12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComisioanele bancare îi determină pe craioveni să nu mai plătească întreţinerea la bancă

Comisioanele bancare îi determină pe craioveni să nu mai plătească întreţinerea la bancă

Locatarii care achită cheltuielile lunare legate de întreţinere prin virament bancar, respectiv prin transferul sumei datorate din contul personal în contul asociaţiei de proprietari sunt nemulţumiţi că plătesc comision şi la bancă, şi la asociaţie.

Unii dintre ei, deşi iniţial s-au arătat încântaţi să plătească întreţinerea la bancă, ulterior au renunţat din cauza acestor comisioane.

De când s-a schimbat legea, eu am plătit întreţinerea la bancă. M-am trezit că banca îmi ia comision, iar asociaţia – la fel. Lună de lună plătesc la asociaţie câte 10 lei. Nu mi se pare corect şi drept urmare am renunţat,

spune un locatar din Asociaţia de proprietari nr. 22 Eroilor din cartierul Valea Roşie.


Reprezentanţii Asociaţiei de proprietari spun că este vorba despre comisionul bancar perceput asociaţiei de către bancă pentru operaţia de retragere a sumei respective în contul cotei lunare de întreţinere
Deoarece cei care achită cotele lunare de întreţinere la bancă
suportă costurile aferente. În cazul proprietarilor care aleg să plătească întreţinerea prin bancă direct în contul asociaţiei de proprietari, aceştia suportă singuri comisionul bancar.

Întreţinerea poate fi plătită la bancă

În plus, toate operaţiile bancare făcute de asociaţie sunt purtătoare de comisioane. Acestea sunt ulterior repartizate în lista de plată tuturor proprietarilor chiar dacă îşi plătresc sau nu întreţinerea la bancă.

Banca la care asociaţia are contul percepe un comision pentru fiecare operaţiune bancară. Nu toate băncile percep comision. Banca la care proprietarul plăteşte întreţinerea îi percepe un comision. Ulterior pentru operaţiile bancare pe care noi le facem plătim alte comisioane. Aceste comisioane sunt trecute în lista de plată ca şi cheltuială pe apartament. Nu putem nici să schimbăm banca, fiindcă avem ceva probleme cu documentele asociaţiei,

spune administratoarea Asociaţiei nr. 22 Eroilor Valea Roşie, Janina Dugăeşescu.

Comision la două bănci

Într-adevăr, la efectuarea transferului, se opreşte un comision bancar, din contul celui care face transferul. Asociaţia de proprietari primeşte în contul său sumele remise. Firesc, pentru accesarea fondurilor, şi banca asociaţiei de proprietari percepe un comision. Aceste comisioane pentru operaţiunile efectuate de Asociaţia de proprietari sunt suportate tot de către proprietarul care plăteşte întreţinerea prin virament bancar.

Băncile percep comisioane pentru plata întreţinerii

Cu alte cuvinte, proprietarii suportă ambele comisioane bancare, unul de la banca de unde pleacă banii, altul de la banca unde intră suma.


Cei care plătesc ca şi mine, prin virament bancar, sunt „taxaţi” pe lista de întreţinere. Întrebarea mea este: acest procedeu este acoperit legal?,

întreabă alt proprietar.

Comisioane diferite de la o bancă la alta

Asociaţiile de proprietari au posibilitatea să stabilească prin contractul încheiat cu banca la deschiderea contului comisioanele percepute. Contul deschis la bancă dă posibilitatea oricărui membru al asociaţiei să facă plăţi în acesta.
Important este ca asociaţia de proprietari să aleagă de la început banca unde sunt cele mai mici comisioane.

Plata întreţinerii cu cardul


Totul ţine de banca la care asociaţia are contul. De exemplu, la o asociaţie din centru avem cont la o bancă şi nu ne ia comision la ordinele de plată sau percep nişte sume infime locatarilor care plătesc prin bancă. La o asociaţie din Valea Roşie avem contul la altă bancă şi ne percep comisioane foarte mari. Banca ia şi de la proprietar, şi de la asociaţie. Noi, la rândul nostru, recuperăm aceste comisioane de la proprietari. Comisioanele le repatizăm tuturor locatarilor. Bănca ne ia pentru un ordin de plată 12 lei pentru cei care nu au contul la ei, iar pentru cei care au contul la ei, peste 5 lei . Am luat în calcul să schimbăm banca“,

spune Daniela Cotoi, administratoarea Asociaţie de proprietari.


Comisioanele bancare reţinute asociaţiei de proprietari pentru plata facturilor către furnizorii sau operatorii de alte servicii este destul de clar că se distribuie pe cotă-parte tuturor proprietarilor.

Articolul 85 din Legea nr.196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor arată care sunt cheltuielile care se repartizează după cota-parte indiviză de proprietate. Printre acestea sunt enumerate: service, credite bancare și alte servicii administrative către proprietatea comună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS