11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo le dă dezlegare să se debranşeze

Termo le dă dezlegare să se debranşeze

Furnizorul de căldură al oraşului îi îndeamnă pe proprietarii rămaşi singurii din bloc racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să îşi găsească altă sursă de căldură. În acest fel, proprietarii îşi reduc cheltuielile cu întreţinerea, iar furnizorul pe cele cu distribuţia agentului termic.

După ce, la începutul anului, a făcut o inventariere a blocurilor debranşate de la sistemul centralizat de încălzire, furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Craiova SRL, a ajuns la o concluzie.

Trebuie să-i determine pe craiovenii care au rămas singurii din bloc racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să opteze pentru altă sursă de căldură. Scopul este acela de a găsi o rezolvare pentru blocurile care au foarte puţini consumatori abonaţi. Termoficarea s-a trezit în situaţia în care în unele blocuri mai există unul, doi sau trei consumatori.

În Craiova au fost identificați 91 de consumatori la capetele rețelelor de distribuție. Dintre aceştia 89 sunt apartamente, unu sau două pe scară sau condominiu.

Punct termic

Furnizarea energiei termice şi a apei calde de consum pentru cea mai mare parte a acestora înseamnă costuri de întreținere mari pentru Termo Craiova. În unele cazuri, acestea sunt şi de 80% din costul agentului termic, din cauza lungimii rețelelor ce deservesc respectivii abonaţi.

În același timp, locatarii cu altă sursă de încălzire sunt obligați în perioada de iarnă să plătească cota-parte din căldura comună. Situaţia iscă discuţii atât între locatari, cât şi între locatari şi asociații. În condominiile respective, cheltuielile celor unu-două apartamente racordate la sistemul centralizat au crescut chiar şi de trei ori.

Determinarea acestor consumatori să aleagă o altă sursă de încălzire şi apă caldă aduce economii individuale. În plus, peste 1.500 de apartamente care au centrale de apartament şi plătesc cheltuieli de încălzire pe părțile comune în aceste condominii vor avea şi ele cheltuieli mai mici“,

se arată într-un răspuns dat de reprezentanţii Termoficării.

Locatari răzleţi în toate cartierele oraşului

Astfel de situaţii, de proprietari rămaşi singurii consumatori de agent termic dintr-un bloc, se întâlnesc în toate cartierele oraşului. Cele mai multe cazuri de acest gen se găsesc în cartierul 1 Mai. La Asociaţia de proprietari Victor Papilian, precum şi la asociaţiile 4, 12, 13 şi 14. O situaţie similară se întâlneşte în cartierul Brazda lui Novac, la asociaţiile 18 şi 27.

Bloc C13, Brazda lui Novac
Bloc C13, Brazda lui Novac

„Am avut astfel de situaţii. În blocul C13 au fost două persoane rămase pe termoficare, dar în 2020 este tot blocul contorizat, sunt centrale şi Termo şi-a luat contorul. Au mai fost ceva discuţii la C13, unde din 36 de apartamente 22 au centrale. Spunea reprezentantul lor zonal că în astfel de cazuri sunt pierderi“,

a declarat Bogda Cismaru, preşedintele Asociaţiei de proprietari 27 Brazda lui Novac.


La rândul său, preşedintele Asociaţiei de proprietari 18 Brazda lui Novac spune că există un dezechilibru în blocurile în care numărul apartamentelor rămase pe sistemul centralizat de încălzire scade de la un an la altul.

Punct termic- Termo

„În blocurile în care sunt mai multe apartamente debranşate apare un dezechilibru al sistemului. Avem în blocul R1, scara 2, o astfel de situaţie. Aici, din 20 de apartamente, nouă mai sunt pe termoficare. Într-adevăr, consumul pentru furnizor este mare, la fel şi costurile pentru locatari. Debitul, presiunea sunt scăzute, ceea ce îi nemulţumeşte pe proprietari“, a precizat Ion Poenaru, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 17 Brazda lui Novac.

Asociaţiile de proprietari 17 şi 42 din Craioviţa Nouă au ajuns, ca urmare a debranşărilor, să aibă şi ele blocuri cu puţini consumatori.

În zona centrală a oraşului, în Asociaţia de proprietari Patria şi asociaţiile de proprietari 12 şi 14 Calea Bucureşti, la fel sunt blocuri în care Termo duce agent termic pentru unu-două apartamente.

O soluţie echitabilă pentru ambele părţi

Operatorul local de căldură recunoaşte că această stare de fapt s-a creat din cauza debranşărilor. O soluţie echitabilă pentru ambele părţi, furnizor-beneficiar, ar fi debranşarea totală a acestor blocuri care mai au foarte puţini consumatori.

Centrală de apartament
Centrală de apartament

„Fiecare consumator de la capătul unei rețele de distribuție va fi studiat din punct de vedere tehnic şi economic, astfel încât să se ia decizia cea mai bună pentru ambele părți. În acest sens, deja de peste trei ani o parte dintre aceștia au fost înştiințați că din punct de vedere tehnic şi economic Termo Craiova nu mai poate furniza agent termic pe rețeaua care îi deservește şi nu se justifica furnizarea nici din punct de vedere al costurilor serviciilor suportate de consumator. Această situație s-a creat din cauza debranșărilor haotice fără respectarea legislației“, se mai arată în răspuns.

29% pierderi pe reţelele de distribuţie

În urmă cu ceva timp, administratorul special al SC Termo Craiova SRL spunea că societatea are pierderi destul de mari pe reţelele de distribuţie. Estimările acestuia erau undeva la 29%. Gheorghe Nedelescu a menţionat că, în urma unor calcule, s-a ajuns la concluzia că pierderile pe reţele sunt mai mari de 19%, pierderi pe care la acest moment le suportă Primăria Craiova.

„În procente, pierderile sunt de 29% din câte rezultă din bilanţuri. Nouă ne plăteşte primăria doar 19%“, a spus Gheorghe Nedelescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS