21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCEO a stabilit bugetul pentru disponibilizări colective cu salarii compensatorii

CEO a stabilit bugetul pentru disponibilizări colective cu salarii compensatorii

Complexul Energetic Oltenia (CEO) anunță plecarea din companie a 4.600 de angajați din sectorul minier și energetic. Este vorba de programul de ieșiri din sistem prin pensionare și disponibilizări colective prevăzut în Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia 2020 – 2025 cu perspectiva anului 2030.

Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a precizat că propunerea este pensionarea până în 2025 a 4.600 de salariați, din cei 12.600 cât sunt în prezent. Ieșirile vor fi naturale, prin împlinirea vârstei legale de pensionare, având în vedere că mii de angajați beneficiază de condiții deosebite de muncă și implicit de reducerea vârstei de pensionare cu aproximativ 2 ani. Problema este că vor fi peste o mie de mineri și energeticieni din cei 4.600 pentru care există o Ordonanță de Urgență prin care sunt reglementate condițiile deosebite de muncă. Ordonanța își încetează însă efectele pe 28 septembrie 2021.

Au program de disponibilizări colective

Dacă nu va fi aprobată o nouă ordonanță sau nu va fi modificată Legea pensiilor, atunci aproximativ o mie de salariați din cadrul Complexului Energetic Oltenia nu vor mai putea beneficia de condiții deosebite de muncă și nu vor putea ieși mai devreme la pensie. Pentru aceștia, Complexul Energetic Oltenia a prevăzut un buget pentru acordarea de salarii compensatorii și ieșirea din sistem, astfel încât să fie atins obiectivul de reducere a numărului de salariați cu 4.600 de persoane până la începtul anului 2026.

Scăderea numărului de salariați este prevăzută în Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia trimis la Comisia Europeană pentru aprobare. Avizul trebuie să fie emis până la finalul acestui an, pentru ca societatea să nu fie nevoită să returneze la bugetul de stat un împrumut de 251 de milioane de lei, ajutor de stat pentru plata certificatelor de CO2.

Este vorba de certificatele de CO2 aferente producției de energie electrică din anul 2019. Complexul Energetic Oltenia se obligă în fața Comisiei Europene, ca în schimbul unor ajutoare de stat care vor fi acordate și în anii următori să reducă numărul de salariați ai CEO cu 4.600 de persoane, să închidă trei cariere miniere. De asemenea, vor trebui construite două grupuri pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice. Vor mai rămâne din 2025 încolo doar 5 grupuri energetice pe bază de lignit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS