12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociaţiile, supărate din cauza covoraşelor cu dezinfectant

Asociaţiile, supărate din cauza covoraşelor cu dezinfectant

Decizia primăriei de-a monta covoraşe cu dezinfectant doar la blocurile care nu aveau puse până la momentul hotărârii a iscat discuţii în rândul asociaţiilor de proprietari.

Din cele 495 de asociații existente la nivelul municipiului Craiova, 35 de asociații nu au asigurat covorașul cu substanțe dezinfectante la intrarea în scările de bloc. Drept urmare, Primăria Craiova le-a asigurat covorașe și substanțe dezinfectante. În data de 4 aprilie, ca urmare a aprobării Ordonanței Militare nr. 4/29 martie 2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, primăria decide efectuarea dezinfecţiei scărilor de bloc şi aşezarea de covoraşe cu dezinfectant la uşa fiecărui bloc. La acel moment, primarul Craiovei declara:

Covor cu dezinfectant

„Noi am considerat că este mai bine să avem aceste mochete îmbibate în permanență într-o soluție dezinfectantă, care să curățe tălpile încălțărilor înainte să intri în scara deja dezinfectată. Este cumva ilogic să pui un dozator pentru mâini, în situația în care de cele mai multe ori intri în scara de bloc cu ceva în mână: geanta, plasa de cumpărături etc. Considerăm că este mult mai important să intrăm în casă cu pantofii dezinfectați pe tălpi“.

Unii dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că nu este corect, fiindcă ei au montat covoare cu dezinfectant pe cheltuiala proprie.

Covor la uşa blocului Foto: Ionuţ Băloi

„Nu este corect. Acum o să ne sară în cap proprietarii că noi am dat bani pe covoraşe şi altora le pune primăria gratuit! Primăria ne-a obligat pe toţi, unii sunt mai deştepţi, alţii mai proşti?! Acum o să ne sară oamenii în cap.

Am două intrări la blocuri şi am cheltuit destui bani. Am dat peste 300 de lei doar pe covoraşe. Nu este corect, repet. Cei care nu au făcut aşa de la început, să fie amendaţi. Iar cu dezinfecţia făcută de primărie m-am lămurit“,

spune administratorul unei asociaţii din cartierul 1 Mai.

Reprezentanţii asociaţiilor mai spun că administraţia locală îi ia drept fraieri.

„Proprietarii văd în ziar, citesc pe internet şi vin peste noi la asociaţie. Ne iau la înjurături că le umflăm cheltuielile administrative. Ce să le spunem, că primăria ne ia drept fraieri?!“, întreabă administratoarea unei asociaţii din centrul Craiovei.

Au fost atenţionate, dar nu au luat în seamă

Într-adevăr, alte asociaţii nu au luat această măsură, deşi au fost atenţionate de primărie încă de la începutul perioadei de pandemie să ia măsuri de dezinfectare în scările de bloc şi să aşeze la intrare covoare cu dezinfectant.

„În primul rând, să pună la intrarea în bloc un covoraş cu clor sau cloramină, ca să se şteargă pe picioare cei care intră în bloc. De asemenea, să dezinfecteze pe casa scării, balustrada. Rămâne la latitudinea lor care este periodicitatea cu care fac asta“,

a declarat, pe 19 martie, pentru GdS, Adriana Câmpeanu, director Direcţia Fond Locativ şi Coordonare Asociaţii de Proprietari.

„Aşa a zis primăria, aşa am făcut“

Cele mai multe dintre asociaţiile de proprietari din Craiova, de voie, de nevoie s-au conformat.

„Noi am mers şi am cumpărat acele covoraşe. Aşa a zis primăria, aşa am făcut. Avem la fiecare scară puse, cu dezinfectant. Nu ştiu dacă alte asociaţii le-au achiziţionat“, a spus David Oprea, preşedintele asociaţiei de proprietari Înfrăţirii-Siloz

Altele au plătit chiar firme autorizate să facă dezinfecţie în blocuri. Între asociaţiile de proprietari care au ales să facă dezinfecţie cu o firmă de specialitate în blocurile care le sunt arondate se numără Asociaţia 29 Craioviţa Nouă, Asociaţia 23 Craioviţa Nouă, Asociaţia 25 Craioviţa Nouă, Asociaţia U3 Vasile Conta, Asociaţia 11 Craioviţa Nouă, Asociaţia 5 Rovine, Asociaţia 97/8 apartamente Theodor Aman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS