10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul Culturii contrazice primăria pe tema Podului suspendat

Ministerul Culturii contrazice primăria pe tema Podului suspendat

Ministerul Culturii contrazice primăria. Ministerul a reacționat în urma declarațiilor făcute de primarul Craiovei, Mihail Genoiu, cu privire la întârzierea lucrărilor de reabilitare a Podului suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu“.

Podul monument istoric a fost închis publicului în martie 2017, iar la începutul anului 2019 a intrat în reparații. Pentru restaurarea și consolidarea lui s-a cheltuit un milion de euro, fonduri europene, iar lucrările au fost finalizate la începutul acestei luni, când podul a și fost deschis circulației. Constructorul, Antriter Manual Art SRL din București, a avut însă ca termen de predare a obiectivului data de 25 noiembrie 2019.

Lucrările au întârziat, așadar, aproape un an, iar primarul Craiovei a pus întârzierea pe seama mai multor avize care trebuia primite de la Ministerul Culturii și pe faptul că unele materiale care urma să fie folosite ar fi fost respinse de minister și „a trebuit să se stea după fiecare aviz în parte“.

„Fiind vorba de un monument istoric, toate lucrările care s-au făcut au avut nevoie de avizul Ministerului Culturii, de la vopseluri, lemn și tot ce s-a folosit. Cel mai mult a durat în această perioadă verificarea tensiunii din cablurile de la pod. Există un singur astfel de verificator în țară, până când a fost găsit, până când a fost disponibil… Lucrarea în sine a fost foarte complexă. Unele materiale au fost respinse de minister și a trebuit să se stea după fiecare aviz în parte. Toate vopselurile și materialele folosite a trebuit să fie conforme cu cerințele Ministerului Culturii“, explica Mihail Genoiu în articolul „De ce a întârziat cu un an reabilitarea podului suspendat“, publicat de GdS în data de 8 octombrie.

Ministerul Culturii contrazice primăria. Ce susține instituția

Ministerul Culturii a reacționat la spusele edilului Craiovei și a emis un comunicat prin care îl contrazice în totalitate pe Mihail Genoiu. Instituția susține că pentru Podul suspendat a fost dat un singur aviz, înainte de demararea lucrărilor. Ulterior, ministerul nu ar mai fi avut niciun fel de implicare în derularea lucrărilor. Așa că întârzierea pricinuită de avizele repetate și de respingerea anumitor materiale ar fi un lucru neadevărat, în opinia Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii contrazice primăria. Reabilitarea podului suspendat din Parcul „Romanescu“ a fost finalizată la începutul acestei luni, însă lucrările au avut o întârziere de aproape un an
Reabilitarea podului suspendat din Parcul „Romanescu“ a fost finalizată la începutul acestei luni, însă lucrările au avut o întârziere de aproape un an

„Documentația tehnică pentru avizarea lucrărilor de reabilitare a Podului suspendat din Parcul «Romanescu» Craiova (faza PTh) a fost depusă la Ministerul Culturii în data de 19.11.2018. Lucrarea a fost analizată în ședința Secțiunii Tehnice de Arhitectură și Inginerie a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din data de 21.11.2018. Avizul a fost emis de Ministerul Culturii în data de 05.12.2018 cu nr. 566/M/2018“, este mesajul transmis de minister.

Ministerul Culturii contrazice primăria: „Ministerul nu a mai avut nicio implicare în derularea lucrărilor de reabilitare“

Instituția condusă de Bogdan Gheorghiu a transmis GdS și o copie după avizul favorabil trimis Primăriei Craiova în data de 5 decembrie 2018, cu privire la lucrările de reabilitare a Podului suspendat.

„Avizul mai sus menționat a permis executarea lucrărilor de reabilitare a Podului suspendat din Parcul «Romanescu» Craiova conform specificațiilor tehnice incluse în documentație. Ulterior, Ministerul Culturii nu a mai avut nicio implicare în derularea lucrărilor de reabilitare propriu-zise. Documentațiile tehnice avizate în Secțiunea Tehnică de Arhitectură și Inginerie a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, în funcție de faza de proiectare avizată – în cazul de față, faza Proiect tehnic, conțin specificațiile tehnice ale materialelor ce vor fi puse în operă, procedurile de executare a lucrărilor, precum și alte detalii necesare executării unor lucrări de bună calitate“, a explicat Ministerul Culturii.

Cu alte cuvinte, ministerul s-a pronunțat înainte de începerea execuției asupra tuturor aspectelor care vizau lucrările în sine, de la materiale până la proceduri de lucru, și nu a mai fost nevoie de avize ulterioare. Adică acele avize care ar fi întârziat execuția, în opinia edilului Mihail Genoiu.

Podul suspendat nu a fost încă recepționat

Podul suspendat a fost deschis publicului, cu toate că lucrarea nu a fost încă recepționată. Reprezentanții Primăriei Craiova susțin că mai sunt unele mici retușuri la partea de peisagistică, nu la cea tehnică, și că firma de construcții nu a solicitat deocamdată recepția finală a lucrărilor.

Podul a putut fi însă deschis traficului pietonal în baza expertizei care a confirmat gradul său de siguranță, după verificarea tensiunii din cablurile care îl susțin. Adică unul dintre aspectele care ar fi necesitat o perioadă destul de lungă de timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS