6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermoficarea vrea să-şi prelungească insolvenţa cu încă un an

Termoficarea vrea să-şi prelungească insolvenţa cu încă un an

Furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Craiova SRL, i-a cerut judecătorului sindic să-i prelungească perioada de reorganizare cu încă un an.

Termo este în insolvenţă începând cu 18 martie 2015, ca urmare a cererii depuse de Complexul Energetic Oltenia, creditor care a invocat o creanţă de 277.125.559,94 lei. Conform tabelului definitiv al creanţelor, publicat de administratorul judiciar SIOMAX SPRL în iulie 2015, masa credală se cifrează la 373.628.176,09 lei. Atunci, Tribunalul Dolj a declarat insolvenţa şi a admis planul de reorganizare a activităţii SC Termo, pe trei ani, propus de administratorul judiciar, Siomax SPRL din Târgu Jiu.

Termo
Termo

În decursul celor trei ani, SC Termo trebuia să recupereze şi să plătească 51% din debitul creditorului CEO. Lucrurile nu au stat chiar aşa, iar restanţele s-au recuperat greu. Dosarul a fost strămutat la Tribunalul Mehedinţi. După expirarea termenului de trei ani, datoriile nu fuseseră recuperate de la populaţie pentru fi achitate furnizorului CEO. Administratorul judiciar, Siomax, a solicitat în instanţă prelungirea termenului cu încă un an, conform legii. Instanţa de judecată a admis această solicitare, procedura de faliment fiind, în felul acesta, evitată. În 2020, la ieşirea din iarnă, termenul de reorganizare a expirat şi toată lumea vedea ca inevitabil falimentul Termo. Nu a fost însă aşa.


Încă un an de insolvenţă

Maria Somnea (foto medalion), administratorul judiciar care se ocupă de insolvența Termo


De la începutul anului şi până în prezent, dosarul aflat pe rolul Tribunalului Mehedinţi a primit câteva termene scurte, ultimul termen fiind pe 25 mai. Între timp s-a declanşat pandemia de COVID-19, iar din 16 martie, România a intrat în starea de urgenţă şi din 15 mai a fost instituită starea de alertă. Profitând de situaţie şi de prevederile Legii nr. 55/2020, Termo a cerut instanţei prelungirea insolvenţei cu încă un an.

Gheorghe Nedelescu, administrator special SC Termo Craiova SRL
Gheorghe Nedelescu, administrator special SC Termo Craiova SRL

„Pentru debitorul care și-a întrerupt activitatea total sau parțial ca efect al măsurilor adoptate de autoritățile publice competente potrivit legii, pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, pe durata stării de urgență și/sau de alertă, durata inițială de executare a planului de reorganizare, prevăzută de art. 133, alin (3) din Legea nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare, poate fi de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii, fără a depăși o durată totală a derulării planului de 5 ani, și a modificării, în mod corespunzător, dacă este cazul, în condițiile art. 139, alin. 5 din Legea nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare”, prevede art. 52 din Legea nr. 55/2020.

Punct termic

Rămâne însă la latitudinea judecătorului sindic, dar şi a creditorilor să aprobe solicitarea furnizorului de căldură.

„La ultimul termen, noi am făcut o cerere în baza Legii nr. 55/2020 care ne dă voie, datorită stării actuale, să prelungim planul de reorganizare, ceea ce ne-ar duce până în martie 2021. Acum administratorul judiciar adună creditorii, votează planul pe care l-am propus noi, apoi merge la instanţă. În cele din urmă decizia este dată de instanţă”,

a precizat Gheorghe Nedelescu, administrator special SC Termo Craiova SRL.

Următorul termen de judecată îndosarul de insolvenţă, Dosarul nr. 140/63/2015 va fi la data de 6.07.2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS