5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRAADPFL scumpește serviciile

RAADPFL scumpește serviciile

RAADPFL, regia care are în grijă domeniul public al Craiovei, creşte tarifele pentru lucrările pe care le prestează. Cheltuieli cu tunderea ierbii, plantarea florilor, tăierea copacilor, udarea spaţiilor verzi, hrănirea animalelor de la zoo, turnat beton şi altele vor fi plătite din bugetul local. Craiovenii vor suporta și ei unele creșteri dacă vine vorba de îngrijirea cimitirelor.


RAADPFL Craiova își scumpește serviciile pe care le prestează pe motiv că a crescut salariului de bază minim brut pe ţară. Astfel cresc tarifele pentru concesionarea unui loc de veci în cimitirele orașului, dar și pentru săparea și amenajarea unui mormânt. Totodată, cresc tarifele pentru îngrijirea lupilor, leilor și a celorlalte animale și păsări de la Zoo. Lucrările de întreținere de pe Stadionul „Oblemenco“ vor fi și ele majorate. Tunderea ierbii și toaletarea copacilor se scumpesc. Trasarea marcajelor rutiere și schimbarea uni bec de la semafor vor avea un alt cost, mai ridicat bineînțeles.

Taxele din cimitir

Cimitiriul Ungureni din Craiova
Cimitirul Ungureni


Concesionarea unui loc de veci în cele mai bune zone din cimitirele administrate de RAADPFL va ajunge la 27,06 lei/an dacă este o concesiune pe șapte ani, respectiv, 13,52 dacă este o concesiune făcută pe 25 de ani. Pentru zona I, taxele vor fi între 10,13 – 20,29 de lei/an. Zona II va fi mai ieftină, adică între 16,90 – 6,75 lei pe an. Dincolo de tariful pentru concesionare vor suferi modificări și prețurile lucrărilor făcute cu angajații regiei. De exemplu, săparea unui mormânt va costa 234,82 lei. Prepararea și turnarea betonului pentru cavou, 176,15 lei. Închirierea capelei din cimitirul Ungureni va costa 110,00 lei pentru 24 de ore.


Costurile de la Zoo

Grădina Zoologică
Grădina Zoologică


La Grădina Zoologică, îngrijirea unui lup sau leu va costa 32,30 lei fără TVA, iar a unui cerb – 14,20 lei fără TVA. Nici lucrările din incinta Grădinii Zoologice nu rămân neschimbate. De exemplu, turnarea betonului va costa 266,20 lei fără TVA sau 307,79 lei. Alte lucrări făcute în incinta Grădinii Zoologice vor fi de 30,82 lei fără TVA, cum ar fi schimbarea unui robinet, iar înlocuirea unui tub de PVC, 86,99 lei fără TVA. Dacă un angajat cară cu coșul cu resturi vegetale pe o distanță de 20 de metri, costul va fi de 40,31 lei fără TVA.Spălatul manual cu furtunul în incinta Grădinii Zoologice a 1.000 mp va costa 25,26 lei și scumpirile curg în lanț. Măcar dacă s-ar reflecta toate aceste costuri în buna administrare a locației și întreținerea animalelor.


Marcajele rutiere 

De trasarea marcajelor rutiere clasice se ocupă tot RAADPFL Craiova
De trasarea marcajelor rutiere clasice se ocupă tot RAADPFL Craiova


La capitolul marcaje și indicatoare de circulație, RAADPFL a prevăzut alte creșteri de tarif. Înlocuirea unui buton de comandă de la un semafor va fi 26,31 lei, iar verificarea prizei de împământare va ajunge la 117,50 lei fără TVA. Lista continuă cu executarea mecanizată a marcajelor axiale pe carosabil, unde tariful pe timp de zi va fi de 19,04 lei, iar pe timp de noapte de 21,36 lei. Trebuie precizat că nici săpăturile, mai ales cele în poziții dificile, nu sunt de trecut cu vederea. Și ele se scumpesc și ajung la 259,12 lei/mc.


Gazonul de pe „Oblemenco“ cere bani

Stadionul Oblemenco
Stadionul Oblemenco


Este cunoscut faptul că de îngrijirea gazonului de pe Stadionul de fotbal „Ion Oblemenco“ este tot în sarcina Regiei. Pentru supraînsămânțarea a 100 mp de gazon se percepe un tarif de 11,96 lei. Și aici, căratul pământului și a resturilor vegetale cu coșul este bine taxat. Pentru 20 de metri, tariful este de 40,31 lei, iar pentru 50 de metri este de 77,67 lei. Montarea sau demontarea instalației de fotosinteză plus supravegherea instalației, dar și montarea plasei de umbrire va avea un tarif de 26,88 lei/oră. Pentru însămânțarea manuală a 100 mp de gazon, RAADPFL va încasa 129,52 lei.


La Regie, banii ies și din iarbă, și din frunze

Întreţinerea spaţiilor verzi din Craiova consumă o parte importantă din bugetul Craiovei.
Întreţinerea spaţiilor verzi din Craiova consumă o parte importantă din bugetul Craiovei.


Cum mulți craioveni solicită des tăierea sau fasonarea copacilor din oraș, aceștia trebuie să știe și ce costuri implică această activitate prestată de regie. Aceste tăieri au costuri de la 134,94 lei, la 85,60 lei, după cum tăierea se face manual sau mecanizat.Tunderea gardului viu va costa 14,33 lei/ml, iar a arbuștilor 15,16 lei/bucată. De departe, cea mai scumpă va fi tăierea arborilor mari, în care caz costurile ajung și la 1.177,72 lei. Administrarea îngrășămintelor în spațiile verzi va avea un tarif cuprins între 113,93 lei/tonă și 2.159,56 lei. Și lista continuă cu creșterea tarifelor care vor fi percepute de acum înainte de Regie pentru înfrumusețarea zonelor verzi ale orașului. Să sperăm că rezulatul va fi pe măsura costurilor. De exemplu, montarea unor panouri din plasă zincată, cu precădere în zona blocurilor, va costa 52,15 lei/mp.

Ajustarea și modificarea acestor tarife, dar și multe altele fac obiectul unui proiect de hotărâre care se află pe masa de lucru a consilierilor locali. De menționat că ultimele modificări ale respectivelor costuri au avut loc în luna mai a anului trecut. Și la acel moment s-a pus pe tapet creșterea salariului minim pe economie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS