22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncă un video-wall la Poliţia Locală. Ce imagini va prelua

Încă un video-wall la Poliţia Locală. Ce imagini va prelua

Încă un video-wall la Poliţia Locală. Primăria Craiova este dispusă să plătească peste 650.000 de lei pentru achiziţia unui perete video care să adune laolaltă imaginile transmise în timp real de camerele de supraveghere instalate în parcarea subterană, Pasajul Universităţii şi Centrul Istoric al municipiului. Sistemul video-wall va fi instalat la dispeceratul Poliţiei Locale.

Dispeceratul Poliţiei Locale Craiova va deveni locul de unde se poate vedea, în timp real, tot ce se întâmplă în zonele importante din oraş. După ce a demarat licitaţia pentru un sistem performant de supraveghere video (realizarea studiului de fezabilitate), primăria a lansat, ieri, procedura de achiziţie a unui video-wall compus din cuburi cu retroproiecţie dispuse în matrice, inclusiv controler grafic.

Potrivit anunţului de participare, peretele video este necesar pentru a prelua imaginile video transmise în timp real de camerele de supraveghere instalate în parcarea subterană de la Teatrul Naţional, Pasajul Universităţii şi Centrul Istoric din municipiul Craiova.

Valoarea totală estimată a achiziţiei este de 657.142,88 lei, termenul-limită pentru primirea ofertelor fiind data de 6 iulie. Peretele video trebuie să aibă patru cuburi cu retroproiecţie cu diagonala de 70 cm, dar şi stand de pardoseală special proiectat pentru aplicaţii de videowall în format 2×2 (set complet).

Ce mai presupune achiziția sistemului video-wall

Achiziţia se referă nu doar la cuburile de retroproiecţie, ci şi la software colaborare şi streaming integrat cu platforma de management video-wall, cabluri, accesorii şi alte elemente ce trebuie instalate pentru funcţionarea optimă a sistemului. Plus servicii de instalare, configurare, punere în funcţiune, testare şi instruire a utilizatorilor, în speţă poliţiştii locali.

Sistemul de monitorizare video aflat la dispeceratul Poliției Locale Craiova
Sistemul de monitorizare video aflat la dispeceratul Poliției Locale Craiova

Asta pentru că noul video-wall va fi amplasat în dispeceratul Poliţiei Locale. Aici există deja un sistem de monitorizare video, pentru cele 99 de camere montate în Parcul „Nicolae Romanescu“. Şi tot aici ar urma să ajungă şi imaginile surprinse de camerele de luat vederi aflate deocamdată în faza de studiu de fezabilitate. Acestea vor supraveghea unitățile de învățământ, piețele publice, parcurile, grădinile și locurile de recreere, locurile de joacă, parcările publice, aglomerările urbane și intrările-ieșirile în și din Craiova.

Încă un video-wall la Poliţia Locală. Unde ajung acum imaginile

Echipamentul de monitorizare din Parcul „Romanescu“ a costat peste 2.000.000 de lei şi „veghează“ 24 de ore din 24. De fapt, imaginile preluate de cele 99 de camere sunt urmărite de șase persoane aflate în Dispeceratul de monitorizare de la sediul Poliției Locale, al cărui cost s-a ridicat la 4.674.882 de lei. Aici este locul în care datele sunt stocate pe o perioadă de 30 de zile și pot servi organelor de ordine pentru depistarea și cercetarea unor infracțiuni, dar și pentru constatarea unor abateri contravenționale.

Peretele video dorit de municipalitate ar aduna laolaltă imaginile transmise de camerele de supraveghere din parcarea subterană, Pasajul Universităţii şi Centrul Istoric. În prezent, posibilitatea de vizualizare a camerelor video din Centrul Istoric și Pasajul Universității este la Centrul de Monitorizare şi Control al Traficului Rutier situat pe strada Amaradia, nr. 93-95, unde imaginile se pot vizualiza pe monitoare de 20 cm.

În schimb, imaginile camerelor din parcarea subterană se vizualizează în propriul dispecerat al parcării. „În acest sens, vizualizarea camerelor se face în două locaţii separate, ducând la nerezolvarea eventualelor incidente în cel mai scurt timp posibil“, se explică în caietul de sarcini întocmit de primărie. Tot aici se mai menţionează că imaginile din Centru Istoric şi pasajul subteran nu se vizualizează pe un display suficient de mare, iar camerele din parcarea subterană se vizualizează doar de către un reprezentant al pazei.

„Astfel, timpul de reacţie şi dispunerea unor măsuri necesare pentru rezolvarea eventualelor incidente este foarte mare. În acest sens este necesară vizualizarea și interpretarea imaginilor preluate de către un operator al Poliției Locale a Municipiului Craiova“, se mai arată în document.

Câte camere supraveghează Centrul Istoric, Pasajul Universităţii şi parcarea subterană

De aici necesitatea achiziţionării unui singur monitor „suficient de mare pentru preluarea tuturor imaginilor într-un singur dispecerat“, iar la sediul Poliției Locale „a fost implementat un dispecerat suficient de mare încât să permită montarea unui video-wall“. Peretele video nu trebuie să depăşească dimensiunile 3.110 mm (orizontal) x 1.750 mm (vertical) – suprafaţa totală de afişare. „Video-wall-ul se va livra cu un suport care să permită instalarea întregului ansamblu la o înălţime faţă de pardoseală de minimum 1.100 mm“, este solicitarea primăriei.

Revenind la camerele video ale căror imagini vor fi preluate pe noul video-wall, trebuie menţionat că în Centrul Istoric sunt montate 42 de camere de supraveghere. Ele oferă o acoperire completă a Pieţei „Fraţii Buzeşti“, a sectorului reamenajat al străzilor Fraţii Buzeşti şi Theodor Aman, precum şi a străzilor Lipscani şi România Muncitoare.

La rândul său, Pasajul Universității a fost prevăzut cu zece camere video dotate cu sisteme de detecție cu senzor de mișcare reglabil în funcție de viteza de deplasare detectată. Sistemul este dotat şi cu un soft de monitorizare la distanță, dar nu a fost prevăzut cu preluarea imaginilor pe un wall-display. În fine, parcarea subterană din zona Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ deţine un dispecerat de monitorizare compus din 64 de camere tip IP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS