9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezinfecţia blocurilor se reia. Salubritatea schimbă soluţia

Dezinfecţia blocurilor se reia. Salubritatea schimbă soluţia

După tot scandalul iscat ca urmare a folosirii Aldezinului, un produs de uz veterinar, pentru dezinfecţia în scările de bloc din Craiova, Salubritatea reia operaţiunea.

De această dată, operatorul va folosi un alt produs, şi anume Bionet A15. Produsul biocid este un dezinfectant din categoria TP2, care poate fi utilizat pe diverse suprafețe din spații publice și private. Salubritatea nu a specificat de această dată dacă are sau nu avizul pentru folosirea produsului şi procedura de achiziţie.

„Activitatea de dezinfecție a scărilor de bloc din Craiova va fi reluată, începând de săptămâna viitoare, de către lucrătorii SC Salubritate Craiova SRL, operatorul autorizat de dezinfecție din municipiu. Operațiunea va fi continuată din cartierul Craiovița Nouă și, ulterior, echipajele vor ajunge în cartierele George Enescu, Brazda lui Novac și Bariera Vâlcii, Rovine, Lăpuș, Sărari, Valea Roșie, 1 Mai, Brestei.

Asociațiile de proprietari programate vor fi contactate anterior de către lucrătorii SC Salubritate Craiova, iar operațiunea în sine se va efectua pe fiecare scară de bloc în prezența unui reprezentant al asociației respective, urmând ca acesta, la final, să primească un document care să ateste serviciile realizate, dar și măsurile pe care va trebui să le respecte locatarii după dezinfecția scării de bloc“,

se arată într-un comunicat al SC Salubritate Craiova SRL.

Dezinfecţia în blocurile din Craiova se va face cu Bionet
Dezinfecţia în blocurile din Craiova se va face cu Bionet

Aldezin, un biocid cu scandal

Iniţial, Salubritatea a demarat acţiunea de dezinfecţie în Craiova în data de 31 martie, cu scopul de a duce la îndeplinire prevederile Ordonanţei Militare nr. 4 din data de 29.03.2020.

Produsul folosit a fost Aldezin, care se regăseşte în Registrul Naţional al Biocidelor ca fiind produs de categoria TP3, adică biocide pentru igiena veterinară. Dar şi de categoria TP4, ca dezinfectant pentru industria alimentară şi industria de preparare a furajelor. Folosirea respectivei soluţii a iscat un adevărat scandal. Dezinfecţia în blocurile din Craiova a fost sistată de DSP şi Salubritatea amendată de Inspecţia Sanitară de Stat.

Dezinfecţie în scara unui bloc din Craioviţa Nouă
Dezinfecţie în scara unui bloc

Atunci, operatorul a început să dea din colţ în colţ şi a spus că avea avizul DSP pentru folosirea produsului în procesul de dezinfecţie în blocuri.

Un aviz pe care l-a cerut în data de 24 martie şi l-a primit a doua zi, ca să pună în aplicare prevederile ordonanţei din 29 martie. Ceea ce arată că Salubritatea ori a avut o premoniţie cu privire la conţinutul ordonanţei, ori ascunde ceva. Tot din cauza acestui scandal, DSP Dolj s-a ales cu dosar penal, fiindcă a eliberat acordul de utilizare a biocidului Aldezin societăţii care a procedat la dezinfecţia a peste 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, ulterior constatându-se că produsul folosit este un biocid cu efect bactericid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS