14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum va arăta Clinica de Oncologie a SJU Craiova după reabilitare

Cum va arăta Clinica de Oncologie a SJU Craiova după reabilitare

Clădirea în care funcţionează Clinicile de Oncologie şi Dermatologie ale SJU Craiova va fi reabilitată complet şi va avea şi două ascensoare exterioare (Foto: Lucian Anghel)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, şi directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, au semnat, ieri, contractul de finanțare pentru reabilitarea termică a clădirii în care funcționează Clinicile de Oncologie și Dermatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. Este vorba de un proiect implementat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, cu o valoare totală de 13.222.316,94 lei, inclusiv TVA, din care 4.761.945,74 lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă, iar 8.460.371,20 lei – contribuția proprie a CJ Dolj.
„Pentru ca această clădire să fie reabilitată așa cum ne doream, pentru a răspunde cu adevărat exigențelor în domeniu, trebuia executate o serie de lucrări care nu erau eligibile pe această axă a Programului Operațional Regional și, de aceea, ne-am asumat noi o sumă mult mai mare decât cea primită de la Uniunea Europeană. Este o investiție pe care oamenii și-o doreau, pentru că vorbim de tratarea unei boli grave, cancerul, cu o incidență destul de mare în rândul populaţiei judeţului Dolj (…) Prin acest proiect, vor fi realizate o serie de intervenții ample, atât la exteriorul, cât și la interiorul clădirii. Mai mult, acest corp de imobil nu era prevăzut cu lift, astfel că am inclus în demersul nostru și instalarea a două ascensoare exterioare“, a explicat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. „Acesta este cel de-al 11-lea contract cu fonduri europene pe care îl semnăm în actualul exercițiu financiar, 2014 – 2020, valoarea totală a proiectelor pentru care am obținut finanțare din această sursă fiind de aproape 150 de milioane de euro“, a mai spus Prioteasa.

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, şi directorul ADR Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, au semnat contractul de finanţare a proiectului care prevede reabilitarea imobilului unde se află Clinica de Oncologie și Clinica de Dermatologie din cadrul spitalului judeţean (Foto: Lucian Anghel)

La rândul său, directorul ADR S-V Oltenia, Marilena Bogheanu, a detaliat intervențiile care vor fi realizate în cadrul acestei investiții: „Pe lângă dotare și reabilitarea din punct de vedere energetic, se vor realiza și finisaje interioare, astfel că rezultatul va fi un imobil modern, funcțional, care va îndeplini criteriul programului – limitarea emisiilor cu efect de seră și diminuarea consumului de energie electrică, folosind surse regenerabile. În ceea ce privește lucrările, va fi termoizolată clădirea, inclusiv planșeul terasei și cel peste subsol, vor fi înlocuite tâmplăria și toate instalațiile – de încălzire și climatizare, de iluminat, de preparare a apei calde, de ventilație. Dotările prevăzute mai includ panouri solare și fotovoltaice, sisteme de siguranță și supraveghere video, un elevator pentru persoane cu dizabilități, pompe de căldură tip aer – aer și ventiloconvectoare“.
Pentru Clinica de Oncologie a SJU Craiova, CJ Dolj a mai alocat, anul trecut, 300.000 de lei pentru reabilitarea actualului buncăr, unde este în curs de instalare un nou aparat de radioterapie, asigurat spitalului prin intermediul Băncii Mondiale. În plan ar mai fi însă şi construirea unui alt buncăr, pentru care ar exista deja angajamentul Băncii Mondiale cu privire la dotarea spitalului cu un al doilea accelerator de particule, după cum a precizat vicepreședintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS