17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEnigma testărilor de COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase

Enigma testărilor de COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase

Enigma testărilor de COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova. Primarul Mihail Genoiu acuză algoritmul testărilor de COVID-19 stabilit de minister.

Acesta face ca, în cazul aparatului de la „Victor Babeș“, multe teste să fie aruncate la gunoi, în loc să fie folosite pentru cadrele medicale din unitate.

„Nu înțeleg de ce nici la ora asta cadrele medicale nu pot fi testate decât dacă cineva este simptomatic. Algoritmul testărilor blochează aceste testări, iar la Spitalul de Boli Infecțioase a putut fi făcut testarea cadrelor medicale doar pe acel aparat primit ca donație de la Crucea Roșie. Sistemul Real Time PCR care poate face 280 de teste pe zi, nu este folosit nici acum la mai mult de jumătate din capacitatea lui.

Aparatura pe care am cumpărat-o la «Victor Babeș» prevede introducerea unei casete cu 24 de teste, așa lucrează aparatul. Dacă pui 20 de probe, patru probe se pierd, se aruncă la gunoi. Ar trebui să faci testarea medicilor, a asistentelor, a jandarmilor, a polițiștilor, a pompierilor.

Toată lumea din această zonă ar trebui testată, pentru că de multe ori se fac teste cu mult sub capacitatea aparatului. Noi aruncăm probele acelea care se bagă în aparat. Este de neînțeles!“, a afirmat Mihail Genoiu, primarul Craiovei. 

Genoiu acuză „managementul defectuos de la DSP“

Edilul are reproșuri de făcut și conducerii DSP Dolj, considerând că modul de gândire al instituției în privința desemnării spitalelor suport pentru COVID-19 din Craiova a fost unul greșit. Spre exemplu, în opinia primarului Genoiu, Spitalul „Filantropia“ trebuia să rămână cu maternitatea din Valea Vlăici, nu să se mute nașterile și la unitatea de pe strada Sărarilor.

„S-a stabilit ca spital suport pentru «Victor Babeș» spitalul «Filantropia» de pe strada Sărarilor, dar asta s-a făcut cu eforturi proprii foarte mari, pentru că nu s-a implicat nimeni de la DSP. Am creat secție de maternitate acolo, dar s-au trezit cei de la DSP că degeaba sunt două locuri unde se poate naște, că nu există personal pentru ambele. Eu susțin în continuare că s-a paralizat activitatea de la Spitalul «Filantropia» prin acest management defectuos al DSP. Acest lucru eu nu îl înțeleg“, a afirmat Mihail Genoiu. 

El este de părere că spitale suport pentru «Victor Babeș» puteau fi desemnate unitățile medicale mai mici din județ. Edilul a mai menționat că nu a fost consultat pentru spitalele suport stabilite de DSP Dolj și că primăria are spații care pot fi puse la dispoziție pentru un eventual vârf de pandemie, pentru acele spitale de campanie (Sala Polivalentă, Centrul Multifuncțional, Sala „Ion Constantinescu“), dar că nimeni nu a solicitat încă acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS