21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfaceri de succesAfacere de succes: O casă de amanet face istorie în Craiova

Afacere de succes: O casă de amanet face istorie în Craiova

Aurul aduce profit unui italian. Acesta a dezvoltat în Craiova o casă de amanet care funcţionează de peste două decenii. Iată povestea Amanet Stefany, care este una dintre cele mai cunoscute case de amanet din municipiu.

Un italian activează de 25 de ani în Craiova, în domeniul financiar. Cel mai mare succes pe piaţă l-a avut cu o casă de amanet, ce poartă numele fiicei sale. Terrazzino Calogero a fost primul investitor care a deschis un amanet în blocul Luxor din centrul Craiovei, în urmă cu mai mulţi ani. 

Spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea Amanet Stefany este securizat (Foto: Ramona Olaru)


De circa zece ani, firma a devenit Amanet Stefany IFN SRL, la care asociat este Armando Trolese, iar Terrazzino Calogero este director.

„Am avut ocazia să vin în România în urmă cu 25 de ani. M-a adus cineva în Craiova atunci. Iniţial, mi-am făcut o agenţie financiară. Acordam împrumuturi cu ipotecă pe imobile. Pe atunci leul se devaloriza rapid în comparaţie cu valuta. Dobânda era foarte mare în acea perioadă. Lumea pierdea locuinţele. Aşa m-am hotărât să fac un amanet. Dacă o persoană pierde un lănţişor, o brăţară sau cercei nu este aşa de grav ca atunci când şi-ar pierde locuinţa“, a povestit directorul firmei.


Aşa a apărut una dintre cele mai vechi case de amanet din Craiova. Iniţial, s-a deschis la etaj, în blocul Luxor. Apoi s-a mutat la parter, unde a rămas până astăzi, într-un spaţiu securizat şi monitorizat video. 

„Interesul nostru este ca aurul să rămână la client“

Când a debutat afacerea cu amanetul, comisionul perceput clienţilor era de 30% pe lună. Ulterior, casa de amanet condusă de italian a redus comisionul cerut la 0,5% pe zi. „De la început a mers bine. Lumea avea încredere în noi, pentru că eram străini. Am fost primul amanet din Craiova care a redus semnificativ comisionul practicat. Am ajuns şi la 0,4% pe zi, la 0,3 şi chiar la 0,2%, în funcţie de calitatea aurului şi de client. Avem clienţi care de 20-25 de ani vin tot la noi la amanet. Interesul nostru este ca aurul să rămână la client“, a povestit reprezentantul Amanet Stefany. 


Amanet Stefany IFN SRL oferă 85-86 de lei pe gramul de aur adus la amanet, în funcţie de calitatea aurului, de câte karate are şi de vechimea clientului. Contractele de amanet sunt valabile o perioadă de trei luni. Clienţii pot să mai prelungească acele contracte dacă nu au bani să îşi recupereze aurul.


Iar casa de amanet are mulţi clienţi.Ei sunt cartea de vizită. „Nu este important să le scoatem aurul la vânzare. Unii poate au probleme deosebite. Cei mai mulţi sunt clienţii bruneţi, care vin cu ghiuluri. Au grijă să revină cu banii şi nu îşi pierd aurul. Ei ţin foarte mult la aurul lor. Îl moştenesc în familie din generaţie în generaţie“, a mai povestit directorul Amanet Stefany.

Angajatele zâmbesc la ghișeu, la Amanet Stefany  (Foto: Ramona Olaru)

După seriozitate, un alt lucru important în afacere este… zâmbetul angajatelor 

Întrebat care este secretul dezvoltării unui amanet în Craiova timp de atâţia ani, managerul Amanet Stefany IFN SRL a precizat că, în primul rând, este nevoie de seriozitate. Reclama cea mai bună o fac clienţii, iar unii revin la Amanet Stefany, susţine managerul. El a mai spus că este foarte importantă calitatea umană în acest domeniu.

„Oamenii care vin la amanet sunt oameni necăjiţi. Vin să ia bani fie pentru că au o rudă în spital, fie pentru o înmormântare sau alte necazuri. De aceea, le-am rugat pe angajatele noastre să îi întâmpine pe clienţi cu zâmbetul pe buze, cu amabilitate. Un zâmbet frumos poate aduce puţină alinare unui client necăjit, iar noi mergem foarte mult pe calitatea umană“, a mai spus reprezentantul Amanet Stefany.


„De zece ani sunt clienta Amanet Stefany. Au cel mai mic comision de pe piaţă şi te tratează cu respect. Înainte să îţi expire contractul, au grijă să te sune să îţi amintească faptul că vine scadenţa. Sunt buni profesionişti. Îmi amintesc chiar că mi-au dat un cozonac, înainte de o sărbătoare pascală“, a declarat Nela, o clientă veche a Amanet Stefany.

Sediul Amanet Stefany, în blocul de la Luxor


Casa de amanet are patru salariaţi. Potrivit datelor din bilanţ, de pe Ministerul Finanţelor Publice, veniturile totale obţinute anul trecut au fost de 718.254 de lei, iar profitul înregistrat de societate a fost de 304.884 lei. 

Cum face faţă concurenţei o casă de amanet

Întrebat cum face faţă concurenţei din domeniu, antreprenorul italian a precizat că amaneturile apar şi dispar uşor. O casă de amanet se poate înfiinţa foarte uşor. Condiţiile legale sunt similare cu cele ale înfiinţării unei societăţi comerciale, al cărui capital minim poate fi de 200 de lei. Însă aşa de uşor cum se înfiinţează, tot la fel se desfiinţează, din lipsa capitalului.

„Au apărut multe case de amanet fără capital. Dacă pentru deschiderea unei case de schimb valutar este nevoie de 70.000 de euro, pentru a înfiinţa o societate financiară este nevoie de 200.000 de euro, tot aşa ar trebui să fie nevoie şi la înfiinţarea unei case de amanet. Rezistă pe piaţă doar casele de amanet care au capital“, a mai spus italianul.

Bijuteriile sunt scoase la vânzare doar dacă clienţii nu pot să plătească (Foto: Ramona Olaru)

Seriozitatea l-a propulsat pe italian pe piaţa caselor de amanet. Pe un perete al încăperii în care activează societatea era afişat un articol din Gazeta de Sud cu care antreprenorul se mândreşte.

Amanet Stefany îşi fidelizează clienţii care se reîntorc la casa de amanet. Aceştia primesc un card de fidelitate cu discount de 5% din comision. Pe viitor, societatea intenţionează să crească acest discount oferit clienţilor fideli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS