21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine supraveghează Parcul „Romanescu“

Cine supraveghează Parcul „Romanescu“

Ce fac camerele video de mii de euro din Parcul „Romanescu“ din Craiova? Ajută la depistarea posibililor infractori, dar și la rotunjirea bugetului local, ca urmare a amenzilor aplicate de Poliția Locală contravenienților care distrug bunurile din parc.

Zeci de contravenții și câteva posibile infracțiuni, cam asta a „depistat“ sistemul video de supraveghere din Parcul „Romanescu“ din Craiova în ultimele trei luni, de când este în funcțiune. „Până în prezent, avem câteva fapte care ar putea fi catalogate ca infracțiuni. Acest lucru îl fac organele de cercetare penală care s-au folosit de imaginile pe care noi le-am captat. În schimb, avem zeci de contravenții aplicate ca urmare a imaginilor pe care le înregistrează dispecerii, mai ales la locurile de joacă, la zona de agrement și la mobilierul urban din parc“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale. Echipamentul de monitorizare cu cele 99 de camere, care a costat peste 2.000.000 de lei, (prețul unei camere video fixe este de peste o mie de euro, iar al uneia mobile de 3.300 de euro), „veghează“ 24 de ore din 24. De fapt, imaginile preluate de cele 99 de camere sunt monitorizate de șase persoane aflate în Dispeceratul de monitorizare de la sediul Poliției Locale, al cărui cost s-a ridicat la 4.674.882 de lei. Este locul în care datele sunt stocate pe o perioadă de 30 de zile și pot servi organelor de ordine pentru depistarea și cercetarea unor infracțiuni, dar și pentru constatarea unor abateri contravenționale. Un exemplu este tâlhăria de acum o săptămână, când doi tineri i-au smuls unei craiovence, în vârstă de 73 de ani, lănțișorul de aur de la gât, în timp ce se afla în Parcul „Romanescu“, în zona Teatrului de Vară.
„Dispeceratul de monitorizare înseamnă șase oameni, care, timp de 24 de ore, supraveghează permanent parcul și țin legătura cu patrulele pentru intervenție. Practic din acest punct se coordonează întreaga activitate din parc. Este unul dintre puținele parcuri din țară care beneficiază de un sistem ultraperformant. Este ultimul tip de dispecerat în materie de monitorizare. Avem 99 de camere care acoperă aproape integral parcul și care permit o vizibilitate destul de bună inclusiv noaptea. Sunt și zone care nu sunt cuprinse în mod direct pe cameră, dar din camerele adiacente zonei respective se poate observa dacă în acel perimetru se comite o contravenție sau o infracțiune. Ele funcționează de acum șase, opt luni, vorbim și de perioada de probe, dar legal sunt în funcțiune de trei luni. Nu ne-au pus probleme. Din proiectarea sistemului, imaginile se stochează 30 de zile calendaristice“, a mai spus Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS