13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocatara care terorizeazā blocul

Locatara care terorizeazā blocul




Teroare într-un bloc din cartierul craiovean Rovine. O locatară cu posibile probleme psihice a lăsat două luni aragazul aprins şi a plecat de acasă. În bloc este o stare de revoltă, dar şi de neputinţă, fiindcă nici familia, nici autorităţile nu fac nimic în privinţa femeii.


De câţiva ani, proprietarii din blocul G7 din cartierul craiovean Rovine spun că trăiesc în teroare. Oamenii susţin că vecina de la apartamentul 4, care ar putea avea probleme psihice, este un real pericol. Femeia face zgomot noaptea şi îi deranjează. Dacă este întrebată, spune că prepară tocăniţă.

La un moment dat, ceva a luat foc în apartamentul ei şi vecinii au chemat pompierii. Femeia nu le-a permis să intre o locuinţă, pretextând că i-a luat foc o prăjitură pe care o pregătea. În zadar anunţă proprietarii din bloc poliţia, că oamenii legii vin şi pleacă. Nici măcar familia nu mai vrea să ştie de ea, afirmă vecinii.

Apartamentul 4 din blocul G7

Nu ştim ce să mai facem! Este o persoană cu probleme şi nimeni nu se îngrijeşte de ea. A fost căsătorită, are o fetiţă, dar văzând că are probleme, soţul a părăsit-o. Face noaptea zgomot.

Ne ameninţă. În urmă cu ceva timp, a dat foc în apartament, ne-am speriat şi am chemat pompierii. A ieşit şi a spus că a ars o prăjitură, că nu s-a întâmplat nimic. Ea toată noaptea toacă ceva. Spune că face tocăniţă. Aduce pungi de gunoi în locuinţă. A început să miroasă urât şi au apărut gândaci. Am anunţat asociaţia de proprietari, am anunţat poliţia. Am vorbit cu cumnatul ei, care îi mai aduce mâncare. Şi acesta spune că nu are ce să-i facă. Ne-a terorizat. Este un real pericol.

Am stat, din cauza ei, patru luni fără apă caldă, fiindcă avea o conductă spartă şi nu ne lăsa să reparăm. Ea este o persoană bolnavă şi reprezintă un pericol pentru cei din bloc, dar şi pentru ea însăşi. Nu înţeleg de ce familia sau autorităţile în măsură să facă ceva nu acţionează. Ce aşteaptă, să se întâmple vreo tragedie? Ar putea să o interneze, să o ţină sub supraveghere. Când trece pe lângă mine, mă ameninţă, spune că mă ţine minte că am chemat pompierii,

spune Ana Popescu, locatara de la ap. 8.


„Mă ameninţă că bagă cuţitul în mine“


La fel de afectaţi sunt şi proprietarii de la parter. Oamenii s-au săturat de zgomotele făcute de femeie în timpul nopţii. Nu mai suportă mirosul şi gândacii care vin de la etajul superior, din cauza gunoiului strâns în apartament de aceasta. Sunt mereu ameninţaţi cu cuţitul, dacă îi atrag atenţia să nu-i mai deranjeze.

Nu mai putem sta în propria locuinţă din cauza acestei femei de la apartamentul 4. Avem copil de câteva luni, iar ea noapte de noapte toacă ceva.

Mai grav, două luni a dispărut de acasă, a stat pe străzi, cică ar fi pierdut cheia de la intrarea în locuinţă. A venit cumnatul ei şi a adus-o acasă, a spart uşa, şi, când a intrat, a găsit aragazul deschis. Două ochiuri ardeau de două luni. Era acolo o căldură sufocantă. Dacă se întâmpla ceva cu gazele, nu sărea blocul în aer? L-am rugat pe cumnat să i le închidă. Dacă îi zic ceva, mă ameninţă că bagă cuţitul în mine.

Altă dată au venit pompierii. A venit poliţia şi nimeni nu ia măsuri. Suntem disperaţi. Cei mai afectaţi suntem noi, că avem apartamentul sub ea, şi vecina de deasupra. La asociaţie are datorii, am înţeles că au dat-o în judecată. Ea nu mai este lucidă, dar familia, rudele trebuie să facă ceva cu ea,

spune proprietarul de la parter.


Tolerată de asociaţie


Locatara de la apartamentul 4 este o problemă şi pentru asociaţia de proprietari. Ea nu-şi plăteşte întreţinerea de ani buni, motiv pentru care a fost acţionată în instanţă şi ulterior executată silit.

Cunoaştem situaţia locatarei din blocul G7. Vecinii s-au plâns şi la noi că le face probleme. Am înţeles că familia nu se interesează de ea, iar ea are probleme de sănătate. La asociaţie are datorii foarte mari, 23.000 de lei.

A fost dată în judecată pentru neplata întreţinerii. Am înţeles că-şi deranjează vecinii. Am mai înţeles că are o soră, care se mai interesează de ea. La acest moment nu mai are energie electrică, apă, gaze,

a precizat administratorul Asociaţiei de proprietari 4 Rovine, din care face parte blocul G7.


Aproape abandonată


Părăsită de soţ din cauza problemelor de sănătate, aproape abandonată de rude, femeia pare să alunece pe o pantă fără întoarcere. Ea reprezintă doar o problemă pentru vecinii din bloc.

Nu putem să comunicăm cu ea, dacă îi atragem atenţia, ţipă, urlă. Îi mai ducem hrană şi haine. Am încercat să o ducem la medic, să o internăm.  O ţin câteva zile şi îi dau drumul. Fără acordul ei, nu putem să facem nimic. Nu cred că este aşa violentă cum spun vecinii. Mai mult nu avem nici noi cum să o ajutăm,

spune cumnatul femeii.


Ce spune legea


Legea permite punerea sub interdicţie judecătorească a persoanelor cu probleme psihice.Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.

Cererea de punere sub interdicție poate fi introdusă de persoanele prevăzute la art. 111 noul C.civ., care se aplică în mod corespunzător. Deși oricine află despre o persoană aflată în imposibilitate de a se îngriji de interesele sale din cauza alienației sau debilității mintale poate avea legitimare procesuală activă în promovarea unei cereri de punere sub interdicție. De regulă punerea sub interdicție judecătorească este cerută de oricine are interes în instituirea măsurii de ocrotire.

În această categorie intră, în general, persoane din anturajul celui care are nevoie de aplicarea acestei măsuri de ocrotire. Nu este exclus nici ca măsura să fie cerută de instituții medicale în a căror îngrijire se află persoana care suferă de alienație sau debilitate mintală sau de autorități. Asta în cazul în care viitorul interzis nu are rude sau persoane apropiate care să sesizeze instanța de tutelă.

În caz de nevoie și până la soluționarea cererii de punere sub interdicție judecătorească, instanța de tutelă poate numi un curator special pentru îngrijirea și reprezentarea celui a cărui interdicție a fost cerută, precum și pentru administrarea bunurilor acestuia.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS