14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvizul DSP întârzie dezinsecţia în Craiova

Avizul DSP întârzie dezinsecţia în Craiova

Dezinsecţia în Craiova mai are de aşteptat. Operatorul local care se ocupă de operaţiunea de larvicidare şi dezinsecţie în oraş nu a primit încă avizul de la DSP Dolj. În anii trecuţi, în această perioadă, începutul lunii mai era perioada propice demarării acţiunii de dezinsecţie. Aceasta şi pentru faptul că în acest intreval, sfârşitul lui aprilie şi începutul lunii mai, apar primele larve de ţânţari şi devin active căpuşele.De exemplu, anul trecut SC Salubritate Craiova SRL, operatorul care are delegată activitatea de dezinsecție pe domeniul public al Craiovei a demarat prima etapă de dezinsecţie la începutul lunii mai.

Salubritatea a cerut de două ori aviz de la DSP

Dezinsecţie terestră
Dezinsecţie terestră

De această dat operatorul, deşi a făcut două solicitări către DSP nu a primit încă avizul. Soluţiile care vor fi folosite pentru dezinsecţie sunt Solfac Trio şi Vectobac WG. Acestea se află în grupa a treia de toxicitate și avizate de Ministerul Sănătății.Reprezentanţii Salubrităţii spun că nu cunosc motivul pentru care Direcţia întârzie răspunsul.

„În ceea ce privește operațiunile de larvicidare și de dezinsecție pe domeniul public, vă informăm că societatea noastră a depus documentația pentru obținerea avizului din partea Direcției de Sănătate Publică Dolj încă din data de 16.04.2020, în vederea efectuării dezinsecției prin pulverizare terestră a insecticidelor în perioada 23.04.2020 -10.05.2020, însă, până în prezent, nu am primit un răspuns din partea acestei instituții. Precizăm că, în data de 28.04.2020, societatea noastră a depus la DSP Dolj o nouă cerere în acest sens, la care nu am primit niciun răspuns până în momentul de față. De asemenea, menționăm că, potrivit prevederilor Legii nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților și a Ordinului Ministrului Sănătății nr. 119/2014, fără avizul DSP Dolj nu poate fi demarată activitatea de dezinsecție pe domeniul public”,

a precizat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt SC Salubritate.

Dezinsecţia începe în parcuri

Dezinsecţie terestră
Dezinsecţie terestră cu tun de ceaţă

Operatorul va demara dezinsecţia în momentul primirii avizului. Primele vizate sunt parcurile publice ale oraşului, Parcul Romanescu, Parcul Tineretului. Ulterior, dezinsecţia va fi efectuată în cartierele oraşului, în spaţiile verzi şi grădinile blocurilor.

„În momentul primirii acestui aviz, SC Salubritate Craiova SRL va demara dezinsecția atât în parcurile municipiului, unde există vegetație abundentă și există condiții prielnice pentru înmulțirea țânțarilor, cât și cartierele Craiovei”,

a mai precizat Cristina Ghenea.

Cu toate că am solicitat şi un punct de vedere de la DSP Dolj, aceasta nu a răspuns până la închiderea ediţiei.

Obligaţia de a face dezinsecţie

Proprietarii de terenuri, agenții economici, instituțiile publice și asociațiile de proprietari din municipiul Craiova au obligaţia ca, potrivit art. 109 din Regulamentul privind desfășurarea activităților de salubrizare, să realizeze dezinsecția în spațiile deținute cu orice titlu.

Frecvența intervenției este prevăzută la art. 105: „-(1) Din punctul de vedere al frecvenței, dezinsecția pentru combaterea țânțarilor se execută:
a) lunar, în sezonul cald, pentru spațiile deschise prevăzute în programul unitar de acțiune;
b) minimum 3 tratamente pe an și ori de câte ori este nevoie, în spațiile comune închise ale clădirilor.
(2) Pentru combaterea altor vectori dezinsecția se execută:
a) trimestrial și ori de câte ori este nevoie, în
spațiile închise ale operatorilor economici cu profil nealimentar, instituțiilor publice și spațiile comune închise ale clădirilor;
b) lunar și ori de câte ori este nevoie, în spațiile închise ale operatorilor economici cu profil alimentar și ale unităților sanitare;
c) numai la solicitarea persoanelor fizice din spațiile cu destinație de locuință”.

Dezinsecţie avio-chimică
Dezinsecţie avio-chimică

De asemenea, potrivit prevederilor art.4 lit. d din HCL nr. 319/2009, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 – 2.500 lei pentru persoane fizice și 1 000 – 2.500 lei pentru persoane juridice „neasigurarea condiţiilor de igienă prin operaţii de curăţenie, dezinsecţie şi deratizare a locuinţelor individuale, blocurilor de locuinţe, anexe gospodăreşti, în jurul blocurilor de locuinţe ori în jurul spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, de către proprietari, chiriaşi ori deţinătorii legali”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS