1.4 C
Craiova
vineri, 27 ianuarie, 2023
Știri de ultima orăLocalÎncep lucrările și la drumul județean Moțăței - Plenița

Încep lucrările și la drumul județean Moțăței – Plenița

Drumul județean Moțăței – Plenița, al doilea tronson al DJ 561A Giurgița – Urzicuța – Afumați – Băilești – Moțăței – Unirea – Plenița – limita cu județul Mehedinți, va intra și el în lucru.

Consiliul Județean (CJ) Dolj a anunțat, duminică, faptul că a fost emis ordinul de începere a lucrărilor la tronsonul doi al DJ 561A. Asta după ce luna trecută a fost stabilit constructorul care va moderniza cei 30,5 km de drum. GdS a anunțat, în exclusivitate, încă de la începutul lunii august, cine se va ocupa de execuția lucrărilor de reabilitare a celui de-al doilea segment al DJ 561A Moțăței (intersecție DN 56) – Dobridor – Unirea – Plenița – limita cu județul Mehedinți.

Este vorba de asocierea Panadria SRL (Găneasa, Olt) – Strade Bauunternehmung SRL (Craiova), contractul fiind atribuit la valoarea de 78.942.719,31 lei (echivalentul a 16.324.645,21 euro).

„Ne bucurăm să anunțăm că, la sfârșitul acestei săptămâni, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor pentru cel de-al doilea tronson, cuprins între Moțăței și limita cu județul Mehedinți, care măsoară peste 30 de kilometri. În condițiile în care, luna trecută, s-a dispus același lucru și pentru primul segment al drumului, ne aflăm acum în momentul în care putem spune că investiția cea mai amplă a Consiliului Județean Dolj în domeniul infrastructurii rutiere se află în plină derulare.

Vorbim despre cel mai lung drum din rețeaua pe care o gestionează CJ, un drum pe care, dacă nu am fi făcut toate eforturile în vederea accesării fondurilor europene, nu am fi putut spera să-l modernizăm vreodată, având în vedere limitările bugetare, având în vedere faptul că valoarea acestui demers depășește de aproape șapte ori fondurile proprii pe care instituția noastră le avea la dispoziție pentru dezvoltare în 2020“, a spus președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Drumul județean Moțăței – Plenița. Modernizarea include și trotuare, parcări, stații pentru autobuze sau treceri moderne pentru pietoni

Modernizarea drumului județean 561A Giurgița – Urzicuța – Afumați – Băilești – Moțăței – Unirea – Plenița – limita cu județul Mehedinți se va derula în cadrul a două proiecte cu finanțare europeană, în valoare totală de 47,5 milioane de euro. Fondurile au fost obținute printr-un apel al Programului Operațional Regional dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Contractul pentru executarea lucrărilor de modernizare a primului tronson din DJ 561A Giurgița – Urzica Mare – Urzicuța – Afumați – Boureni – Băilești – Balasan – Moțăței Gară – Moțăței (intersecția cu DN 56), în lungime de 39,367 kilometri, a fost atribuit, în luna iulie, asocierii formate din Domarcons SRL și Erpia SA, ambele din Craiova, la o valoare de 102.140.282,11 lei (echivalentul a 21.093.340,37 euro).

„Odată cu începerea lucrărilor de modernizare a DJ 561A, ajungem la opt șantiere deschise doar în domeniul infrastructurii rutiere, cu finanțare nerambursabilă obținută fie prin programe ale Uniunii Europene, fie prin Programul Național de Dezvoltare Locală II. Este, cu siguranță, unul dintre cele mai reușite mandate ale Consiliului Județean în privința îmbunătățirii rețelei rutiere, dacă ne gândim la faptul că acești ultimi ani au însemnat aproape 150 de milioane de euro atrase în acest scop, prin zece proiecte care vizează peste 200 de kilometri de drumuri.

Trebuie subliniat faptul că ieșim din sfera reabilitărilor și vorbim despre investiții în modernizarea arterelor rutiere, despre lucrări complexe, care includ – așa cum se întâmplă și în cazul drumului județean 561A – nu doar asfaltarea părții carosabile, ci și realizarea unei întregi serii de elemente de infrastructură conexe, cum ar fi trotuare, parcări, stații pentru autobuze sau treceri moderne pentru pietoni“, a afirmat și vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Termenul de executare a lucrărilor pentru fiecare dintre cele două tronsoane este de 24 de luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS