12.1 C
Craiova
miercuri, 28 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Exclusiv: Sediul Camerei de Comerţ a fost vândut

Exclusiv: Sediul Camerei de Comerţ a fost vândut

Clădirea din strada Brestei, din Craiova, care aparţinea până de curând Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj a fost cumpărată recent de către un om de afaceri din Craiova. Acesta a achiziţionat imobilul pe persoană fizică de la banca la care Camera are de achitat două credite uriaşe şi la care sediul Camerei a fost pus garanţie materială, în momentul contractării unuia dintre cele două împrumuturi.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, Gabriel Vlăduţ, a declarat, pentru GdS, că s-a perfectat tranzacţia între banca creditoare şi persoana care a cumpărat imobilul, datoriile CCI Dolj către respectiva instituţie de credit fiind cesionate de persoana care a devenit proprietara sediului. După înstrăinarea clădirii de către banca creditoare, CCI Dolj a scăpat de datoriile totale, în valoare de 1,4 milioane de euro. „Aceasta a fost intenţia noastră încă din momentul în care am luat decizia să renunţăm la sediul Camerei de Comerţ, şi anume aceea de a rămâne fără datorii, în momentul în care este vândut sediul. Tranzacţia a fost deja perfectată, s-a semnat contractul între bancă şi cumpărător“, a precizat Gabriel Vlăduţ. El a mai spus că angajaţii Camerei de Comerţ vor rămâne timp de un an în acelaşi sediu vândut către o persoană fizică, după care „vom vedea dacă mai rămânem în continuare în calitate de chiriaşi, dar acest lucru depinde de destinaţia pe care o dă noul proprietar clădirii“.
Potrivit unor surse apropiate tranzacţiei, omul de afaceri craiovean ar fi negociat cu banca şi ar fi achiziţionat clădirea la un preţ mult mai mic decât datoriile de 1,4 milioane de euro de care scapă CCI Dolj ca urmare a perfectării contractului între cele două părţi, care are ca obiect clădirea din strada Brestei.

CCI Dolj ajunsese aproape de faliment

În utima perioadă, Camera de Comerţ ajunsese în pragul falimentului, din cauză că în trecut a contractat două credite în valoare de 2 milioane de euro, pentru construirea Centrului Expoziţional Transfrontalier pe bulevardul Nicolae Titulescu, în spatele bazei RAT, garantând împrumuturile cu sediul CCI Dolj, din strada Brestei. Centrul Expoziţional a fost realizat pe un proiect european, dar pentru că nu s-au putut respecta condiţiile asumate prin proiect, CCI Dolj a fost obligată să restituie banii europeni, în sumă de aproximativ 700.000 de euro. Pas cu pas, instituţia care are menirea de a sprijini mediul local de afaceri s-a apropiat de colapsul financiar.
Camera nu a mai putut achita împrumuturile către bancă şi nici impozitele către municipalitate şi către Fisc, astfel că instituţia a fost executată silit de către ANAF, executarea fiind ulterior stopată în instanţă.
Pentru a putea să scape de datoriile uriaşe, conducerea CCI Dolj a decis vânzarea sediului principal, însă instituţia a rămas proprietara Centrului Expoziţional Transfrontalier. Momentan, acesta nu poate fi vândut, din cauză că terenul de sub clădire aparţine Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Premieră în NATO. O româncă este prima femeie care...

O româncă este prima femeie din Europa...

ȘTIRI GdS

Vâlcea: Restricții de circulație pe DN 7 și DN...

Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea a anunțat că astăzi vor fi restricții de circulație pe DN 7 și DN 64, pentru efectuarea...

Ydail a câștigat din nou contractul de întreținere a...

Firma Ydail Construct Turceni, controlată de omul de afaceri și politicianul Ion Iordache, a câștigat din nou contractul care vizează întreținerea și...

Nu avem noroc de parcări supraetajate?

Primăria Craiova ar fi vrut o parcare supraetajată pe spaţiul verde din faţa intrării în Parcul „Nicolae Romanescu“.

26 de angajați ai Spitalului Județean, infectați cu Covid-19

În numai câteva zile, zeci de salariați din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu au fost confirmați cu Covid-19.

Spitalul Județean face anchetă internă la Secția Psihiatrie, după...

Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu au dispus efectuarea unei anchete interne la Secția Psihiatrie, unde un pacient de 35...

Masca devine obligatorie și în Dioști, unde rata de...

Masca devine obligatorie atât în spații inchise, cât și în spați deschise pentru locuitorii din Dioști, unde incidenţa cumulată a cazurilor în...