25.9 C
Craiova
vineri, 18 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Local UNIC în lume. Imagini cu „minunea de la Craiova“. Se ridică prisma dedicată lui Brâncuşi!

UNIC în lume. Imagini cu „minunea de la Craiova“. Se ridică prisma dedicată lui Brâncuşi!

UNIC în lume. Lucrările la Centrul Internaţional „Constantin Brâncuși“ au ajuns la partea cea mai grea: montarea prismei de sticlă care conține interpretări la scară mare ale operelor brâncușiene „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“. Pentru a realiza „minunea de la Craiova“ a fost nevoie de o firmă specializată din Germania, singura din Europa şi printre puţinele din lume care lucrează cu sticlă.

Lucrările au demarat la sfârşitul lunii trecute, iar acum se văd primele rezultate. Astăzi a fost montată cea de-a patra bucată de sticlă din cele opt care formează partea de mijloc a prismei. Asta este însă doar începutul. Vor urma şi alte elemente, care, la final, vor aduce la realitate ideea celebrului arhitect Dorin Ştefan, cel care a proiectat Centrul „Brâncuşi“ şi a gândit această prismă unică în lume.

„Este un proiect unic în lume, nu s-a mai făcut aşa ceva până acum. Din ce punct de vedere? Al prinderii mecanice. Nu veţi vedea piese metalice care să prindă sticla una de alta. Toate aceste bucăţi de sticlă vor sta la un loc fără prindere metalică. Tot ce vedeţi acum, tot ce urmează până la final, inclusiv acoperişul vor fi lipite numai cu silicon. Va fi o lucrare numai din sticlă. Este ceva unic, pentru că şi Constantin Brâncuşi a fost unic“, a precizat, pentru GdS, Bogdan Bologescu, reprezentant al firmei International Glass, din Romania, cea care lucrează alături de Montec International.

UNIC în lume. Prisma ar fi gata la data de 30 septembrie

„Din fericire suntem doi români care facem astfel de lucruri şi de aceea am venit aici, să înfăptuim minunea, să realizăm ceva ce este unic în lume. Până la sfârşitul lunii septembrie prisma va fi gata“, a spus şi Erwin Szöri, reprezentantul Montec International, firma care duce greul acestei lucrări.

Proiectul de circa cinci milioane de euro a fost demarat de CJ Dolj în anul 2015 şi reluat în 2017. Rezultatele se văd însă abia acum. E drept că s-a lucrat foarte mult la partea de subteran a Centrului „Brâncuşi“. Lucrările sunt derulate de firmele italiene Manelli Impresa SRL și Scotta SRL. Acestea s-au asociat și au câștigat, în decembrie 2017, licitația demarată de CJ Dolj.

În proiectul unicat de realizare a Centrului „Constantin Brâncuşi“ este implicată şi firma craioveană Eurotehnica IT&C SRL. Societatea din Bănie a fost contractată de asocierea italiană Manelli Impresa SRL – Scotta SRL să lucreze la partea de electricitate a Centrului, tot ceea ce înseamnă instalaţii electrice şi echipamente electrice.

Mai multe amănunte despre felul cum va arăta construcţia unicat de la Craiova, când va fi gata Centrul „Constantin Brâncuși“ şi cum va fi inaugurat, aflaţi din ediţia de mâine a Gazetei de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii fără consecinţe notabile

În filmele cu zombi, un „mutant” este...

ȘTIRI GdS

Virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii fără consecinţe notabile

În filmele cu zombi, un „mutant” este o creatură terifiantă. În realitate însă, este normal ca un virus să sufere mutaţii, iar...

Lions Club Craiova a sărbătorit 30 de ani de...

Mai mulţi voluntari au ajuns astăzi în comuna Leu pentru a sărbători 30 de ani de activitate și voluntariat a LIONS CLUB...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a Mobilității. Evenimentul va avea loc în Bănie, în zilele de 19 și 20 septembrie.

Comisia Europeană lansează un plan de acţiune anti-rasism

Comisia Europeană a lansat astăzi un plan de acţiune pentru intensificarea eforturile de combatere a rasismului în blocul comunitar, inclusiv în instituţiile...

Yastremska s-a ţinut tare, dar Simona este mare! Calificare...

Simona Halep a demonstrat încă o dată că este una dintre cele mai valoroase tenismene din lume. Românca a trecut şi de...

Raluca Olaru face furori la Roma. Victorie şi calificare...

Raluca Olaru şi Ana Friedsam merg „ceas” la Roma. Perechea româno-germană a izbutit să se califice în semifinalele turneului italian, după ce...