14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezastru în centrul municipiului Târgu Jiu, în cea mai importantă zonă turistică

Dezastru în centrul municipiului Târgu Jiu, în cea mai importantă zonă turistică

Un șanț adânc săpat pe Calea Eroilor a lăsat centrul municipiului Târgu Jiu într-un dezastru.

Zona este foarte importantă, având în vedere că este vorba de strada care leagă Parcul Central și Parcul „Coloanei Fără Sfârșit”, unde se află operele brâncușiene: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Fără Sfârșit.

Legătura între cele două parcuri se realizează prin intermediul Căii Eroilor. Aceasta este blocată pe un sens între strada Popa Șapcă și Strada Geneva, respectiv între strada Geneva și Biserica Sfinții Apostoli „Petru și Pavel”. Este vorba de circa 300 de metri, pe care locuitorii orașului și grupurile de turiști trebuie să îi parcurgă prin noroi atunci când plouă sau prin praf în zilele însorite.

Șanțul, săpat pe jumătate din stradă și adânc de doi-trei metri în anumite zone, este un pericol pentru locuitorii orașului. Împrejmuirea este realizată dintr-o plasă din plastic. Aceasta s-a rupt în multe locuri și zona este foarte periculoasă, în special pe timp de noapte.

Au abandonat lucrările

Pe Calea Eroilor au fost demarate în această vară lucrări de reabilitare și punere în valoare a străzii.

Licitația vizează înlocuirea utilităților pe cele două tronsoane amintite și montarea de pavele, precum și refacerea sistemului de iluminat, a spațiilor verzi și montarea de mobilier stradal nou.

Contractul a fost câștigat de o companie din Italia despre care nu se cunosc prea multe lucruri. Firma italiană a subcontractat lucrările unei alte companii de construcții. De două luni de zile, strada este abandonată și nimeni nu mai lucrează în zonă. S-a încercat înlocuirea conductelor de canalizare și montarea de colectoare pentru apa pluvială. Nu s-a reușit în totalitate acest lucru, iar accesul la casele de pe Calea Eroilor este aproape blocat. Au fost realizate punți din lemn în anumite locuri.

Curge apa din conducta spartă

Lucrările se prezintă într-o stare dezastruoasă în partea de vest, chiar în apropiere de zona cea mai circulată din municipiul Târgu Jiu, în fața Bibliotecii Județene, la 150 de metri de Direcția pentru Cultură și Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. Aici, șanțul este cel mai adânc. Măsoară peste 3 metri, iar o conductă de apă a fost spartă.

Apa curge zi și noapte, ca dintr-un izvor și nimeni nu a fost trimis în zonă, să remedieze avaria și să stopeze curgerea apei în șanț, chiar în centrul municipiului Târgu Jiu. Imaginea este una dezolantă, mai ales că există o companie de utilități în oraș. Aceasta nu poate interveni la lucrarea începută de altă companie. Dacă va acționa în zonă, nu se știe cine va achita factura pentru intervenția de remediere a avariei.

Primarul zice că nu poate umbla la contract

Edilul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, admite că sunt puține soluții pentru reluarea lucrărilor la Calea Eroilor pe cele două tronsoane.

Cetățenii care au locuințe în apropiere speră, totuși, să nu îi prindă iarna cu șanțul adânc în fața caselor.

Romanescu a precizat că instituția nu poate să intervină, dat fiind faptul că este vorba de o neînțelegere între două companii, bazată pe un contact de subcontractare.

„Din păcate, aceasta este situația și municipalitatea este cu mâinile legate în această speță. Ne doream să fie finalizate la timp aceste lucrări, așa cum au și promis constructorii inițial. Este vorba de o subcontractare în acest caz și nu avem cum să intervenim în acest litigiu. Ne dorim să identificăm o soluție. Nu s-a înțeles în ceea ce privește banii și nu se mai lucrează. Zona arată așa cum arată…”, a declarat Marcel Romanescu, primarul din Târgu Jiu.

În vecinătatea lucrărilor abandonate se află și unele din cele mai mari unități de învățământ din oraș și din Gorj.

Este vorba de Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” și Școala Gimnazială „Alexandru Ștefulescu”. În cele două unități de învățământ învață aproape 3.000 de elevi. Șanțul din zonă îngreunează accesul la școlile respective și generează nemulțumiri și în rândul părinților.

Lucrările sunt trecute în dosarul UNESCO

Bugetul pentru demararea lucrărilor de reabilitare, modernizare și punere în valoare a Căii Eroilor au beneficiat de un buget de 2 milioane de euro.

Primele lucrări, care acum sunt abandonate, ar fi trebuit să fie gata în şase luni. Constructorii nu se vor încadra în termenul din contract. Este de amintit însă că reabilitarea, modernizarea și punerea în valoare a Căii Eroilor este menționată în dosarul de includere a Ansamblului „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

De altfel, reprezentații forului mondial UNESCO sunt așteptați în primăvară la Târgu Jiu pentru o evaluare, atât a operelor Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Coloana Fără Sfârșit, cât și a modului în care este realizată modernizarea întregii Axe „Brâncuși”.

Așadar, ar fi indicat să fie finalizate până în primăvară lucrările pe cele două tronsoane și dispară șanțul respectiv. De precizat că, în 2021, va fi analizat și dosarul de candidatură care vizeză includerea operelor brâncușiene de la Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS