20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Craiova, şi maşinile sunt aruncate la ghena de gunoi

În Craiova, şi maşinile sunt aruncate la ghena de gunoi

În ultima vreme, unele dintre platformele de gunoi din Craiova s-au transformat în adevărate haznale.

Craiovenii se plâng că multe dintre ghene sunt pline ochi, iar operatorul de salubritate nu se grăbeşte să ridice gunoiul, mai ales pe cel suplimentar. Acestea sunt pline până la refuz, iar din cauza temperaturilor ridicate împrăştie în jur un miros greu. S-a ajuns până acolo încât la platformele de deşeuri sunt abandonate şi autoturisme. Situaţia este una ciudată, fiindcă uneori containerele sunt goale, dar platforma din jur este plină de mizerii de tot felul. Mizerie care este ridicată cu întârziere de Salubritate.

Veşnica problemă a gunoiului suplimentar de la ghena de gunoi

Gunoi la o platformă din cartierul 1 Mai/sursa: Facebook- Eşti din Craiova dacă..

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari care se confruntă cu astfel de probleme spun că Salubritatea chiar dacă vine şi ridică gunoiul din containere, ce este pe jos rămâne acolo cu zilele. Este aşa-zisul gunoi suplimentar, în fapt un amestec de gunoi menajer cu moloz, cu resturi de vegetaţie şi alte deşeuri. Toate provin de la locatarii din blocurile arondate acelor platforme de gunoi. În alte cazuri, deşeurile provin atât de la blocuri, cât şi de la case. Această situaţie se întâlneşte cu preponderenţă acolo unde în apropierea blocurilor se găsesc şi case.

Judecând după cum arată multe dintre platformele de gunoi ale oraşului, culpa este una comună: cetăţeni şi Salubritate. Cu alte cuvinte, sunt craioveni care nu au bun-simţ, iar operatorul de salubritate păstrează aceeaşi frecvenţă de ridicare, deşi cantităţile de deşeuri cresc de la o zi la alta.
Într-o astfel de situaţie este platforma de gunoi care deserveşte Asociaţia de proprietari 3 Ştirbei Vodă din cartierul 1 Mai, zona Ciupercă, dar şi platforma de gunoi care deserveşte Asociaţiile de proprietari 7 şi 9 tot din cartierul 1 Mai.

Platformă de gunoi din Brazda lui Novac

„Este o problemă cu gunoiul. Zilnic sunăm la Salubritate, să vină să ridice gunoiul. Pe lângă proprietarii din asociaţie, vin şi cei de la case şi aruncă. Este şi un autoturism acolo. Maşina este abandonată de multă vreme. Am făcut sesizări şi la Poliţia Locală. Probleme sunt cu gunoiul care este aruncat pe lângă containere. Îi încărcăm pe locatari cu gunoiul suplimentar din această cauză.

Eu le-am spus celor de la Salubritate, de la primărie, să vină să îngrădească aceste platforme. Până vin cu containerele îngropate… Nu este un caz unic. Aceeaşi situaţie este şi la platforma care deserveşte Asociaţiile de proprietari 7 şi 9, tot din 1 Mai. Noi îi chemăm zilnic pe cei de la Salubritate. Şi locatarii plătesc din această cauză mai mult, în loc de 13 lei se ajunge la 16 lei/persoană“,

spune reprezentantul firmei de administrare condominii Diskus.

Salubritatea, stimulată cu facebook-ul

Salubritatea a ridicat gunoiul suplimentar de la paltforma din zona Ciupercă după ce locatarii au postat poze pe facebook.

Maşină abandonată la platforma de gunoi/sursa:Facebook-Eşti din Craiova dacă…


„Platforma este situată în cartierul 1 Mai. Deșeurile municipale existente lângă această platformă au fost ridicate în data de 14 iulie, cu precizarea că nu a putut fi ridicată întreaga cantitate din cauza existenței, lângă platformă, a unui autoturism abandonat, ce împiedică accesul utilajului de încărcare. În acest sens, ne vom adresa Poliției Locale a Municipiului Craiova, în vederea luării măsurilor care se impun în acest caz“,

au precizat reprezentanţii SC Salubritate într-un răspuns dat GdS.

Groapă de gunoi, în Brazda lui Novac

O situaţie similară a fost la începutul acestei săptămâni şi la o altă platformă de gunoi din Brazda lui Novac. Este vorba de platforma de gunoi de pe strada Scarlat Demetriade, în spatele blocului G8 şi Căminului 3. Culmea!, aici se găseşte şi un bloc nou, sub ale cărui balcoane zac gunoaiele.

Platforma de gunoi din Brazda lui Novac, foto: Maria Cernătescu

„La această platformă aruncă toată lumea, cine trece aruncă. Salubritatea vine şi ridică, dar degeaba. Sunt probleme şi cu maşinile, probabil parcul auto nu face faţă. Acolo s-a format o groapă de gunoi. Aruncă gunoiul cine vrea şi cine poate“

spune administratorul Asociaţiei de la Căminul 3 Brazda lui Novac.

Cauze

Când vor fi folosite containerele îngropate , foto: Maria Cernătescu

Este un cerc vicios care creează această situaţie. În primul rând, sunt foarte mulţi craioveni certaţi cu bunul-simţ. În al doilea rând, Salubritatea pare depăşită de situaţie în aşteptarea predării ştafetei. Aceasta, crezând că va scăpa de ridicare gunoiului din Craiova, nu şi-a mai înnoit parcul auto. Abia când Masterplanul pe deşeuri a început să bată pasul pe loc, Salubritatea a închiriat autogunoiere, ca să facă faţă fluxului de deşeuri menajere şi nu numai, provenite de la populaţie.

Legat de Masterplanul de deşeuri, investiția de 7,5 milioane de euro este deja în întârziere. Containerele îngropate şi-au făcut sporadic apariţia în câteva cartiere. Unde mai pui că Primăria Craiova a demolat parte din vechile platforme, contribuind din plin la haosul de acum. Consiliul Judeţean Dolj şi firma European Waste Technology, care furnizează şi montează containerele îngropate, sunt la a patra prelungire a contractului. Prelungire care a avut loc în cursul acestei săptămâni, pentru încă opt luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS