14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLa 83 de ani, bunica Sofia vrea să mai lucreze la grădiniţă

La 83 de ani, bunica Sofia vrea să mai lucreze la grădiniţă

Sofia Chiţoran, bunica de 83 de ani angajată ca femeie de serviciu la grădiniţa din localitatea Leurda, judeţul Gorj, a decis să nu renunţe la job. Ea este cea mai în vârstă angajată a Inspectoratului Şcolar şi a avut nevoie de acordul medicilor pentru a putea merge în continuare la lucru.

Bunica Sofia, aşa cum o alintă copiii, merge la Grădiniţa cu Program Normal Leurda din oraşul Motru chiar şi în vacanţă. Femeia de 83 de ani va începe în curând curăţenia generală pentru ca micuţii să revină în bănci în cele mai bune condiţii.
Deşi iniţial, în luna aprilie, după ce a fost concediată şi la scurt timp reangajată, în urma reacţiei de indignare din partea comunităţii, aceasta declara că va mai lucra până la vacanţa de vară, femeia s-a răzgândit. A decis să rămână în mijlocul copiilor.
„Mai rămân să lucrez la grădiniţă. Dacă vor găsi pe altcineva, voi da în primire. Am luat această hotărâre pentru copii. Şi în vacanţă merg, mai fac curat prin curte, nu pot să stau aşa. Mai vin copiii să se joace. Trebuie să am grijă să nu spargă geamurile. Trebuie să dau cu sapa la flori, să fie frumos pe afară. În septembrie, când începe şcoala, am auzit că începe pe 9, înainte ştergem geamurile, facem curat peste tot, în interior. Focul îl facem din octombrie. Copiii sunt bucuroşi. Ei pe mine mă cunosc, m-au rugat părinţii, copiii să rămân. Şi eu vreau. Cu ei m-am învăţat de atâţia ani, 41 de ani de când lucrez cu ei. Ziua mea este pe 5 noiembrie şi vreau să sărbătoresc cu copiii, le aduc suc, bomboane. Sunt sănătoasă“, a declarat bătrâna. Sofia Chiţoran are un contract de două ore pe zi la unitatea de învîţământ.

Sofia Chiţoran are aviz medical pentru a lucra

De peste 40 de ani, femeia îşi începe programul, în fiecare dimineaţă, înainte de ora 7.00. Dorinţa de a rămâne să lucreze la grădiniţă este respectată de fiul ei. „Vrea să lucreze în continuare. A făcut vizita medicală, e valabilă şase luni. Trebuie să mergem iar după cele şase luni. Mama vrea să rămână. Ea zice că se termină grădiniţa înaintea ei. Eu sunt de acord să rămână, este viaţa ei“, a spus Eugen Chiţoran, fiul bunicii Sofia.
Camelia Barbu, directorul Grădiniţei cu Program Normal Leurda, din oraşul Motru, susţine că femeia de 83 de ani va efectua controlul medical periodic şi îşi va putea continua activitatea la grădiniţă. „Din punctul meu de vedere poate să lucreze. I-a dat medicul aviz pe şase luni şi probabil merge la control după şase luni şi e decizia medicului de medicina muncii, nu a mea“, a precizat Camelia Barbu.
În tinereţe, Sofia Chiţoran a muls vacile la CAP-ul din localitate şi are acum o pensie de aproximativ 600 de lei. Pentru munca de la grădiniţă, femeia mai primeşte aproximativ 400 de lei.

Edilul din Motru este de acord cu munca bătrânei

Viceprimarul oraşului Motru, Cosmin Morega, a fost cel care, în luna martie, a aflat povestea bătrânei, după ce a mers la grădiniţă pentru a vedea ce reparaţii trebuie să fie făcute în această instituţie. Edilul se bucură că femeia vrea să lucreze în continuare.
„E un lucru bun, fiindcă am văzut şi atunci, cu asta se hrăneşte dumneaei, asta o ţine în putere şi în viaţă, această activitate de zi cu zi în preajma acelor copilaşi. Am văzut cu câtă dragoste le spune câte o povestioară, îi întreabă dacă şi-au făcut temele, desenele. Eu consider că această activitate o ţine activă pe doamna Sofia şi o face din multă, multă dragoste pentru copii. Şi dacă nu are de lucru, în fiecare zi dumneaei trebuie să treacă pe acolo, zece minute, o jumătate de oră, o oră, cât este necesar, să mai îngrijească o floare, să nu fie probleme la un geam. Este o activitate pe care o face cu mult drag. Un angajat model, mulţi se duc, să zic aşa, cu oarecare reţinere la serviciu, dumneaei se duce cu mult drag şi ar fi un exemplu de urmat pentru mulţi, mulţi alţii“, a declarat Cosmin Morega, viceprimarul municipiului Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS