16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExclusiv: 36,5% din populaţia activă a Doljului nu lucrează

Exclusiv: 36,5% din populaţia activă a Doljului nu lucrează

Şocant! În Dolj există 224.800 de persoane în vârstă de muncă, după ce am scăzut şomerii, studenţii şi pensionarii pe caz de boală. Dintre acestea, doar 142.418 persoane aveau contract de muncă legal, la data efectuării analizei. Deci aproximativ 36,5% nu lucrează.

Şomajul mascat este mult mai mare decât arată datele oficiale. Există o mare diferenţă între populaţia aptă de muncă şi numărul efectiv de salariaţi. Aproape o pătrime din forţa de muncă din Dolj nu lucrează. Sau cel puţin nu lucra anul trecut. GdS a efectuat o analiză, pe baza datelor primite de la Direcţia Judeţeană de Statistică Dolj şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj.

Vă prezentăm, în exclusivitate, care este şomajul real, dincolo de statistici oficiale. Din totalul populaţiei apte de muncă am scăzut şomerii şi persoanele apte de muncă aflate în pregătire profesională (elevi şi studenţi). Am scăzut numărul de salariaţi activi cu contracte de muncă, potrivit datelor recente de la ITM Dolj.

A rezultat că un număr foarte mare de persoane din Dolj nu figurează în evidenţele instituţiilor nici ca salariaţi, nici ca şomeri (asistaţi social), nici ca pensionari. Pur şi simplu sunt apţi de muncă, dar nu lucrează.


O parte a populaţiei ce rezultă din aceste calcule poate să lucreze „la negru“, fără contract de muncă. O altă parte poate fi formată din persoane aflate în concediu pentru îngrijirea copilului sau sunt pensionari pe caz de boală, aflaţi în vârstă activă de muncă. Însă cea mai mare parte a celor aflaţi în vârstă de muncă nu se regăseşte în nicio formă de angajare. 

Resurse de muncă sau populaţia aptă de muncă din Dolj

Potrivit datelor de la Statistica doljeană, în ianuarie 2018, populaţia în vârstă de muncă din Dolj era de 398.200 de persoane. Se înregistrase o scădere faţă de aceeaşi lună din 2017, când populaţia în vârstă de muncă fusese de 403.000 de persoane. 


Din cele 398.000 de persoane aflate în vârstă de muncă în debutul lui 2018, se scade populaţia aptă de muncă aflată în diverse forme de pregătire profesională. Este vorba despre elevi cu vârsta de muncă, studenţi şi doctoranzi care nu lucrează.

În total, 140.500 de persoane. Deci rămân 257.700 de persoane din Dolj aflate în vârstă de muncă. Dintre aceştia, şomeri şi persoane aflate în asistenţă socială (beneficiarii Legii ajutorului social sunt incluşi tot în categoria şomerilor) erau în număr de 23.300 la data efectuării analizei. Rezultă că 234.400 de persoane din Dolj erau apte de muncă şi neaflate în protecţie socială.

Doar 142.418 de persoane salariate cu acte

La data efectuării analizei, existau în Dolj 142.418 persoane salariate, conform datelor de la ITM Dolj. Adică, 142.418 persoane aveau contracte de muncă încheiate legal, în ianuarie 2018.

Dacă scădem din populaţia în vârstă de muncă (234.400 de persoane) persoanele care figurau ca salariate, rezultă că 91.982 de persoane din Dolj sunt în vârstă de muncă. Aceste persoane nici nu lucrează cu acte, nici nu se află în căutarea unui loc de muncă (nu sunt şomeri declaraţi). Aceste 91.982 de persoane reprezentau, la data pentru care s-a efectuat analiza, şomajul nedeclarat al Doljului.

Potrivit Statisticii, la data respectivă existau persoane în vârstă de muncă, dar care şi-au pierdut definitiv capacitatea de muncă. Numărul acestor pensionari pe caz de boală era de 9.600, la data pentru care am efectuat analiza. Îi scădem şi pe aceştia şi rezultă că rămân 224.800 de persoane aflate în vârstă de muncă şi apte de muncă.

Populaţia care nu lucrează. Şomajul mascat este uriaş

Deci, din cele 224.800 de persoane aflate în vârstă de muncă în Dolj, doar circa 63,5% lucrează. Este vorba despre salariaţii cu contracte individuale de muncă active, respectiv 142.418. Restul de 36,5% din forţa de muncă activă sau persoane în vârstă de muncă reprezintă populaţie care nu lucrează cu contract. Acest procent este mult mai mare decât şomajul declarat din evidenţele statului şi decât rata şomajului oficială care rezultă din acte (între 8-9%, la acea vreme).


Cu alte cuvinte, zeci de mii de persoane aflate la vârsta la care pot să muncească nu sunt nici salariaţi, nici şomeri sau beneficiari ai Legii venitului minim garantat. Printre cele 82.382 de persoane aflate în vârstă de muncă şi care nu lucrează pot fi şi persoane aflate în concediu de îngrijire a copilului.

Dar numărul acestora nu este semnificativ, comparativ cu numărul total al persoanelor apte de muncă, dar care nu lucrează. Mai pot fi persoane care lucrează „la negru“ şi nu figurează în statistica privind numărul de salariaţi activi. 


Printre cele peste 80.000 de persoane aflate în vârstă de muncă, dar care nu au un serviciu legal, se pot număra persoane care nu au lucrat niciodată în viaţa lor. Pot fi tineri absolvenţi care nu au avut niciun loc de muncă şi nici nu sunt în căutarea unui loc de muncă. Adică nu sunt şomeri indemnizaţi sau neindemnizaţi. Sau pot fi persoane mai în vârstă care nu au dorit niciodată să lucreze cu acte în regulă. 

Situaţie similară la nivelul Olteniei, în 2017

În trecut, GdS a analizat comparativ datele statistice din Balanța forței de muncă pe toate cele cinci județe din regiunea Olteniei la 1 ianuarie 2017, față de 1 ianuarie 2016.

Comparaţia s-a făcut după statisticile transmise către redacție de Direcția Județeană de Statistică Dolj, la solicitarea GdS. În ianuarie 2016, în județele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea existau resurse de muncă de 2.411.400 persoane, în total. 
La 1 ianuarie 2017, resursele de muncă au crescut la 2.426.900 de persoane, conform datelor de la Statistică.


Numărul de salariați din Oltenia a crescut ușor, în perioada analizată, de la 937.300 de persoane în 2016, la 955.800 de persoane, la începutul lui 2017.

Cu alte cuvinte, din totalul resurselor de muncă de 2.411.400 de persoane, la acea dată, doar 955.800 de persoane erau în rândul salariaţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS