19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi de 350.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Dolj

Amenzi de 350.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Dolj

Comisarii Gărzii de Mediu Dolj au aplicat în acest an amenzi în valoare totală de aproape 350.000 de lei firmelor sau persoanelor juridice care nu au respectat legislaţia de mediu în vigoare.

Astfel, în ceea ce priveşte eliminarea necorespunzătoare a deşeurilor, persoanele fizice au primit nouă amenzi, în valoare totală de 30.500 lei. Firmele au fost sancţionate şi ele contravenţional cu 70.000 de lei, în timp de primăriile au încasat cinci amenzi în valoare totală de 80.000 de lei. La acestea din urmă se adaugă şi trei avertismente.

De altfel, până cel târziu pe 30 martie, primăriile doljene sunt obligate să cureţe domeniul public de gunoaiele depozitate ilegal. Acestea reprezintă „un factor de risc suplimentar în răspândirea coronavirusului COVID-19“, se arată într-o adresă a guvernului trimisă către toate prefecturile din ţară.

Subprefectul de Dolj, Anişoara Stănculescu, a precizat pentru GdS că primăriile au fost înştiinţate şi că se aşteaptă să fie luate măsuri.

La rândul său, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, a precizat că după data de 30 aprilie controalele efectuate la unităţile
administrativ-teritoriale „se vor înmulţi“.

Amenzi de 350.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Dolj. Incineratorul de la Sopot, cea mai mare amendă

Pe de altă parte, comisarii de mediu au aplicat amenzi şi pentru nerespectarea Legii nr. 212/2015 – privind modalitatea de gestionare a vehiculelor scoase din uz. În speţă, este vorba despre o persoană care dezmembra autovehicule pe strada Râului din Craiova, fără a respecta legislaţia de mediu. 

Şi tot referitor la autovehicule, în comuna Podari a fost descoperită o persoană care ardea cauciucuri, încălcând astfel HG nr. 170/2004, referitoare la gestionarea anvelopelor uzate. Ea a fost sancţionată cu o amendă în valoare de 1.500 de lei. De asemenea, o firmă a primit o amendă de 30.000 de lei pentru că nu avea autorizaţie de mediu. 

La începutul lunii martie, comisarii de mediu au dat o amendă de 80.000 de lei pentru nerespectarea reglementărilor privind emisiile industriale. Este vorba despre incineratorul de deşeuri medicale exploatat în comuna Sopot. În timpul controlului, comisarii de mediu au depistat o serie de nerespectări ale Autorizaţiei Integrate de Mediu. Au fost impuse măsuri privind remedierea modului de stocare/gestionare/depozitare a deşeurilor, cât şi legate de funcţionarea în parametri a cuptoarelor incineratorului. 

În aceeaşi perioadă, a mai fost amendat cu 20.000 de lei un operator care transporta deşeuri din judeţul Ilfov şi care nu respecta legislaţia în vigoare. Şi tot o amendă, de 35.000 de lei, a încasat operatorul de distribuţie a apei potabile din comuna Carpen, care avea nereguli la staţia de epurare. Totalul amenzilor aplicate de la începutul acestui an se ridică la 347.000 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS