). Votul pentru cei doi vicepreședinți a fost acordat în ședința ieri, nu înainte de a fi consemnată ieșirea din sală a consilierilor din partea PNL și PMP, care au anunțat că nu iau parte la scrutin.

Antonie Solomon și Mihail Neațu, adjuncții oficiali ai lui Cosmin Vasile la CJ Dolj
Antonie Solomon și Mihail Neațu sunt adjuncții oficiali ai lui Cosmin Vasile la CJ Dolj

Au rămas să voteze, astfel, 21 de consilieri, cu cei trei reprezentanți ai ProRomâni care au stat pe poziții, fapt ce a asigurat majoritatea absolută necesară. De fapt, erau suficiente și 19 voturi pentru a se alege vicepreședinții CJ Dolj. Antonie Solomon a primit 21 de voturi pentru și unul împotrivă, iar Mihail Neațu-Breciugă 20 de voturi pentru și două împotriva. Votul a fost secret, iar drept de vot a avut și președintele Consiliului Județean, Cosmin Vasile.

După anunțarea rezultatului votului, Solomon a avut, poate, cel mai scurt discurs al său: „Vă mulțumesc, vă mulțumesc, vă mulțumesc”, au fost singurele cuvinte ale lui Antonie Solomon adresate celor din sală. După ședința de ieri, Consiliul Județean Dolj și-a intrat pe deplin în drepturi.

Cum motivează PNL decizia de a nu participa la vot. Atac la Antonie Solomon

Tot ieri, PNL Dolj a emis un comunicat prin care explică gestul făcut la ședința extraordinară a CJ Dolj. Cel atacat a fost însă Antonie Solomon.

Consilierii județeni de la PNL și PMP au părăsit sala înainte de votul dat pentru alegerea vicepreședinților CJ Dolj
Consilierii județeni de la PNL și PMP au părăsit sala înainte de votul dat pentru alegerea vicepreședinților CJ Dolj

„Grupul consilierilor judeţeni ai PNL Dolj a luat decizia de a nu participa la votul pentru desemnarea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Dolj, constatând cu uimire că anunţul domnului preşedinte al PSD Dolj, Claudiu Manda, prin care îşi anunţa sprijinul pentru reprezentantul PER, Antonie Solomon, urma să fie pus în practică de grupurile de consilieri PSD+ALDE, PER şi PRO România. PNL Dolj consideră inacceptabil ca un cetăţean cu grave probleme de integritate, sprijinit de o majoritate toxică, formată din „fraţii PSD-ALDE-PRO România“ şi PER – o formaţiune politică gelatinoasă din punct de vedere doctrinar, să ajungă să conducă destinele a peste 650.000 de doljeni (…) Consilierii judeţeni ai PNL nu au putut gira prin prezenţa lor în sala de şedinţe alegerea în funcţia de vicepreşedinte a unui fost condamnat penal pentru fapte de corupţie, în legătură cu funcţia deţinută la acel moment, respectiv cea de primar al Craiovei“, se arată în comunicat.

„Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru electoratul doljean, având în vedere apropiatele alegeri parlamentare. A sosit timpul să sancţionăm la vot astfel de derapaje grave de la criteriile de integritate ale unei clase politice ce va trebui să conducă ţara în următorii patru ani (…) Ceea ce s-a întâmplat în şedinţa de consiliu judeţean dovedeşte că orice vot acordat PRO România şi PER la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie însemnă, de fapt, un vot în alb acordat Partidului Social Democrat“, a fost mesajul PNL Dolj.

Antonie Solomon și Mihail Neațu, adjuncții oficiali ai lui Cosmin Vasile. ProRomânia spune că este neutră în CJ Dolj

Anticipând poate că vor fi luați la rost pentru faptul că vor participa la votul vicepreședinților CJ Dolj, cei de la ProRomânia filiala Dolj au dat și ei un comunicat, încă de la primele ore ale zilei de ieri. În comunicat se precizează că „conducerea Județeană a PRO România a decis după alegerile locale să nu se alieze cu nimeni și să rămână neutră în Consiliul Județean“.

„În CJ Dolj există o majoritate constituită din membrii PSD și PER, iar consilierii noștri nu vor susține decât proiectele care vin cu soluții concrete pentru îmbunătățirea condițiilor din școli, pentru sănătate, pentru infrastructură, pentru economia județului, refuzând să intre în orice joc politic în care procentele electorale și alegerile sunt prioritare, indiferent de riscuri“, a fost mesajul ProRomânia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Ceremonia lopeții, la Spitalul Regional. Olguța a venit...

Astăzi a avut loc ceremonia de „spargere a solului”...

ȘTIRI GdS