13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, buluc la piaţă

Craiovenii, buluc la piaţă

Pandemia de COVID-19 nu prea îi sperie pe craioveni din moment ce dau buluc în pieţele oraşului să se aprovizioneze. Cumpărăturile zilnice sunt parcă mult mai importante decât orice măsură impusă de autorităţi. Ce distanţare socială, ce conduită, ce măşti şi respectare a regulilor impuse de ordonanţele militare?!

Foarte mulţi craioveni ajung zilnic în pieţele oraşului, cu precădere la orele amiezii. Între ei, vârstnicii care au peste 65 de ani sunt cei mai des întâlniţi, uzitând de măsura care le permite să iasă din casă în intervalul 11.00-13.00. Nici persoanele mai puţin vârstnice nu respectă cu stricteţe măsurile de distanţare socială.

Piaţa Centrală Craiova

Oamenii vin în hala de legume şi fructe, în hala de brânzetuir şi lapte. Fac cozi la alimentare şi se perindă prin magazine. Aleile pieţelor sunt ca un furnicar în ficare zi. Un exemplu în acest sens este Piaţa Centrală, unde, în faţa tarabelor, în hale, la magazine, craiovenii sunt prezenţi în număr mare.

Oameni par fără teama că s-ar putea infecta cu noul coronavirus. Totodată, ar putea transmite altor persoane virusul, dacă sunt infectaţi şi nu cunosc acest lucru. În Piaţa Centrală ajung zilnic sute de persoane, atât din Craiova, cât şi din localităţile limitrofe. În ultima perioadă, afluxul este mult mai mare şi din cauza apropierii sărbătorilor pascale.

Piaţa Centrală Craiova, foto: Claudiu Tudor

La cumpărături ca-n vremurile bune

Oamenii nu renunţă la vechile obişnuinţe de a se aproviziona din belşug şi de a achiziţiona nu doar produse de strictă necesitate.

Cumpără de la ceapă verde, fructe, vopsea de ouă, feţe de masă, ligheane, ghivece cu flori, până la mături şi ustensile de grădină. Vremea caldă este un motiv în plus să iasă din casă, doar pentru o simpă plimbare la piaţă.

Măsurile vor fi impuse cu sprijinul forţelor de ordine

Măsurile luate de societatea care administrează pieţele şi târgurile oraşului nu au nici un efect, cu precădere în Piaţa Centrală. Închiderea unora dintre intrările în piaţă, trasarea unor marcaje care să îi ajute pe cumpărători să păstreze distanţa de 1,5-2 metri atât între cumpărători, cât şi între cumpărători şi comercianţi nu a dat nici un rezultat.

„SC Piețe şi Târguri Craiova SRL a întreprins măsuri pentru protejarea comercianţilor şi cumpărătorilor, în contextul epidemiei de coronavirus. Astfel, în pieţe au fost amplasate afişe prin care cetăţenii sunt informaţi că, pentru a se proteja împotriva contactării acestei boli, trebuie să păstreze o distanţă de 1,5-2 m atât între ei, cât şi faţă de comercianţi.

Pentru a-i ajuta în acest sens, au fost aplicate marcaje pe pardoseală, care să le indice cumpărătorilor distanţa minimă de siguranţă pe care ar trebui s-o aibă între ei, a declarat directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova, Alin Mărăcine

Piaţa din Craioviţa Nouă

Totodată, societatea a mai luat şi alte măsuri.

În cursul acestei săptămâni s-au montat în pieţe noi dispensere de dezinfectant, care să fie atât la îndemâna comercianţilor, cât şi a cumpărătorilor. De asemenea, protejarea mărfii cu folie transparentă de plastic, pentru a nu fi atinsă de clienţi, împreună cu utilizarea măştilor şi mănuşilor cât timp vând în piaţă au devenit practici curente pentru comercianţi.
În vederea respectării numărului maxim de persoane care pot fi în acelaşi timp în fiecare piaţă, a fost restricţionat accesul pe anumite intrări.Am închis intrările dispre strada Nicolae Bălcescu şi strada Fraţii Goleşti.Le reamintim cetăţenilor că pieţele rămân deschise, dar, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, este de preferat să evite ieșirile din locuință.

Atunci când deplasarea în afara domiciliului este absolut necesară şi ajungeţi într-o piaţă, respectaţi măsurile de igienă şi protecţie recomandate de autorități, menţinând o distanță corespunzătoare față de persoanele din jurul dumneavoastră și dezinfectându-vă mâinile des. Din păcate, oamenii nu înţeleg.Într-adevăr, afluxul este mai redus comparativ cu perioadele anterioare, dar oamenii tot vin în număr mare. Este o perioadă dificilă şi trebuie să înţeleagă că trebuie respectate măsurile impuse pentru binele lor“,

a explicat Alin Mărăcine, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova.


Reprezentanţii societăţii spun că au făcut apel la spiritul civic şi i-a atenţionat pe craioveni să renunţe la a-şi face cumpărăturile în pieţele oraşului în intervalul destinat seniorilor.

Realitatea din pieţe este însă cu totul alta, măsurile sunt contracarate de îmbulzeala în creştere de la o zi la alta. Ultima măsură a reprezentanţilor societăţii care administrează pieţele este apelul la sprijinul forţelor de ordine, cel puţin în Piaţa Centrală.

Nu se vând miei în Piaţa Chiriac

Piaţa din Craioviţa Nouă

SC Pieţe şi Târguri Craiova anunţă că în acest an nu va mai amenaja în Piaţa Chiriac un spaţiu destinat sacrificării şi comercializării mieilor.

Este o responsabilitate foarte mare în condiţiile actuale, atâta timp cât nimeni nu garantează respectarea măsurilor impuse atât de către comercianţi, cât şi de către cumpărători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS