12.1 C
Craiova
miercuri, 28 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Local Masca devine obligatorie în Râmnicu Vâlcea și în mai multe stațiuni

Masca devine obligatorie în Râmnicu Vâlcea și în mai multe stațiuni

În 19 localități din județul Vâlcea purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie de la 1 octombrie în anumite condiții. Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea au decis reducerea la o treime din capacitate a activității restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor, închiderea cinematografelor și activitațile cu publicul ale operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc respectiv spectacole, concerte, diverse evenimente culturale, târguri săptămânale, târguri de produse tradiționale, bâlciuri, talciocuri sau piețe volante.

Aceste localități sunt: Băbeni (8,49), Drăgoești (4,66), Pietrari (4,07), Stoenești (2,97), Galicea (2,97), Vlădești (2,70), Călimănești (2,62), Bunești (2,54), Milcoiu (2,42) Râmnicu Vâlcea (2,36), Berislăvești (2,19), Runcu (2,15), Voineasa (1,99), Păușești Măglași (1,99), Bujoreni (1,97), Costești (1,95), Golești (1,92), Ocnele Mari (1,74) și Olanu (1,72)

Măsura se va aplica pe o perioadă de două săptămâni, între 1 și 14 octombrie 2020.

În același interval de timp, în aceste localități, urmând să fie suspendate atât activitațile cu publicul ale operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc și ale cinematografelor, cât evenimentele publice, respectiv spectacole, concerte, diverse evenimente culturale, târguri săptămânale, târguri de produse tradiționale, bâlciuri, talciocuri sau piețe volante.

Masca de protecție, obligatorie în spaţii deschise şi în grupuri mai mari de două persoane 

Purtarea măştilor de protecţie de către persoanele adulte şi copii cu vârsta peste 5 ani, aflate în spaţii deschise şi în grupuri mai mari de două persoane (care nu fac parte din aceeaşi familie), devine obligatorie în perioada 01.10.-14.10.2020, în localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori, respectiv: Băbeni(8,49), Drăgoeşti (4,66), Pietrari (4,07), Stoeneşti(2,97), Galicea(2,97), Vlădeşti(2,70), Călimăneşti(2,62), Buneşti(2,54), Milcoiu(2,42), Râmnicu Vâlcea(2,36), Berislăveşti(2,19), Runcu (2,15), Voineasa(1,99), Păuşeşti Măglaşi (1,99), Bujoreni(1,97), Costeşti(1,95), Goleşti(1,92), Ocnele Mari(1,74) şi Olanu(1,72).

Organizarea evenimentelor, interzisă

De asemenea, în această perioadă este interzis să se organizeze evenimente private (nunți, botezuri, zile onomastice) și rânduieli bisericești (pomeni, parastase) în localurile publice aflate în spații închise.

După data de 15 octombrie, aceste măsuri vor fi actualizate săptămânal, în funcție de evoluția situației epidemiologice, analizată pe o perioadă de 14 zile.

Tot în ședința CJSU Vâlcea de astăzi au fost modificate și actualizate și scenariile de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Astfel, potrivit hotărârii adoptate, începând cu 1 octombrie 2020, din cele 407 unități de învățământ de stat și private din județ, 15 vor funcționa pe scenariul roșu, 181 pe scenariul galben (170 de stat și 11 particulare) și 211 pe scenariul verde (210 de stat și una particulară).

Unitățile de învățământ care vor funcționa pe scenariul roșu sunt din localitățile unde incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 este mai mare de 3/1000 de locuitori, pentru siguranța epidemiologică și potrivit dispozițiilor Ministerului Educației Naționale, acestea fiind obligate să trecă la desfășurarea cursurilor exclusiv online.

Ce școli vor urma scenariul rosu:

Aceste unități școlare sunt: Școala Gimnazială nr.1 Drăgoești, Grădinița cu program normal nr.1 Drăgoești, Grădinița cu program normal din satul Geamăna – Drăgoești, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Băbeni, Liceul „George Țărnea” Băbeni, Grădinița cu program normal Băbeni, Școala Gimnazială din satul Valea Mare – Băbeni, Școala Gimnazială din satul Romani – Băbeni, Școala Primară din satul Valea Mare – Băbeni, Grădinița cu program normal din satul Valea Mare – Băbeni, Grădinița cu program normal din satul Romani – Băbeni, Grădinița cu program prelungit din satul Tătărani – Băbeni, Școala Gimnazială Pietrari, Grădinița cu program normal Pietrari și Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea care a fost declarat focar COVID, în prezent aici fiind trei cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2 confirmate.

De asemenea, ca urmare a apariției unor cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, fie în rândul elevilor, fie în rândul profesorilor, în județ, în prezent, 11 clase și trei grupe de grădiniță au activitatea suspendată pe o perioadă de 14 zile.

Acestea sunt:  nouă clase (opt de învățământ gimnazial și una de învățământ primar) de la Școala nr.13 din municipiul Râmnicu Vâlcea, o clasă de la Liceul „Preda Buzescu” din Berbești, o clasă de învățământ primar de la unitatea de învățământ particulară ”Discovery Kids”, grupa mică de la Grădinița cu program prelungit Ostroveni 3 – Râmnicu Vâlcea și două grupe de la Grădinița cu program prelungit nr.6 din Râmnicu Vâlcea.

„Județul Vâlcea este în momentul de față pe primul loc în țară în ceea ce privește creșterea incidenței cumulate a cazurilor de infectare în ultimele săptămâni, situație care a impus luarea unor măsuri pentru combaterea raspândirii infectărilor. Sunt măsuri dure care, într-adevăr, afectează o parte dintre agenții economici din județ, însă necesare pentru a nu ajunge într-o situație și mai gravă. În plus, există măsuri compensatorii pentru cei afectați de asceastă situație, care, de exemplu, pot primi lunar, pentru fiecare angajat, 75% din salariul mediu brut pe economie, dacă au activitatea întreruptă, sau 41,5% din salariul mediu brut pe economie, dacă au activitatea redusă. Consider că situația impune responsabilitate din partea tuturor și că toți trebuie să depunem eforturi pentru a depăși această perioadă.  Mai bine să mă judece un om sănătos, decât să mă pomenească un om bolnav!”, a transmis prefectul județului Vâlcea, Sebastian Fârtat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ruinele de la Machu Picchu se redeschid după șapte...

Pe 1 noiembrie, Machu Picchu îşi redeschide...

ȘTIRI GdS

Vâlcea: 101 unități de învățământ, în Scenariul Roșu

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea a anunțat că , astăzi, potrivit situației evoluției cazurilor de COVID-19, 101 unități de învățământ sunt în Scenariul...

Vâlcea: Restricții de circulație pe DN 7 și DN...

Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea a anunțat că astăzi vor fi restricții de circulație pe DN 7 și DN 64, pentru efectuarea...
00:01:00

Parcări sau bălţi

Parcările din baltă, aşa ar putea fi numite unele din parcările care deservesc blocurile din Craiova.

Ydail a câștigat din nou contractul de întreținere a...

Firma Ydail Construct Turceni, controlată de omul de afaceri și politicianul Ion Iordache, a câștigat din nou contractul care vizează întreținerea și...

Nu avem noroc de parcări supraetajate?

Primăria Craiova ar fi vrut o parcare supraetajată pe spaţiul verde din faţa intrării în Parcul „Nicolae Romanescu“.

Zece persoane reţinute după o bătaie cu pietre

Poliţiştii doljeni au dispus reţinerea a zece persoane acuzate de comiterea mai multor infracţiuni. Este vorba de membrii a două familii din comuna doljeană Coţofenii din Faţă, care s-au încăierat în urmă cu o săptămână.