11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe semnează contactul pentru proiectarea Drumului Expres Craiova - Târgu Jiu

Se semnează contactul pentru proiectarea Drumului Expres Craiova – Târgu Jiu

Până la jumătatea lunii noiembrie va fi semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic necesare construirii Drumului Expres Craiova – Târgu Jiu.

Este anunțul făcut de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii rutiere într-un răspuns adresat parlamentarului de Gorj, Dan Vîlceanu. Contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic va fi semnat până la data de 15 noiembrie.

Este de precizat că membrii Comisiei de licitație din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au selectat firma Search Company pentru execuția celor două documentații.

În momentul de față sunt întrunite toate condițiile pentru semnarea contractului, iar compania amintită va putea să înceapă să lucreze la Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic. Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic vor fi executate cu fonduri europene.

Buget de şase milioane de euro

Bugetul alocat pentru contract este de aproape 6 milioane de euro.

Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în conformitate cu prevederile contractuale, prestatorul desemnat de Comisia de evaluare va avea obligația să elaboreze studiul de fezabilitate, Proiectul Tehnic de Execuție și Proiectul pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire, dar și să acorde asistență tehnică până la obținerea autorizaţiei de construcţie de către Autoritatea Contractantă.

Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic trebuie să fie finalizate în 12 luni, respectiv până în luna noiembrie a anului viitor. Ulterior, se va putea trece la organizarea licitației în vederea stabilirii unui constructor, undeva în primăvara anului 2021, în cel mai optimist scenariu.

Traseul actual nu corespunde unui drum de viteză

Traseul actual dintre Târgu Jiu și Craiova nu corespunde unui drum de viteză.

Este vorba de DN 66(DE 79), care traversează foarte multe localități și nu are câte două benzi pe sens.

„Traseul actual principal, ce realizează legătura între Craiova și Târgu Jiu, este asigurat de DN6 (E79) Craiova – Filiași – Târgu Jiu, pe tronsonul Filiași – Târgu Jiu un traseu cu câte o bandă de circulație pe sens și cu un trafic foarte ridicat, cu sectoare pe care este atinsă capacitatea de circulație a drumului. Cea mai mare parte a infrastructurii pe acest tronson are o stare tehnică defavorabilă – 60% din traseu este la standard de drum cu o singură bandă de circulație pe sens“, potrivit caietului de sarcini care însoțește licitația.

Potrivit aceluiaşi caiet, drumul expres ar urma să fie construit cu bani europeni și se va lega atât la drumul expres Craiova – Pitești, cât și la centura Târgu Jiu. Compania care va realiza Studiul de fezabilitate va trebui să prezinte trei variante de traseu din care va fi selectată cea mai bună, din punctul de vedere al realizări și al costurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS